Yumurta, besin değerleri bakımından çok zengin ve az kalori içeren bir yiyecektir. Çeşitli vitamin ve minerallerin yanı sıra protein ve kolin bakımından mükemmel bir kaynaktır. Yumurtayı sağlıklı ve az kalorili şekilde tüketmenin en iyi yollarından bir tanesi haşlamaktır. Haşlanmış yumurta, özellikle kahvaltılarda sade tüketildiğinde daha doyurucu olur. Ayrıca diğer öğünlerinize salata ve sandviçinize ekleyebilirsiniz. Haşlanmış yumurtanın kalori besin değerlerini, faydalarını ve tüketim şeklini bu yazıda okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Haşlanmış yumurta, çeşitli besinler, protein ve sağlıklı yağlar bakımından zengindir. Bir adet büyük haşlanmış yumurtanın (50 gram) besin değerleri yaklaşık olarak şu şekildedir:
Kalori: | 78 |
Yağ: | 5 g |
Sodyum: | 62 mg |
Kolin: | 147 mg |
Karbonhidrat: | 0,6 g |
Protein: | 6 g |
Yumurta, düşük karbonhidratlı bir yiyecektir. Bir adet haşlanmış yumurtanın içerisinde 1 gramdan az karbonhidrat bulunur. Hiç lif içermeyen yumurtada çok az miktarda şeker vardır. Yaklaşık 5 gramı yağ olan yumurtanın 1,6 gramı, doymuş yağdır. Geri kalanı ise çoklu doymamış yağ ve tekli doymamış yağdan oluşur. Yumurtanın içerdiği yağın çoğu sarısında bulunur. Yumurtanın sarısı yaklaşık 55 kaloridir.
Yumurtanın faydaları nelerdir? Kaç kaloridir? Kolesterole etkisi
Yumurtanın proteini ise en fazla beyazında bulunmaktadır. 4-5 gramı protein olan yumurtanın beyazı çok az yağ içerir. Yumurta, makro besinlerin yanı sıra vitaminler ve mineraller bakımından da zengindir. A ve D vitamini, fosfor, B kompleks vitaminleri bakımından zengin olan yumurtada riboflavin, kolin ve selenyum da bulunmaktadır.
Haşlanmış yumurta, doyurucu bir yiyecek olmanın yanı sıra yumurtanın sağlık bakımından da çeşitli faydaları bulunan bir yiyecektir. Haşlanmış yumurtanın sağlık üzerindeki faydalarından bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.
Kolin, hücrelerin korunması ve gelişimi bakımından önemli bir besindir. Kolin açısından en zengin yiyeceklerden bir tanesi haşlanmış yumurta olduğu için beslenme düzeninize haşlanmış yumurta ekleyerek kolin tüketiminizi arttırabilirsiniz.
Yumurta haşlandığı zaman yumurtanın beyazı kolesterol bakımından oldukça sağlıklıdır. Bu nedenle kolesterolü düşürmeye çalışıyorsanız, yumurtanın sarısını çıkarıp yalnızca beyazını tüketebilirsiniz.
Haşlanmış yumurtanın protein bakımından zengin olması, kas kitlesini korumaya yardımcıdır. Protein içeren yiyecekler tükettiğinizde kas inşa etmeniz ve kas kitlenizi korumanız daha kolaydır.
Karbonhidrat nedir? Hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve zararları
Haşlanmış yumurta, tekli ve çoklu doymamış yağlar bakımından zengindir. Bu yağlar, vücut açısından faydalı yağlar olup kötü kolesterolü düşürmeye ve kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olmaktadır.
Yumurta, karotenoidler olan lutein ve zeaksantin içermektedir. Bunların gözleri yaş ilerledikçe ortaya çıkabilen maküler dejenerasyonu, yani görme kaybını engellemeye yardımcı olduğu bilinmektedir.
Yumurtanın kolin bakımından zengin olması, beyin sağlığı açısından önemlidir. Beyin sağlığını desteklemek ise yaşlanma ile birlikte görülebilen hafıza kaybını ve bilişsel bozukluğu önlemek açısından faydalıdır.
Araştırmalar, yumurtanın yüksek miktarda protein içermesi nedeniyle metabolizmayı hızlandırdığını göstermektedir. Metabolizmanın yavaş olması, kilo artışı ve obezite gibi sorunlar yol açabileceği için metabolizmanızı hızlandırmak için ölçülü bir şekilde yumurta tüketebilirsiniz.
Yumurta, çeşitli vitaminler, mineraller, iyi yağlar ve protein bakımından zengin bir kaynaktır. Bu sayede cilt, saç ve tırnak sağlığını desteklemeye yardımcı olmaktadır.
Kolesterol nedir? Neden yükselir? Tedavisi ve iyi gelen yiyecekler
Haşlanmış yumurta, B vitaminler, triptofan, demir ve kolin bakımından zengindir. Tüm bunların zihin sağlığını desteklemeye yardımcı olduğu bilinmektedir. Ayrıca D vitamini eksikliğinin depresyon gibi ruh sağlığı sorunları ile ilişkisi bulunmaktadır. Yumurta tüketmek, D vitamini ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olacaktır.
Haşlanmış yumurta, yağsız protein bakımından zengin bir besindir. Yumurtanın kalori değeri sahip olduğu protein ve besin değerlerine göre daha azdır. Yumurtanın beyazı 17 kaloridir ve hiç yağ içermez. Yumurtanın beyazı aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olabilecek lösin isimli amino asit bakımından da iyi bir kaynaktır. Ölçülü bir şekilde tüketildiğinde kilo vermeye ve zayıflamaya yardımcı olur.
Haşlanmış yumurtayı tüketmenin en kolay yolu, kabuğunu soyarak üzerine tuz ve karabiber serpmektir. Bununla birlikte haşlanmış yumurtayı farklı şekillerde tüketmek istiyorsanız, sandviç ve salata gibi yiyeceklere ekleyerek lezzetli ve besleyici bir öğün elde etmeniz mümkündür. Kahvaltıda veya günün herhangi bir öğününde haşlanmış yumurta kullanabileceğiniz sağlıklı tariflerden bazılarına aşağıda göz atabilirsiniz.
KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?
Kahvaltıda sandviç yemeyi seviyorsanız, sandviçinize haşlanmış yumurta ekleyerek daha besleyici bir kahvaltı yapabilirsiniz. Bunun için sandviçinizi hazırladıktan sonra haşladığınız yumurtayı ikiye bölerek diğer malzemelerin üzerine ekleyebilirsiniz. Veya haşlanmış yumurtayı ekmek kızartıp üzerine koyarak da tüketebilirsiniz.
Kahvaltıda yulaf ezmesini çeşitli şekillerde kullanmak mümkün. Haşlanmış yumurtalı yulaf ezmesi hazırlamak için küçük bir tencerede bir bardak su kaynattıktan sonra içerisine yarım bardak yulaf ezmesi ekleyin ve beş dakika kadar pişirin. Ardından yulaf ezmesini bir tabağa alıp üzerine haşladığınız yumurtayı dilimleyebilir ve peynir ekleyebilirsiniz.
Patatesi fırında pişirmek, en sağlıklı pişirme yöntemlerinden bir tanesidir. Lezzetli ve besleyici bir öğün için patatesi fırında bütün olarak pişirebilirsiniz. Ardından patatesi ortasından bölerek içerisine haşlanmış yumurta dilimleyebilir ve yeşillik ekleyebilirsiniz.
Haşlanmış yumurta ile sağlıklı dürümler hazırlamanız da mümkün. Bunun için lavaş alıp içerisine haşlanmış yumurta, sebze, salsa sosu ve peynir koyarak doyurucu bir öğün hazırlayabilirsiniz.
Haşlanmış yumurtayı öğünlere eklemenin en kolay yollarından bir tanesi, salata hazırlamaktır. Sağlıklı bir öğün için ıspanak, kıvırcık lahana ve pazı gibi yeşilliklerle salata hazırladıktan sonra üzerine haşlanmış yumurta ve avokado dilimleri ekleyebilirsiniz.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Omega-3 polyunsaturated fatty acids-enriched hen eggs consumption,2- Egg breakfast enhances weight loss3- Protein providers Eggs4- Usual Choline Intakes Are Associated with Egg and Protein5- Egg: Nutritional Value, Bioactivities, and Emerging Benefits for Human HealthYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?