Yurtdışında ihtisas yapan doktorların mecburi hizmetinde önemli gelişme

Yazan Dr. Erkin Göçmen
7 Eylül 2016   |    30 Aralık 2021    |   Kategori: Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları Print

doktor-saglik-personel-hekim7 Eylül 2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 6745 sayılı kanunla yurtdışında tıp veya ihtisas eğitimi alanlarla yine yurtdışında doçent veya profesör olarak çalışan doktorların mecburi hizmet yükümlülüğünden muafiyetlerine ilişkin hükümler de yer alıyor. Yazımızda bu hususta getirilen düzenlemeler ve sonuçları hakkında bazı bilgiler vereceğiz. 6745 sayılı Kanunla getirilen düzenlemelerden birisi 7 Eylül 2016 tarihinden önce yurt dışında tıp veya tıpta uzmanlık eğitimini tamamlayan tıp doktorları, 7 Marta 2017 tarihine kadar Türkiye’ye dönmek ve en az üç yıl süreyle Türkiye’de fiilen meslek icrasında bulunmak şartıyla Devlet hizmeti yükümlülüğünden (mecburi hizmetten) muaf tutuldu.

Bu kişilerin mecburi hizmetten muaf olmaları için herhangi bir biçimde meslekleri icra etmesi (örneğin muayenehanede, tıp merkezinde, özel hastanede, vakıf üniversitesi hastanesinde) yeterli sayılacak. Keza yasayla getirilen bir diğer kural da doçent ve profesörlerle ilgili…

OHAL’de mecburi hizmete başlamayan hekimlerin durumu ne olacak?

Yeni düzenlemeye göre, yurt dışında görev yapmakta olan doçent ve profesör unvanına sahip tıp doktoru akademisyenler Türkiye’de en az 3 yıl süreyle fiilen akademik kadroda meslek icrasında bulunmak kaydıyla Devlet hizmeti yükümlülüğünden (mecburi hizmetten) muaf tutulacaklar. Bu kişilerin mecburi hizmetten muaf olabilmeleri için akademik kadroda çalışmaları zorunluluğu bulunuyor.

Herhangi bir hastanede uzman olarak çalışmaları muafiyet için yeterli olmayacak. Muafiyet için devlet veya vakıf üniversitesi ayrımı yapılmadı. Vakıf üniversitelerinde akademik pozisyonda çalışanlar da bu hakta yararlanacak.

Doktorların eş durumu atamasına ilişkin yeni düzenlemenin sonuçları…

Yurt dışında doçent veya profesör olanlar isterlerse 7 Eylül 2017 tarihine kadar Türkiye’ye gelip uzman hekim statüsünde herhangi bir sağlık kuruluşunda (örneğin muayenehanede, tıp merkezinde, özel hastanede, vakıf üniversitesi hastanesinde)çalışırlarsa yine mecburi hizmet muafiyetinden yararlanabilecekler.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla