Zerdeçal çayı, antioksidan ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde pek çok hastalığa karşı koruyucu özelliği olan lezzetli bir içecektir. Bağışıklığı güçlendirir, sindirim sistemini ve kalp sağlığını destekler, kansere ve Alzheimer’a karşı korur. Zerdeçal çayının bütün bu faydalarının kaynağı, zerdeçalın aktif bileşeni kurkumin maddesidir. Zerdeçal çayı, toz ya da taze zerdeçal kullanılarak yapılabilir, soğuk ya da sıcak tüketilebilir. Her gün 1 fincan içebilirsiniz, ancak eğer kronik hastalığınız varsa önce doktorunuza danışmanız daha güvenli olabilir.
İçindekiler
Zerdeçal, curcuma longa bitkisinin kökünden elde edilen popüler bir baharattır. Zencefil ailesinin bir üyesidir. Hint Ayurveda ve Çin tıbbında binlerce yıldır bitkisel ilaç olarak kullanılmaktadır. Zerdeçaldaki aktif bileşen kurkumin’dir. Ham formdaki zerdeçal, %2.5 – %3 oranında kurkumin içerir. Kurkumin, anti-enflamatuar özelliklere sahiptir ve bağışıklığı destekler.
Ancak biyo-yararlanımı düşüktür, yani vücut tarafından emilimi zordur. Bu nedenle zerdeçalı tüketmenin en etkili yolu, rendelenmiş zerdeçal köküyle veya saf tozu kullanılarak demlenmiş çayıdır. Zerdeçal, kurkumine ek olarak kalsiyum, fosfor, potasyum, sodyum gibi birçok mineral bakımından da oldukça zengindir.
Zerdeçalın faydaları nelerdir? Zerdeçal çayı neye iyi gelir?
Hem toz, hem de taze zerdeçalın pek çok kullanım şekli vardır. Örneğin; toz zerdeçalı smoothilere, çorbaya, güveçe, çaylarınıza, mercimek ya da diğer baklagillere veya hem renk hem de lezzet katması için pilav pişirirken suyuna ekleyebilirsiniz. Eğer keskin bir lezzet istemiyorsanız 1 çay kaşığı yeterli olur.
Taze zerdeçalı ise meyve sularında, tavuk, balık ya da dana etini marine ederken, turşulara lezzet ve renk katmak için, salata soslarında, sebze sotede kullanabilirsiniz. Ya da karabiber, zeytinyağı ve bir kase yoğurtla karıştırarak lezzetli bir karışım yapabilirsiniz.
Zerdeçalın ana bileşiği olan kurkumin güçlü bir antioksidandır. Araştırmalar hücreleri zararlı etkilerden koruduğunu ve kanser riskini azalttığını göstermektedir. Ayrıca, tümörlerin büyümesine ve kanserli hücrelerin yayılmasına engel olma özelliği nedeniyle Ulusal Kanser Enstitüsü kurkumini etkili bir antikanserojen olarak tanımlamıştır.
Zerdeçal çayı bağışıklık sistemini destekleyerek hastalık riskini azaltabilir. Ayrıca soğuk algınlığının neden olabileceği öksürük, ateş gibi semptomların azalmasına yardımcı olabilir. Araştırmalar özellikle bağışıklık sistemi zayıf kişilerde etkili olduğunu göstermektedir.
Alzheimer hastalığına neyin sebep olduğu hala araştırılıyor olsa da, kurkuminin Alzheimer’ın önlenmesine yardımcı olabildiği kanıtlanmıştır. Alzheimer’ın en temel belirtisi, beyinde ortaya çıkan beta-amiloid plaklardır. Kurkumin bu plakların büyümesini önleyebilir. Ayrıca, anti-enflamatuar özelliği sayesinde yaşlanma ile birlikte gelen beyin hücresi kaybını azaltır.
Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları
Zerdeçal çayı, anti-enflamatuar özelliği ile artritli kişilerde iltihap ve şişmeyi hafifleterek ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar, kurkuminin osteoartritli hastalarda semptomların kontrol altına alınmasında etkili olduğunu göstermektedir.
LDL (kötü) kolesterol, damar tıkanıklığına, damar sertliğine, felç veya kalp krizi gibi ciddi kalp sorunlarına neden olabilir. Araştırmalar, Zerdeçal’ın damar sertliğini engellediğini ve LDL kolesterol seviyelerini azalttığını göstermektedir.
Kurkumin uzun zamandır geleneksel ilaçlarda birçok sindirim rahatsızlığının tedavisinde kullanılmaktadır. Yapılan güncel araştırmalarda kurkuminin ülseratif kolit hastalarında hastalığın nüks oranını önemli ölçüde düşürdüğü bulunmuştur. Ayrıca kurkumin, irritabl barsak sendromu (IBS) ile ilişkili ağrıyı azaltmaya iyileştirmeye yardımcı olabilmektedir.
Zerdeçal çayı, sindirim sisteminin düzenlenmesine yardımcı olur. Ayrıca yağ dokusu büyümesini baskılayabilir ve hazmı kolaylaştırır. Zerdeçal çayının kilo vermeyi kolaylaştırdığını gösteren pek çok araştırma vardır ancak kesin kanıt henüz yoktur.
Zerdeçal doğru kullanıldığında cilt için son derece faydalıdır. Cilde parlaklık verir, yaraların iyileşmesini hızlandırabilir, sedef hastalığı, egzama, alopesi, liken planus ve sivilce gibi cilt hastalıklarının tedavisinde etkilidir. Ancak cilt sorunlarınız varsa, kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Pratik bir yüz maskesi için gerekli olan malzemeler:
Sivilce neden olur? Sivilceye iyi gelen şifalı bitkiler ve tedaviler
Hazırlanışı ve uygulanışı:
Malzemeler:
Yapılışı: Tüm malzemeleri 1 bardak suyla 5 dakika kadar kaynatın. Sıcak ya da soğuk tüketebilirsiniz.
Tarçın neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Ballı tarçın çayının faydaları
Malzemeler:
Yapılışı: Küçük bir tencerede suyu kaynatın, Zerdeçal ve zencefil köklerini soyup küçük küçük doğrayın, Tüm malzemeleri kaynamış suyun içine katıp 10-15 dakika kısık ateşte pişirin. Tüm malzemeler dibe çöktükten sonra bardağa koyup içebilirsiniz. Dilerseniz tatlandırıcı olarak bal da kullanabilirsiniz.
Güncel araştırmalara göre yetişkinlerde günlük ½ çay kaşığı toz ya da taze zerdeçal tüketimi güvenli kabul edilmektedir. Her gün bir fincan zerdeçal çayı tüketmenin de bilinen bir yan etkisi yoktur. Ancak herhangi bir kronik hastalığınız varsa ya da hamileyseniz öncelikle doktorunuza danışmalısınız.
Zerdeçal çayı çoğunlukla güvenli bir içecektir. Ancak çok fazla tüketildiğinde aşağıdaki yan etkilere neden olabilir:
Eğer aşağıdaki rahatsızlıklara sahipseniz düzenli zerdeçal çayı içmeye başlamadan önce doktorunuza danışmalısınız;
Eğer ameliyat olacaksanız, ameliyattan 3 gün önce zerdeçal almayı bırakmanız gerekebilir. Hamile ve emzirme dönemindeyseniz ya da kan inceltici ilaç kullanıyorsanız zerdeçalı almadan önce mutlaka doktorunuza danışın.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Turmeric2- Turmeric, One of the World's Super Foods?3- Clinical Trials Using CurcuminYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?