Zatürre, ya da tıbbi adıyla pnömoni; bakteri, virüs ve parazitlerin neden olduğu ölümcül bir akciğer enfeksiyonudur. Hava dolu akciğer keseciklerinde iltihap birikmesi ile başlar. Zatürre, sık görülen ve en fazla ölüme yol açan hastalıklardan birisidir. Özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda ve sigara kullananlarda ölümcül olabilir. En önemli belirtileri arasında, yüksek ateş, öksürük ve şiddetli göğüs ağrısı bulunur. Özellikle grip gibi enfeksiyonların ardından görülme ihtimali yüksektir. En etkili korunma yöntemi zatürre aşısı yaptırmaktır.
İçindekiler
Yaygın bir akciğer enfeksiyonu olan zatürre (pnömoni), ölümcül olabilen ciddi bir hastalıktır. Virüs, bakteri ve parazitler nedeniyle gelişir. Enfeksiyonun başlaması ile birlikte akciğerlerdeki küçük hava yolları iltihap ve irinle ile dolmaya başlar. Solunum yollarının dolması kişinin nefes almasını zorlaştırır ve balgamlı öksürüğe neden olur. Tedavisi enfeksiyonun nedenine göre değişebilir. Bakteriyel zatürrenin tedavisinde en etkili yöntem antibiyotiklerdir. Pnömoni, bazı kişilerde hafif seyretse de beş yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü yaşlılarda ve kronik hastalığı olanlarda kişilerde ölümcül olabilir. (1)
Prevenar 13 (zatürre) aşısı nedir, nasıl yapılır? Yan etkileri nelerdir?
Yüzde şişme, dilde kuruma, dudaklarda mavileşme veya idrarda azalma diğer pnömoni belirtileridir. Özellikle bilinç kaybı, hızlı ve ağrılı nefes alma veya balgamlı öksürük durumunuzun ciddiyetini gösterir. Bu tür belirtileriniz var ise zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurun. (2)
Aşağıdaki kişilerin zatürreye yakalanma olasılıkları daha yüksek olabilir:
Akciğer enfeksiyonu ve iltihabı neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Zatürrenin nedeni, yaygın olarak soluduğumuz havada bulunan bakteri, virüs veya mantarların ciğerlere girip enfeksiyona neden olmasıdır. Bağışıklık sisteminin enfeksiyonu temizleme tepkisi, akciğer dokusunun iltihaplanmasına neden olur ve bunun sonucunda hava keseleri irin ve sıvıyla dolar. Bu da pnömoni belirtilerine neden olur.
Zatürrenin 4 önemli belirtisi ve pnömoniden korunmanın etkili yolları
Çoğu zaman zatürre doktorun sorduğu sorular ve göğüs muayenesi ile teşhis edilebilir. Eğer hasta nefes darlığı, normalden hızlı nefes, balgamlı öksürük, nefes alıp verirken göğüs ağrısı, ateş gibi semptomlar yaşıyorsa doktor, stetoskopla hastanın göğsünü ve sırtını dinler. Akciğerler eğer sıvıyla doluysa sağlıklı akciğerlerden farklı bir ses çıkarır.
Zatürre şüphesi varsa soğuk algınlığı, bronşit ve astım gibi hastalıklardan ayırt etmek için aşağıdaki testler gerekebilir:
Yaşlılarda, yüksek riskli hastalarda veya hastanede yatan kişilerde göğüs tomografisi, arteriyel kan gazı testi, plevral sıvı kültürü, bronkoskopi ya da akciğer dokusu biyopsisi gibi ek testlere ihtiyaç duyulabilir.
Akciğer grafisi nedir? Nasıl çekilir? Raporu ve sonucu nasıl yorumlanır?
Pnömoni bazen akciğer kanseri ile karıştırılabiliyor. Bazen de her iki hastalık bir arada bulunabiliyor. Özellikle “Bronkoalveoler” tipteki akciğer kanserleri röntgende zatürreyi taklit ediyor. Tedaviye rağmen uzun zaman gerilemeyen vakalarda akciğer kanserinden şüphelenmek gerekir. Pek çok ülkede hala sık görülen tüberküloz (verem) hastalığı da bazen pnömoni ile karıştırabiliyor.
Zatürrenin tedavisinde amaç enfeksiyonu iyileştirmek ve komplikasyonları önlemektir. Hastalık hafif seyrediyorsa genellikle evde tedavi edilir. Bakteriyel enfeksiyonda antibiyotik, viral enfeksiyonda ise anti-viral ilaçlar reçete edilir. Hastaneye yatırılan hastalara ise damardan uygun antibiyotik tedavisi uygulanır. Hastanın durumuna göre sıvı takviyesi, ateş düşürücü, ağrı kesici ve balgam söktürücü ilaçlar verilebilir.
Evde tedavi olan hastalarda çoğu zaman semptomlar birkaç gün veya hafta içinde hafifler. Ancak yorgunluk hissi bir süre daha devam edebilir. Hastanede yatan hastalarda hastanın durumuna göre tedavi süresi değişir.
Yüksek ateş durumunda ateş düşürücü ilaç kullanabilirsiniz. Ancak öksürük, enfeksiyonu vücuttan atmaya yardımcı olabildiği için doktorunuza danışmadan öksürük şurubu kullanmayın. Bol sıvı tüketmek balgam çıkarmanıza yardımcı olur. Ilık içecekler, buhar banyosu, hava nemlendirici araçlar semptomlarınızı azaltabilir. Sigara içmeyin, sigara içilen ortamlardan uzak durun. Zatürrede dinlenmek çok önemlidir. Bir süre yatakta kalın, ev işleri için yardım alın, tamamen iyileşene kadar ağır aktivite yapmayın.
Verem nedir, neden olur? Tüberküloz belirtileri, tedavisi ve aşısı
Zatürreden korunmanın en etkili yolu her yıl grip ve zatürre aşısı olmaktır. Bunun dışında da ellerinizi sık sık yıkayarak, sigara ve dumandan uzak durarak, iyi beslenerek, düzenli egzersiz yaparak ve hasta insanlarla temas etmeyerek pek çok hastalık gibi zatürreden de korunabilirsiniz.
Zatürreye neden olan pnömokok bakterisi zatürrenin dışında kulak iltihabına, sinüzite, menenjite ve sepsise (kan zehirlenmesi) de neden olan tehlikeli bir bakteridir. Zatürre aşısı tüm bu hastalıklardan korunmanıza yardımcı olur. (5)
Ülkemizde Bağışıklama Programı kapsamında olan bu aşı bebeklere 2. ay, 4. ay ve 12. aylarda uygulanır. Zatürre aşısı bu programa dahil edildiğinden beri ülkemizdeki çocuklarda menejit vakalarında büyük oranda azalma olmuştur.
Gribe ne iyi gelir? Grip ne zaman tehlikelidir? Nasıl hafif atlatılır?
Aşı kas içine yapılır. Ağır yumurta alerjisi olanlara yapılması sakıncalı olabilir. Yapıldığı yerde ağrı, hassasiyet gibi basit yan etkiler olabilir.
Zatürre başlangıcında hava keselerinde biriken sıvı nedeniyle akciğerler çok ağırlaşır ve tıkanır. Bu da öksürük, göğüste ağırlık hissi, iştah kaybı, halsizlik ve hızlı nefes alıp verme gibi belirtilere neden olur.
Evet, bazı zatürre türleri bulaşıcıdır. Örneğin bakteri veya virüsün neden olduğu zatürre insandan insana bulaşabilir. Ancak bu mikroplara maruz kalan herkes zatürre geliştirmez. Mantarın neden olduğu zatürre ise sadece solunan mantarlar nedeniyle oluşur, bulaşıcı değildir.
Soğuk algınlığı zatürreye neden olmaz. Zatürre, bakteri, virüs veya mantar gibi mikroorganizmalar nedeniyle oluşur. Ancak soğuk algınlığı veya grip geçiriyor olmak zatürreye yakalanmayı kolaylaştırabilir.
Zatürreye ne iyi gelir? Pnömoni aşısı yeterince koruyucu mu?
Zatürre tekrarlayabilen, ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Özellikle yaşlı ve kronik akciğer hastalığı olan hastalarda tekrarlama riski daha yüksektir.
Özellikle risk altındaki kişilerde zatürre bazı durumlarda ölümcül olabilen ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu kişilerin hastanede tedavi edilmesi gerekir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Overview -Pneumonia2- Pneumonia - CDC3- What Is Pneumonia? - NIH4- Pneumonia - Medline PlusYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?
bilgilendirilme içiçnteşekkürler