Zencefil çayı, baharatlı lezzeti ile çok popüler bir içecektir. Özellikle kış aylarında hem soğuk algınlığından korunmak hem de ısınmak için siyah çay ya da kahveye kafeinsiz bir alternatiftir. Antioksidan ve anti-enflamatuar etkisi nedeniyle kalp hastalıklarına karşı korur, bağışıklık sistemini destekler, ağrıyı hafifletir ve kilo vermeye yardımcı olur. Ayrıca sindirim sistemini düzenleyerek hazımsızlık ve gaz sorunlarına engel olur. Özellikle mide bulantısını gidermekte çok etkilidir. Kuru ya da taze zencefil kökünden elde edilen bu şifalı içeceğin evde yapımı son derece basittir ve dengeli tüketildiği sürece güvenlidir.
İçindekiler
Zencefil, vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin bir şifalı bitkidir. Yüksek oranda lif, protein, sodyum, demir, C vitamini ve potasyum içerir. Ayrıca anti-enflamatuar ve antioksidandır. Tüm bu özellikleriyle zencefil yüzyıllardır farklı kültürlerde tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Zencefil çayı, tüm bu besinleri almanın lezzetli ve pratik bir yoludur. Orta Doğu ve Asya dahil olmak üzere hemen hemen her kültürde popüler bir içecektir.
Zencefil neye iyi gelir? Nasıl tüketilmeli? Besin değeri ve faydaları
Zencefil çayı, yapılan araştırmalarda içerdiği uçucu yağlar ve gingerol adı verilen fenol bileşikler sayesinde bulantı tedavisinde son derece etkili bulunmuştur. Taşıt tutmasının neden olduğu baş dönmesi, kusma ve soğuk terleme, hamilelikteki sabah bulantısı, kemoterapi veya ameliyat sonrası bulantıyı hafifletmeye yardımcı olabilir.
Zencefil kan sulanmasına neden olabilir. Bu nedenle ameliyat sonrası zencefil çayı tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışın.
Araştırmalar zencefil çayının kan dolaşımını düzenleyerek damarlarda yağ birikmesini engellediğini ve kalp krizi ya da felç riskini azalttığını göstermektedir. Ayrıca yüksek tansiyon, kan pıhtılaşması ve yüksek kolesterol gibi ciddi kalp hastalıklarına neden olabilecek durumlardan da korunmaya yardımcı olmaktadır.
Yüksek tansiyon neden olur, nasıl düşürülür? Belirtileri nedir?
2012 yılında yapılan bir araştırma, sıcak zencefil çayının (toz zencefil ile yapılan) tokluk hissini arttırdığını ve açlığı azalttığını göstermektedir. Bu da zencefilin obezite tedavisinde etkili olabileceğini düşündürse de daha çok araştırmaya ihtiyaç vardır.
Ayrıca zencefil, tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri kontrolünü sağlamaya, A1C, insülin ve trigliseritleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Zencefil, yüzyıllardır iltihabı tedavi etmek için kullanılmaktadır ve artık bu etki bilimsel olarak da desteklenmektedir. Araştırmalar zencefilin özellikle osteoartrit ağrısını azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Zencefil çayı ayrıca baş ağrısı, adet krampları ve boğaz ağrısı gibi farklı ağrı türlerinde de etkilidir.
Zencefildeki antioksidanlar bağışıklığınızı güçlendirir ve sizi hastalıklara karşı korur. Zencefil çayının buharını solumak, soğuk algınlığının ya da alerjinin neden olduğu burun tıkanıklığı ve diğer solunum sorunlarında son derece etkilidir.
Zencefil çayı, hazımsızlık, mide ekşimesi veya şişkinlik gibi sindirim sorunlarında etkilidir. Bağırsak kaslarını uyararak sindirim hareketliliğini arttırır, böylece vücudun yiyecekleri daha rahat parçalamasına ve dışarı atmasına yardımcı olarak kabızlığı önler. Sindirim rahatlar, şişkinlik ve gaz azalır.
Hem insan hem de hayvan çalışmaları zencefilin yüksek tansiyonu düşürdüğünü ve hipertansiyon riskini azalttığını göstermektedir. Hatta yaygın kullanılan bazı tansiyon ilaçları kadar etkili olduğu düşünülmektedir.
Obezite, oksidatif stresi ve iltihaplanmayı beraberinde getirir. Zencefil çayının doğrudan kilo verdirme özelliği yoktur ama zencefilin iltihabı azaltma, sindirimi kolaylaştırma, kan şekeri seviyesini dengeleme ve iştahı bastırma özellikleri, kilo vermeye çalışan insanlarda destekleyici olabilir.
İltihaba neden olan besinler! İltihap kurutan şifalı bitkiler ve kürler
Zencefil çayını aşırı tüketmediğiniz sürece hamilelik sırasında güvenli bir içecektir. Bulantı ve kramplara yardımcı olabilir. Ayrıca bağışıklık sistemini destekler ve gebeliğin neden olabileceği kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak yine de düzenli tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmanız.
Araştırmalar hamilelikte günde 1 gram zencefilin güvenli olduğunu göstermektedir. Bu miktar 4 fincan paket zencefil çayı veya 1 çay kaşığı rendelenmiş zencefil köküyle demlenmiş çaya karşılık gelir.
Malzemeler:
Balın faydaları ve zararları nelerdir? Bal yüze ve saça nasıl uygulanır?
Yapılışı: Suyu kaynattıktan sonra zencefilleri içine atın, Biraz bekledikten sonra çayı bir bardağa süzün, Dilerseniz içine bal ya da limon ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
Yapılışı: Suyu kaynatın, Bardağın içine koyduğunuz kuru zencefilin üzerine kaynar suyu dökün, 10 dk. kadar demlenmesini bekleyin, Dilerseniz içine bal ya da limon ekleyebilirsiniz.
Toz zencefil çayının lezzeti biraz keskin olabilir. Dilerseniz yumuşatmak için çaya farklı malzemeler de katabilirsiniz.
Yapılışı: Bir bardak kaynar suyun içine bir çay kaşığı toz zencefil ekleyin, Demlenmesi için 5 dk. kadar bekleyin, Dilerseniz içine bal ya da limon ekleyebilirsiniz.
Çok fazla tüketildiğinde nadiren de olsa zencefil çayı gaz, ishal gibi sindirim sorunları ya da tansiyon düşmesi gibi bazı yan etkilere neden olabilir. Önerilen güvenli miktar günde bir veya iki fincandır.
Zencefil yağı, neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Zencefil çayı, fazla tüketilmediği sürece oldukça güvenlidir. Günde 4 gramdan fazla zencefil tüketmek bazı yan etkilere ve alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Ayrıca ishal, gaz, mide ekşimesi, reflü ya da hafif mide rahatsızlıklarını tetikleyebilir.
Zencefil çayı safra üretimini arttırabilir. Bu nedenle safra taşı ya da safra kesesi problemleri yaşayanlar içmemelidir. Ayrıca kan inceltici etkisi nedeniyle kan sulandırıcı ilaç kullananlar ve kan basıncını düşürebileceği için düşük tansiyonlu kişiler de tüketmemelidir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Ginger2- What Are the Health Benefits of Ginger Tea?3- Does Ginger Tea Have Bad Side Effects?YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
İlk bölümde “Ayrıca sindirim sistemini düzenleyerek hazımsızlık ve gaz sorunlarına engel olur” derken, olası yan etkileri bölümünde “İshal, gaz, mide ekşimesi, reflü ya da hafif mide rahatsızlıklarına neden olabilir” demişsiniz! Şimdi gaz problemini ortadan kaldıriyor mu kaldirmiyor mu buna bi karar verelim !!