Dünya genelinde milyonlarca Hepatit C hastası tedavi olmayı beklerken yeni geliştirilen Sovaldi isimli ilaç sağladığı yüksek tedavi başarısı ile hastalara umut vaat ediyor. Ancak çok önemli bir sorun var… Bu ilaçla tedavi olmak isteyenlerin ortalama 100 bin dolar gibi bir rakamı gözden çıkarması gerekiyor. Gilead İlaç firması tarafından üretilen ilaçla ilgili daha önce de ciddi tartışmalar yaşanmıştı. Pek çok uzman ilacın bu fiyata satılmasını fırsatçılık olarak değerlendiriyor ama firmanın şimdilik ilacı daha düşük bir fiyata satmak gibi bir niyeti yok.
Yapılan hesaplamalar, sadece ABD’deki Hepatit C hastalarının tedavisi için bile 268 milyar dolar gibi bir rakamın gerektiğini gösteriyor. Soruna acil bir çözüm bulunmaması durumunda Gilead İlaç’ın yakın zaman içinde dünyanın en zengin firması olması kaçınılmaz. Tabii bu durumda milyonlarca zengin hasta tedavi olurken diğer milyonlarca hasta tedavi göremeyecek.
Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 750 bin Hepatit C hastası olduğu sanılıyor. Mevcut tedavi seçeneklerinin doğru şekilde kullanılması durumunda bu hastaların önemli bir bölümü şifa bulabiliyor. Ancak bir bölümü mevcut tedavi seçeneklerine rağmen yüksek yan etkiler nedeniyle tedaviyi bırakabiliyor veya hayatını kaybediyor.
Sovaldi isimli ilaçla tedavi olabilmek için ortalama 84 bin dolar gibi bir rakamı harcamak gerekiyor. Hepatit C ölüm oranları yüksek ve tedavisi bu güne kadar sıkıntılı olan bir hastalıktı. Dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen hastalığın tedavisi için onlarca ilaç firması yoğun caba sarf ediyor. Geçtiğimiz on yıl içinde bu alanda önemli sayılabilecek pek çok ilaç kullanıma sunuldu. Bu ilaçların tedavi başarıları doğru hastalarda %90’lara kadar çıkıyor. Ancak yüksek yan etki profili nedeniyle bu ilaçları tüm hastalar kullanamıyor yada bir kısmı şifa bulamayabiliyor.
Gilead İlaç tarafından üretilen Sovaldi isimli ilaç Hepatit C’yi etkin şekilde tedavi ediyor ve ilacın yan etkilerinin asgari düzeyde olduğu belirtiliyor ama ilacın fiyatı dudak uçuklatan cinsten. İlacın tek bir hapı bile bin dolara yakın bir fiyatta. Yani tedavinin tamamı için 80 bin Amerikan Doları gerekiyor. Toplam tedavi maliyetinin yan tedavilerle birlikte 100 bin dolara kadar yükseldiği söyleniyor. 3 milyon hepatit C hastasının bulunduğu Amerika’nın, Sovaldi için 268 milyar dolar harcayacağı belirtiliyor. Ancak bu kadar yüksek bütçeyi göze alamayan ülkelerdeki hastalar şimdilik beklemek zorunda.
Daha önce HIV tedavisinde kullanıma giren ilaçlarda da benzer bir sorun yaşanmış ve ciddi etik tartışmalar yapılmıştı. O dönemde milyonlarca HIV hastasına sahip olan Güney Afrika Cumhuriyeti Radikal bir karar alarak ilaçları korsan olarak üretmişti. Zamanın ABD yönetimi ülkeye ciddi tehditlerde bulunmuştu. Ancak Mandela yönetimindeki Güney Afrika Cumhuriyeti’ne geri adım attıramamıştı. Güney Afrika Cumhuriyeti, ilaçları sadece üretmekle yetinmemiş diğer yoksul Afrika ülkelerine de dağıtmıştı.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?