Yorgunluk, sürekli bir bitkinlik ve halsizlik hissidir. Trafik ve işyeri kazalarında risk faktörü olan yorgunluğa; tıbbi durumlar, yaşam tarzı, zihinsel sorunlar, stres gibi faktörler neden olabilir. Anemi, diyabet, tiroid, enfeksiyonlar, hormonal sorunlar, karaciğer veya böbrek problemleri, depresyon, kronik yorgunluk sendromu veya uyku apnesi yorgunlukla ilişkilidir. Aşırı yorgunluk, depresyon, motivasyon eksikliği, uyku hali, kas zayıflığı, ağrı gibi semptomlarla birlikte gelişir. Dinlenme, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme gibi basit değişikliklerle çözülmeyen yorgunluk, altta yatan sağlık sorunundan kaynaklanıyor olabilir. Özellikle altı aydan uzun süren kronik yorgunluk mutlaka bir doktor tarafından değerlendirilmelidir. Durumunuza bağlı olarak, tedavi planı ilaç, egzersiz veya terapi kombinasyonunu içerebilir.
İçindekiler
Yorgunluk, genel bir halsizlik, bitkinlik ve enerji eksikliği hissidir. Kronik veya geçici bir durum olabilen yorgunluk, bir hastalıktan çok bir semptomdur. Aşırı yorgunluk birçok fiziksel ve zihinsel hastalığın yaygın belirtisidir; bazı ilaçların yan etkisidir; ayrıca, çok az veya fazla fiziksel aktivite, yetersiz uyku, kötü beslenme gibi yaşam tarzı seçimlerinin doğal bir sonucudur. Uykulu olmak veya hissetmekten farklıdır; uyumak için ezici bir dürtü duyan kişi, dinlendikten sonra da zinde hissetmez. Bitkinlik hissi sabahları yataktan kalkmayı, günlük işleri yapmayı, işe gitmeyi zorlaştırabilir. Beslenme, egzersiz veya uyku alışkanlıklarınızı değiştirerek semptomlarınızı hafifletebilirsiniz. (1)
Halsizlik neden olur? Hangi hastalıkların belirtisidir? Halsizliğe ne iyi gelir?
Kronik Yorgunluk Sendromu (KYS), en az altı ay süren, altta yatan tıbbi bir durumla tam olarak açıklanamayan, aşırı yorgunluk ile karakterize karmaşık bir hastalıktır. Miyaljik Ensefalomiyelit veya Sistemik Efor İntolerans Hastalığı olarak da bilinir. Aşırı yorgunluk hissi, fiziksel veya zihinsel aktivite ile kötüleşir ve dinlenmekle düzelmez. Çocuklar dahil herkesi etkileyebilir, kadınlarda sık rastlanır. (2)
Belirtilerin şiddeti günden güne farklılık gösterebilir, karakteristik semptomlar şunlardır:
KYS tanısını doğrulamak için; belirtiler ve tıbbi geçmiş değerlendirildikten sonra, benzer semptomlara sahip diğer hastalıkları ekarte etmek için çeşitli tıbbi testler istenebilir. KYS tedavisi semptomları iyileştirmeye odaklanır. Hastanın nasıl etkilendiğine bağlı olarak tedaviler şunları içerir: (3)
Uyku apnesi nedir? Apne belirtileri, testi, tanısı ve tedavisi
Ani oluşan dayanılmaz uyku ataklarına dikkat! Hastalık habercisi olabilir
Anksiyete nedir? Kaygı neden olur? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Yorgunluğun belirtileri fiziksel, zihinsel, duygusal olabilir ve fiziksel efordan sonra kötüleşme eğilimindedir.
Bulimia nervoza kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
Huzursuz Bacak Sendromu nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Yorgunluğa neden olan hastalık tedavi edilmezse, fiziksel ve duygusal sağlığa zarar verebilir. Bununla birlikte, bazı yaşam tarzı değişiklikleri yorgunluğu hafifletmeye yardımcı olabilir. (4)
Kaliteli uyku, yorgunluğu yönetmenin önemli bir parçasıdır. İyi bir uyku için:
Beslenme, kişinin yorgun veya enerjik olmasını etkileyebilir. Dengeli bir diyet sağlığa ve iyi bir uykuya katkıda bulunur.
Düzenli egzersiz yorgunluğu azaltarak iyi bir uyku düzeni sağlayabilir. Harekete geçmek kalbin, akciğerlerin ve kasların çalışma verimliliğini de artırır. Bununla birlikte yoga, meditasyon ve nefes egzersizleri içeren bir farkındalık programı, yaşam kalitesini arttırarak kaygı ve depresyonu azaltmaya yardımcı olabilir.
Metabolizmayı hızlandıran, bağışıklık sistemini güçlendiren yeşil çay yorgunluk için de birebirdir. Vücudu rahatlatırken içerdiği kafein sayesinde gün boyu enerji verir. Hücre hasarını önlemeye yardımcı doğal antioksidanlar ve koruyucu bileşikler içerir. (5)
Yeşil çayın faydaları nelerdir? Nasıl demlenir, neye iyi gelir?
Yeşil çay demlemek için bir fincan suyu kaynatın, birkaç dakika bekleyin. İçerisine 1 çay kaşığı yeşil çay ilave edin, 5 dakika demlendikten sonra süzün. Dilerseniz içine limon, tarçın çubuğu, bal ilave edebilir, sıcak veya soğuk tüketebilirsiniz.
Vitamin ve mineral kaynağı olan çörekotu, doymamış yağ asitleri açısından da zengindir. İçerdiği timokinon sayesinde kansere karşı koruma sağlar. Kas ve eklem ağrılarını azaltır, bağışıklığı güçlendirir, uykuyu düzenler, stres ve gerginliği azaltarak rahatlatır. Yorgunluğa karşı çörekotunun tohumundan ve yağından yararlanılabilir. Günlük yaklaşık 1 tatlı kaşığı çörekotu salata, yoğurt, omlet çeşitleriyle birlikte; çörekotu yağı da aç karnına, günde 1-2 çay kaşığı tüketilebilir. (6)
Kafein içermeyen hibiskus, antioksidanlar açısından oldukça zengindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir, hücre hasarını önler, önemli bir C vitamini kaynağıdır. Sıcak ve soğuk olarak içilebilen hibiskus çayı kronik yorgunluğa karşı güçlü bir enerji deposudur.
1 litre sıcak suda 2 yemek kaşığı kurutulmuş hibiskus çiçeğini 10-15 dakika demleyin ve süzün. Bal, çubuk tarçın, nane ve zencefille aromalandırabilirsiniz.
Hibiskus çayı nasıl demlenir? Hibiskus çayının faydaları ve zararları
Antioksidan özelliğe sahip ginseng, stres kaynaklı yorgunluk için yaygın olarak kullanılır. Enerjiyi arttırır, vücudu canlandırır, bağışıklık sistemini güçlendirir. Kurutulmuş ginseng kökü, küçük parçalar şeklinde kesilerek veya rendelenerek çay olarak tüketilebilir. Kaynayan suya eklenen ginseng, 5 dakika demlendikten sonra süzülerek içilebilir. (7)
Birçok vitamin ve mineral içeren biberiye oldukça güçlü bir antioksidandır. Daha çok baharat olarak kullanılan biberiyenin yağı ve çayı da tüketilmektedir. Biberiye çayı, kronik yorgunluk, halsizlik ve depresyona karşı vücudu destekler, zindelik verir, ağrı dindirici ve iltihap önleyicidir. 1 dal taze veya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş biberiye, 1 fincan sıcak suda 10 dakika demlendikten sonra içebilirsiniz. Dilerseniz limon, zencefil ve bal ekleyebilirsiniz. Tüm bitki ve gıda takviyeleri mutlaka doktor gözetiminde kullanılmalıdır. (8)
Yorgunluğun nedeni tıbbi bir durum değilse, enerjiyi artırmanın birçok basit yolu vardır, hatta bazıları yaşlanma sürecini yavaşlatır.
Biberiyenin faydaları nelerdir? Biberiye yağı neye iyi gelir?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?