Kışın kalbi korumak için neler yapmalı?

Kategori: Kalp Hastalıkları, Mevsim Hastalıkları Print

soguk_hava_kalp_krizi_riskini_artiriyorKış aylarında genellikle daha hareketsiz bir yaşam tercih edilirken aynı zamanda daha ağır ve kalorisi yüksek gıdalar tüketiliyor. Olumsuz yönde değişen yaşam tarzı ve soğuyan havalar da özellikle kalp sağlığını olumsuz etkiliyor. Kalp krizi gibi ciddi sonuçlara neden olabilecek kalp rahatsızlıkları ile ilgili olarak kış aylarında daha sık çağrı aldıklarını belirten Dr. Barış Mutluer, kış aylarında kalp sağlığını korumak için yapılması gerekenleri sıralıyor. Sağlıklı beslenme, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri ve egzersiz kalp sağlığın koruma tedbirlerinden sadece birkaçı…

Kalp sağlığının korunmasında kan şekeri, iyi-kötü kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasının da büyük önemi vardır. Gerekli ölçümlerin düzenli olarak yapılması kalp sağlığının korunması açısından gereklidir. Kolesterol vücudumuzdaki her hücrede bulunan bir yağ çeşididir. Yağların sindiriminde, hücre zarında yapıtaşı olarak ve bazı hormonların yapımında görevleri vardır.

Türkiye, kalp hastalıklarında Dünya birincisi! Kalbi korumak için ne yapmalı?

Ancak kanda yüksek miktarda bulunan kolesterol yıllar içinde damarların duvarlarında birikir. Bu birikim damarlarda daralma, tıkanmaya yol açar (ateroskleroz). Kalbi besleyen damarlarda (koroner arter) kolesterol birikimi, bu damarlarda tıkanma ve daralma sonucu göğüs ağrısı, kalp krizi ve kalp yetmezliği gibi durumlara neden olabilir.
Kolesterol seviyesinin yükselmesinin en önemli nedenleri; sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam ve sigara kullanımıdır.

Kolesterol seviyesini dengede tutmak için;

–    Öğün atlamayın. Bir öğünde çok fazla yemek yerine az az ve sık sık yemeği tercih edin.
–    Bitkisel besinleri, haşlanmış, ızgara yemekleri tercih edin
–    Kızartmalardan kaçının.
–    Kırmızı et yerine beyaz et tüketin. Tavuğun derisini çıkartın ve etin üzerindeki yağları ayırın.
–    Yemeklerinizi buharda ve yanmaz tavada pişirin.
–    Hazır gıdalardan ve hayvansal gıdalardan mümkün olduğunca uzak durun.
–    Doymuş yağ oranı yüksek olan yiyecekler yerine nişastalı ve lifli besinler tercih edin.
–    Sakatatlardan uzak durun (karaciğer, dalak vb.)
–    Tam pirinç, kuru fasulye gibi kompleks karbonhidrat yiyin.
–    Süt ve ürünlerinin yağsız olmasına dikkat edin.
–    Krema ve tereyağ yemeyin.
–    Sigarayı bırakın.
–    Düzenli egzersiz yapın.

Kalp dostu yiyecekler ve sağlıklı bir kalp için beslenme tüyoları

Kalp krizinin meydana gelmesi durumunda ise yapılacak ilkyardım müdahalelerinin hayati önem taşıdığını aktaran Dr. Barış Mutluer, kalp krizinde yapılması gerekenleri sıralıyor. Kalp krizine müdahalede ana kural, kişinin mümkün olduğu kadar hızlı bir biçimde sağlık kuruluşuna yetiştirilmesidir.

•    Eğer bir insanın kalp krizi geçirdiğinden şüphe ediyorsanız acilen ambulans çağırın
•    Kalp krizi geçiren kişiyi sakinleştirmeye çalışın ve solunumunu takip edin.
•    Kişinin vücudunu sıkmakta olan elbiseleri gevşetin.
•    Kalbin üstündeki baskıyı hafifletmek için hastayı boynu ve sırt desteklenecek şekilde oturtmalısınız veya yere yatırmalısınız.
•    Kalp krizi geçirmekte olan insan kalp hastalığı için ilaç tüketiyorsa ilacı hemen verilmelidir. Kalp hastalığı bulunan insanların kullandıkları dilaltı hapları yaşam kurtarabilir.

Soğan ve sarımsak, kalp sağlığı için ne kadar önemli?

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla