Yirmilik diş, 17 ila 21 yaş arasında gelişimini tamamlayarak ağız içinde yer alan 3. büyük azı dişleridir. Doğru şekilde geliştiği zaman çiğnemeye de yardımcı olan yirmilik dişler eğer düzgün hizalanmadıysa komşu dişlere ve hatta çene kemiğine zarar verebilir. Her yirmi yaş dişinin çekilmesi zorunlu değildir. Diş ağrısı şikayetine ve dişin ne kadar gömülü olduğuna bağlı olarak çekime hekimin karar vermesi gerekir. Çürük sebebiyle abseye neden olan yirmi yaş dişlerinin mutlaka çekilmesi gerekir. Gömülü yirmi yaş dişleri çıkmaya çalışırken ağrı verebilir. Bazen bu bölgelerdeki lenf bezlerinde de şişlik ve hassasiyet oluşturabilir. Doğal ürünlerle ağrı tedavi edilebildiği gibi eğer durum daha ciddiyse doktor kontrolünde antibiyotik ya da ağrı kesici kullanmak gerekebilir.
İçindekiler
Çenelerde diş dizilerinin en sonundan süren 3. büyük azı dişleri, yirmili yaşlar civarında gelişimlerini tamamlayıp ağız içine çıktıklarından genellikle yirmi yaş dişi olarak bilinirler. Çenelerde yer darlığına, dişin çıktığı bölgenin kemik yoğunluğuna ve dişin kök anatomisine bağlı olarak bu dişler tamamen çıkabilir veya çene kemiğinde tamamen veya yarı gömük kalabilir.
Eğer yirmilik diş herhangi bir sorun yaratmıyorsa, gömülü bile olsa genellikle çekilmesi gerekmez. Çünkü bu müdahalenin kanıtlanmış bir yararı yoktur ve komplikasyon riski taşımaktadır. Bazen, gömülü kalmış ya da tamamen dışarı çıkmamaış yirmi yaş dişleri probleme neden olabilir. Yiyecek ve bakteriler bu dişlerin kenarına sıkışabilir, bu da diş çürüğü, diş eti hastalıkları, enfeksiyon, kist oluşumu ya da apse gibi sorunlara yol açabilecek plak oluşumuna neden olur
Bu sorunların birçoğu antibiyotikler ve antiseptik ağız gargaraları ile tedavi edilebilir, bu nedenle yirmilik dişlerinizi çektirmeniz ancak başka bir tedavi seçeneği olmadığında önerilmelidir.
Antibiyotik nedir, nasıl kullanılır? Faydaları, direnci ve zararları
Diş hekiminiz röntgen yardımıyla yirmilik dişlerinizin konumu ve hizalanması hakkında size bilgi verebilir. Ayrıca gerekli görürse farklı bir değerlendirme için sizi ağız cerrahına da yönlendirebilir. Eğer dişlerin yüzeye çıkmasına yetecek alan yoksa ya da gelişinde ciddi bir sorun varsa diş hekiminiz ya da ağız cerrahınız, sorunlar büyümeden önce yirmi yaş dişlerinizin çıkarılmasını önerebilir. Bu, birkaç yıl sonra yapılması gereken daha acı verici veya daha karmaşık bir operasyonu önlemek için yapılır.
Bu işlem genç insanlarda daha kolaydır, çünkü diş kökleri henüz tam gelişmiş değildir ve kemik daha az yoğundur. Yaşlı insanlarda iyileşme süresi daha uzun olabilir.
Çekim için değerlendirirken tam gömülü olan dişlerde ağrı şikayeti verip vermemesi, dişin çene kemiği içerisine ne kadar gömülü olduğu, gömülü dişin komşu dişe olan teması göz önünde bulundurulur. Bazen dişin içinde geliştiği keseden kaynaklı sürme kistleri oluşabilmektedir. Bu kistler fark edilmeden büyürse çene kemiğini zayıflatabilir.
Diş ağrısı neden olur, nasıl geçer? Diş ağrısına ne iyi gelir?
Ağrı oluşturmayan, tam gömülü olan dişler doktorunuz tarafından rutin kontrollerle takip edilip gerek olursa çekilebilir. Ağız içinde tamamen veya yarısı çıkmış olan dişlerde ise ağız hijyeni çok önemlidir. En geri bölgede olan bu dişlere diş fırçası ile ulaşmak oldukça güçtür. Çürük sebebiyle abseye sebep olan yirmi yaş dişlerinin mutlaka çekilmesi gerekmektedir.
Gömülü yirmilik diş çıkmaya çalıştığında üst çenede kulak bölgesi ve şakaklara alt çenede çene altına ve boyuna doğru ağrı verebilir. Bazen bu bölgelerdeki lenf bezlerinde de şişlik ve hassasiyet oluşturabilir. Böyle bir durum geliştiğinde hasta mutlaka hekime başvurmalıdır. Durumun ciddiyetine göre hekim doğru antibiyotik ve ağrı kesiciyi hastaya reçete eder. Diş ağrısı, hekimin uygun gördüğü süre boyunca ilaçlar düzenli kullanıldığında zamanla kontrol altına alınır ve ilgili diş çekildikten sonra tamamen geçer.
Yirmilik dişler çıkarken bazen ağrı verici bir süreç yaşatabilirler. Bu durumda en doğru şey diş hekiminize gitmektir. O zamana kadar size yardımcı olabilecek ve geçici bir rahatlama sağlayabilecek bazı ev ilaçları kullanabilirsiniz:
Kanal tedavisi nedir, nasıl yapılır? Faydaları, ağrısı ve riskleri
Diş ağrısına iyi gelen 6 öneri ve ağrıyı dindiren bitkisel çözümler
Hekimin verdiği ilacı kullandıktan sonra ağrı şikayeti geçen dişlerin en kısa zamanda çekilmesi gerekir. İlacın verdiği rahatlık bir süre için geçerlidir. Hastanın bağışıklığının zayıf olduğu, ağız hijyeninin düzeltilmediği durumlarda diş tekrar ağrı yapmaya başlar. Devamlı şikayet veren ama şikayeti antibiyotik içilerek bastırılan gömülü dişlerin çevresinde kist oluşur ve çene kemiğini zamanla zayıflatır.
Gömülü diş operasyonlarında ilgili bölge lokal anestezi ile uyuşturulur. Dişin etrafındaki kemik uygun aletlerle kaldırılır ve dişin çekimi yapılır. Çekim sonrasında bölgeye dikiş atılır. Dikişler 7-10 gün arasında alınır. Hekim gerekli görürse operasyon sonrasında antibiyotik ve ağrı kesici ilaç reçete eder.
Gömülü diş operasyonlarında bölgenin anatomisi iyi değerlendirilip, uygun ve yeterli anestezi uygulanırsa işlem esnasında ağrı hissedilmez.
Çekim sonrası yerleştirilen tampon kanamayı durdurmak içindir . Tampon yarım saat sıkıca ısırıldıktan sonra bu bölgede pıhtı oluşur ve kanama durur. Fakat ilk 24 saat tükürme ve çalkalama yapılmamalıdır. Operasyon sonrasında ilgili bölgede ödeme bağlı şişlik oluşabilir. İlk 24 saat buz kompres yapılarak ödem kontrol altında tutulmalıdır. İlk hafta sigara ve alkol kullanılmamalıdır. İlk hafta asitli, acılı ve sıcak gıdalar tüketilmemelidir ve ağız hijyenine dikkat edilmelidir. Eğer reçete edildiyse ilaçlar düzenli kullanılmalıdır. Referanslar: Wisdom tooth removal
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?