Çinko eksikliği pekçok hastalıkla doğrudan ilişkili!

18 Aralık 2012   |    5 Ocak 2020    |   Kategori: Güncel / Literatür Print

Journal of Nutritional Biochemistry’de yayımlanan yeni bir çalışmada immün sistemde azalma, kanser, kalp hastalığı, otoimmün hastalık ve diyabet gibi birçok sağlık sorunu ile ilişkili olarak inflamasyonda artışa yol açan yaş ile artan çinko eksikliğinin biyolojik mekanizması ortaya kondu. Araştırmacılar, özellikle yaşlı hastalarda günlük çinko alımının çok önemli olduğunu belirtti. Uzmanlara göre tüm dünyada yaklaşık iki milyar insan günlük yaşamlarında çinkodan fakir bir beslenme planı izliyor. Araştırmacılar çinko taşıyıcılarının yaşlı hayvanlarda önemli ölçüde işlevlerini yitirdiğini ve bu hayvanlarda çinko eksikliğinin belirtilerinin görüldüğünü ve yeterli düzeyde çinko içeren beslenmeye rağmen inflamatuvar yanıtın artığını belirtti. Genç hayvanlara günde 10 kere çinko takviyesi verildiğinde, inflamasyon biyobelirteçleri yeniden yapılandı.

Çalışmanın baş araştırmacısı Dr. Emily Ho, Amerika’da yaşlı nüfusun giderek arttığını ve bu kişilerde yüksek düzeyde çinko eksikliği olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: “Yaşlılar günlük yaşamlarında gerekli besinleri alamıyor ve aldıkları besinleri iyi absorbe edemiyor. Daha önce hayvan ve insan çalışmalarında çinko eksikliğinin DNA hasarına yol açabileceğini tespit etmiştik. Bu yeni çalışma da, çinko eksikliğinin sistemik inflamasyona neden olabileceğini bizlere gösterdi.

Çinkonun faydaları nelerdir? Eksikliği ve çinko içeren besinler

Bazı inflamasyonlar, bağışıklık sistemin savunmasının, yara iyileşmesinin ve diğer fonksiyonların bir parçasıdır. Fakat aşırı inflamasyon, kanser ve kalp hastalığı gibi aklınıza gelen her türlü dejeneratif hastalık ile ilişkili. İnflamasyonun, birçok kişinin yaşamını yitirdiği hastalıkların önemli bir parçası olduğunu görüyoruz.”

Yaşlılarda çinko absorpsiyonunun artık bilinmesi nedeniyle, araştırmacılar yaşlı popülasyonda kadınlarda 8 mg, erkeklerde 11 mg’lık günlük çinko takviyesi almasını öneriyor. Çinko deniz ürünleri ve kırmızı ette bol miktarda bulunuyor. Çinkonun taşınma mekanizmasının yaşa bağlı epigenetik değişiklikler ile bozulduğunu belirten çalışmanın bir diğer araştırmacısı olan Dr. Carmen Wong, “Bu, DNA metilasyonunda bir artışa ve başta kanser olmak üzere, hastalıklar ile ilişkili histon değişikliklerine neden olabilir. Özellikle immün sistem hücreleri, çinko eksikliğine oldukça yatkın” dedi.

OSU araştırmacıları ve diğerleri, çinkonun oksidatif strese karşı koruyucu olduğunu ve DNA hasarının tamirine yardımcı olduğunu ortaya koydu. Çinko eksikliğinde, vücudun genetik hasarı tamir etme yetisi, yaş ile birlikte azalıyor. Bilim insanları çinko eksikliğini belirleyecek testlerin genellikle yapılmadığını ifade ediyor. Yaşlılarda çinko absorpsiyonu daha az olsa da, onlar için geçerli olan önerilen günlük alım gençler ile aynıdır. Dr. Ho, bu konunun daha yakından araştırılması gerektiğini belirtiyor. Araştırmacılar yüksek düzeyde çinkonun, demir ve bakır gibi diğer besinlerin absorpsiyonunu olumsuz etkileyeceği için, günlük 40 mg’dan fazla çinko alınmaması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyorlar.

KAYNAK: Increased inflammatory response in aged mice is associated with age-related zinc deficiency and zinc transporter dysregulation. Carmen P. Wong, Kathy R. Magnusson, Emily Ho. The Journal of Nutritional Biochemistry, 2012; DOI: 10.1016/j.jnutbio.2 012.07.005

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22981370

Abstract
Aging is a complex process associated with physiological changes in numerous organ systems. In particular, aging of the immune system is characterized by progressive dysregulation of immune responses, resulting in increased susceptibility to infectious diseases, impaired vaccination efficacy and systemic low-grade chronic inflammation. Increasing evidence suggest that intracellular zinc homeostasis, regulated by zinc transporter expression, is critically involved in the signaling and activation of immune cells. We hypothesize that epigenetic alterations and nutritional deficits associated with aging may lead to zinc transporter dysregulation, resulting in decreases in cellular zinc levels and enhanced inflammation with age. The goal of this study was to examine the contribution of age-related zinc deficiency and zinc transporter dysregulation on the inflammatory response in immune cells. The effects of zinc deficiency and age on the induction of inflammatory responses were determined using an in vitro cell culture system and an aged mouse model. We showed that zinc deficiency, particularly the reduction in intracellular zinc in immune cells, was associated with increased inflammation with age. Furthermore, reduced Zip 6 expression enhanced proinflammatory response, and age-specific Zip 6 dysregulation correlated with an increase in Zip 6 promoter methylation. Furthermore, restoring zinc status via dietary supplementation reduced aged-associated inflammation. Our data suggested that age-related epigenetic dysregulation in zinc transporter expression may influence cellular zinc levels and contribute to increased susceptibility to inflammation with age.


Çinko desteği soğuk algınlığı yükünü azaltıyor

Cochrane Library’de yayımlanan bir incelemeye göre, çinko takviyesi, soğuk algınlığının şiddetini ve süresini azaltıyor. Çalışmanın verilerine göre, soğuk algınlığı semptomlarının başladığı gün alınan çinko şurubu veya  pastil hastalığın şiddeti ve süresini azalttığını gösterdi.

Devamı

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla