Bebek yürüteçlerinin ebeveynler ve bazen de sağlık çalışanları tarafından 5-15 aylık bebeklere kullandırdığını kaydeden Yard. Doç. Dr. Nurullah Şener, şunları söyledi: “Birçok anne baba yürüteçlerin güvenli olduğunu düşünür ve kendileri diğer işleri rahatlıkla yaparken bebeğin kendi halinde oynayıp eğlenmesine izin verir. Ayrıca yürütecin bebeğin yürümesini de hızlandırdığına inanır.
Bebek gelişiminde yaşanan gecikmeler ne zaman ve nasıl saptanır?
Ne yazık ki durum böyle değil. Yürüteçler gerçekte bebeğin yürümesine yardım etmez. Aksine bebeğin yürüme kabiliyetini köreltir ve hatta bazı durumlarda yok bile edebilir. Yerde yapılan sürünme, emekleme, kendi etrafında yuvarlama, tırmanma gibi aktiviteler önemli yürüme öncesi kabiliyetlerdir. Yürüteç kullanımı yerine bebek, bu hareketleri yapması için mutlaka teşvik edilmelidir.
Yürüteçteki bir bebek anne babasından uzaklaşarak yaralanabiliyor. En sık merdivenden düşme şeklinde yaralanmalar meydana geliyor. Sıklıkla kafa yaralanması da gözleniyor. Ayrıca ayak ya da başparmakların sıkışma sonrasında yaralanması, düşmeye bağlı kemik kırıkları da oluşabiliyor. Öte yandan bebekler ayakta durur pozisyonda olduğu için normalde ulaşamayacağı yerlere daha rahat uzanabiliyor ve kendisi için tehlikeli olabilecek sıcak su, çay, zehirli maddeler ya da elektrikli aletler gibi maddelere ulaşabiliyor. Tüm bunlar da ciddi yaralanmalar için risk oluşturuyor.
Bebeğiniz ne zaman yürümeli? Geç yürüme ve nedenleri nelerdir?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?