Günümüzde sağlıklı beslenerek zayıflamaya çalışmak neredeyse kilo vermeyi düşünen her kesin gündeminde olan bir konu… Kilo verme sürecinde bazı sağlıklı besinlerin tüketilmesi zayıflamaya yardımcı olabilmektedir. Başta elma, yoğurt, badem, yulaf, yumurta ve acı biber olmak üzere bazı besinleri tüketmek hem sağlığımıza olumlu katkılar sunmaktadır hemde zayıflamaya önemli katkılar sunabilmektedir. İşte o besinlerden bazıları.
ELMA: Diyet için vazgeçilmez bir meyvedir. Elmanın verdiği enerji 100 gramda 60 kaloridir. Ortalama 5 gr posa içerir ve bu da sizin daha uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur. Spordan sonra tüketildiğinde, içeriğinde ki %85 su ile vücudun gereksinimi olan suyu tamamlayarak toksinlerin vücuttan atılmasını kolaylaştırır.
YOĞURT: Yapılan çalışmalar az yağlı yoğurt tüketiminin özellikle bel çevresi yağlanmayı azalttığını göstermiştir. Ayrıca karbonhidrat ve protein içermesinden dolayı doyurucu bir besindir.
Yulaf nedir, nasıl tüketilmelidir? Yulafın faydaları nelerdir?
BADEM: İçeriğinde bulunan omega-3 ve kaliteli yağ asitleri sayesinde kalp damar hastalıklarına karşı koruyucu olmasının yanında kilo vermeyi kolaylaştırır ve tok tutar,ara öğünlerde 10-12 adet badem tüketilebilir. Çiğ, tuzsuz ve kavrulmamış olanı tercih etmenizde fayda var.
YULAF: Yüksek miktarda lif içermektedir ve sadece bir fincan yulaf bile vücudun gereksinim duyduğu protein ve posa ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayabilmektedir. Lif içeriğinden dolayı mide boşalmasını geciktirerek daha uzun tokluk süresi sağlar.
YUMURTA: Anne sütünden sonra besin içeriği bakımından en zengin besindir. Yumurta proteinlerinin tümü sindirilebilir protein olduğundan örnek protein olarak adlandırılır ve bu yönüyle zayıflama diyetlerin vazgeçilmezidir.
KARNIBAHAR: Karnabahar, bol miktarda güçlü bir antioksidan olan C vitamini içermektedir,bir tabak çiğ karnabahar, günlük C vitamini ihtiyacını karşılıyor. Karnabaharda bulunan sulforaphane adlı fitokimyasal kilo vermeye ve vücut yağ yakımına yardımcı olur.
ACI BİBER: Acı kırmızı biberde limondan 7 kat daha fazla C vitamini bulunur.Lif oranı yüksektir. İçeriğindeki capsaicin maddesinden dolayı metabolik hızı yükselterek,kilo vermeye yardımcı olur.
ÇORBA: Ana yemek öncesinde tüketildiğinde sıvı hacmi ile mideyi doldurarak açlığı bastırır. Ana yemekten alacağınız kaloriyi düşürmenizi sağlar. Bu noktada önemli olan çorba tercihinizi unsuz, kremasız çorbadan yana kullanmanızdır.
BULGUR: Posa içeriği ve amiloz miktarı yüksek olan bulgur, domates, soğan ve kuru baklagillerle birlikte tüketildiğinde, doygunluğu arttırıp yağ yakımını hızlandırıyor.
ÇAVDAR EKMEĞİ: Çavdar ekmeği yüksek lif içeriğinden dolayı sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar, zayıflamak için en temel nokta sağlıklı bir sindirim sistemine sahip olmaktır. Ayrıca kalsiyum, potasyum, protein, demir, fosfor, magnezyum, B1 vitamini, folik asit, tiamin ve antioksidanlar açısından zengin bir besindir. Beyaz ekmeğe oranla %50 daha fazla tok tutucu özelliği vardır
Diyetisyen Melda ERDEN
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?