Zatürre her yıl dünyada milyonlarca ölüme neden olan ciddi bir hastalık. 65 yaş ve üstü için korunmak ise tedaviden çok daha önemli. Sağlık Bakanlığı artık zatürre aşısının, risk grubundaki yetişkinlere ücretsiz yapılmasına karar verdi. Sağlık Bakanlığı Bağışıklama Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, risk grubundakilerin aile hekimlerine başvurarak zatürre aşılarını yaptırmalarını hatırlattı. Prof. Dr. Kara’nın verdiği bilgiye göre, zatürreye neden olan en önemli bakterilerden pnömokoka karşı iki çeşit aşı bulunuyor. Bunlardan polisakkatrit aşı olarak adlandırılanı, risk grubundakiler için devlet tarafından karşılanıyordu. 65 yaşın üzerinde olanlar ve kronik hastalıklarıyla ilgili raporları bulunanlar eczanelere başvurarak aşılarını oluyordu. Ancak bu aşının koruma süresi yaklaşık beş yıl olduğu için tekrarlanması gerekiyordu.
YÜKSEK KORUMA SAĞLAYAN AŞI DA ÜCRETSİZ YAPILABİLECEK
Bakanlık yeni bir kararla çocuklara da yapılan ve konjuge aşı denen, daha yüksek koruma sağlayan aşıyı da risk grubundakiler için ücretsiz yapmaya başladı. Bu göre, kronik hastalıkları (kalp ve damar, akciğer, karaciğer, böbrek vs.) bulunan, menenjit olma riski yüksek olan, kanser tedavisi gören, bağışıklık sistemi baskılanan ve 65 yaşından büyük olanlar, aile hekimleri ve devlet ve üniversite hastanelerine başvurmaları halinde yeni aşıyı yaptırabilecekler.
Zatürre (pnömoni) nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi
DAHA ÖNCE AŞILANANLAR DA YAPTIRACAK
Prof. Dr. Kara, “Konjuge aşı ve sonrasında yapılacak olan polisakkarit aşıyla korunma daha yüksek ve uzun süreli olacak. Daha öncesinde zatürre aşısı yapılmamış olan kişilere önce konjuge aşı ve sonrasında, 8 hafta veya durumuna göre 1 yıl sonra polisakkarit zatürre aşıları yaptırabilecekler” dedi.
YORUMUNUZ VAR MI?