Yüksek seyreden kalp hızı, önemli bir mortalite habercisi

Yazan Hüseyin Kandemir
Kategori: Güncel / Literatür, Kardiyoloji Print

kalp-hizi-atimTemel fizik bakı bulgusu ölüm riski açısından önemli bir uyaran
Ronald O. Perelman Kalp Enstitüsü araştırmacıları, 9 binden fazla hasta üzerinde yaptıkları bir araştırmada, takip sırasında gelişen veya devam eden artmış kalp hızının, kalp hastalığı veya diğer nedenlere bağlı ölüm riskinde anlamlı artışa neden olduğunu saptadılar. Yapılan çalışmada, ortalama 5 yıllık takip sürecinde dakikada ≥84 vuruluk kalp hızının, kardiyovasküler ölüm ve tüm nedenlere bağlı ölüm riskini sırasıyla %55 ve %70 oranlarında artırdığı belirlendi.

European Heart Journal’da geçtiğimiz günlerde yayımlanan çalışma, zaman içerisinde kalp hızının takip edilmesi ile hastanın sağlığına ilişkin, kimi zaman ölümcül olabilen, aynı zamanda tanı ve tedavi ile önlenebilen önemli bulgular saptanabileceğini öngörüyor. Weill Cornell Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi ve çalışmanın baş araştırmacısı Prof. Dr. Peter Okin, bu yöntemle kalp hızının kolay ve ucuz bir şekilde takip edilebileceğini ve düzenli olarak bir hekimin muayenehanesinde bakılabileceğini dile getiriyor. Ancak çalışma sonuçlarına göre,  hekimlerin hastaları yalnızca birkaç kez değil,  birkaç yıl takip etmeleri gerekiyor.

Prof. Dr. Okin, bu çalışmaya göre birkaç yıllık bir zaman dilimi içinde artış gösteren kalp hızının endişe verici olduğunu ve bu artışın nedenini anlamak için hastaların daha kapsamlı muayene edilmesi gerektiğini belirtiyor. Yapılan çalışmada araştırmacılar, ortalama 5 yıllık takip sürecinde dakikada ≥84 vuruluk kalp hızının, kardiyovasküler ölüm ve tüm nedenlere bağlı ölüm riskini sırasıyla %55 ve %70 oranlarında artırdığını saptadılar. Katılımcılarda hipertansiyon olmakla birlikte, araştırmacılar hipertansiyon ve diğer kardiyovasküler risk faktörlerine göre gerekli düzenlemeleri yaptı.

İstirahat kalp hızındaki artış mortaliteyle doğrudan ilişkili

Sağlıklı bir kalp hızı, dakikada 60 ila 80 vuru arasındadır
Çalışmada, kalp hızındaki küçük artışlar dahi, artmış ölüm riski ile ilişkilendirilmiştir. Örneğin, dakikada normalden 10 vuru daha fazla kalp hızı, kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm riskinde %16, tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde %25 artış ile ilişkilidir. Prof. Dr. Okin,  bu çalışmanın zaman içerisinde kalp hızı değişikliklerini inceleyen birkaç çalışmadan biri olduğunu dile getiriyor. Kalp hızı, kişinin sağlık durumuna veya tedaviye yanıt olarak zaman içerisinde artabilir veya düşebilir. Bu nedenle, tek sefer yapılan kalp hızı ölçümü kişinin sağlık durumu hakkında öngördürücü olmayabilir.

Kalp hızı önemli bir risk faktörü haline geldi!

Prof. Dr. Okin, kalp hızının birkaç gün veya birkaç yıl içerisinde değişebileceğini, bunun tıpkı vücut ısısı gibi olduğunu şu sözlerle açıklıyor: “Bazen ateşiniz çıkar ve ilaç içtikten sonra vücut ısınız normale döner. Kalp hızı da zaman içerisinde değişir. Ancak kalp hızınız artar ve öyle kalırsa, birtakım hastalıklardan şüphelenmek gerekir. Örneğin, yüksek kalp hızı sempatik sinir sistemi aktivitesinin yükseldiğini gösteren bir belirteçtir.

Bu durum, artmış kalp iskemisi ile ilişkilidir ve aynı zamanda ateroskleroz ve aritmi şüphesi de taşır. Bu çalışma, tamamlanan LIFE (Losartan Intervention For Endopoint) çalışmasının bir alt analiziydi. Bu çalışmaya İskandinav ülkelerinden ve ABD’den 9193 hasta dahil edildi. Hastalar iki farklı hipertansiyon tedavisine (losartan ve atenolol) randomize edildi. Diğer değişkenlerin yanı sıra, kalp hızı düzenli olarak ölçüldü.”

84 üstü atımda risk katlanarak artıyor
Çalışmanın araştırmacıları, 9190 hastayı kalp hızı dakikada ≥84 vuru ve <84 vuru olanlar olmak üzere iki gruba ayırdı. Diğer çalışmalar dakikada ≥84 vurunun mortalite riski ile ilişkili olduğunu gösterdiği için bu ölçüt tercih edildi. Ortalama 5 yıldan sonra, 814 (%8.9) hastada ölüm olayı görülmekle birlikte, bu hastaların 438’inde (%4.8) kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölüm olayı görüldü. Randomize tedavinin muhtemel etkilerine ve diğer risk faktörlerine (yaş, cinsiyet, diyabet, kalp hızı öyküsü, vs.) karşı gerekli ayarlamalar yapıldıktan sonra, araştırmacılar süreğen artmış kalp hızı ve ölüm riski arasında güçlü bir ilişki saptadı.

Kalp hızını düşürmek klinik süreci nasıl etkiler?

Prof. Dr. Okin, çalışmaya katılan hastaların çeşitli nedenlerden öldüğünü, ancak tüm etmenler göz önünde bulundurulduğunda kalp hızının, artmış mortalitenin önemli bir habercisi olduğunu bildirdi. Yüksek kan basıncının yanı sıra, bu çalışmada zaman içerisinde değişen kalp hızının da, mortalitenin önemli bir öngördürücüsü olduğu belirlendi. İvabradin ile ilgili çalışmalar devam etmekle birlikte, ABD’de yan etkilere yol açmadan kalp hızını düşürebilen, onaylanmış bir ilaç henüz mevcut değil. Aynı zamanda egzersiz ve beslenmenin de kalp hızını düşürdüğü biliniyor.

Kaynak: – P. M. Okin, S. E. Kjeldsen, S. Julius, D. A. Hille, B. Dahlof, J. M. Edelman, R. B. Devereux. All-cause and cardiovascular mortality in relation to changing heart rate during treatment of hypertensive patients with electrocardiographic left ventricular hypertrophy. European Heart Journal, 2010; DOI: 10.1093/eurheartj/ehq225
-The study’s senior author is Dr. Richard B. Devereux, director of the adult echocardiography laboratory at NewYork-Presbyterian/Weill Cornell and professor of medicine at Weill Cornell Medical College.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla