Yeşil fasulye, beslenme düzeninize kolayca ekleyebileceğiniz çok sağlıklı ve faydalı bir sebzedir. Başta C vitamini, karbonhidrat, protein, lif, mikro besin olmak üzere pek çok vitamin ve mineral içerir. Yeşil fasulye yemeğinin besin ve kalori değerleri, yemeğin hazırlanma şekline göre değişiklik gösterebilir. Yeşil fasulye, az miktarlarda yağ, kolesterol, sodyum ve şeker içeren bir sebze olduğu için fasulyenin sağlık üzerinde pek çok faydası vardır.
Taze fasulyenin besin ve kalori değerleri, faydalarını ve yeşil fasulye ile yapabileceğiniz sağlıklı yemek tariflerini sizler için kapsamlı bir yazı hazırlamaya çalıştım.
İçindekiler
Bir bardak (yaklaşık 100 gram) yeşil fasulyenin kalori ve besin değerleri şu şekildedir:
Yeşil fasulyenin besin değeri | |
Kalori: | 31 |
Yağ: | 0,2 gr |
Sodyum: | 6 mg |
Karbonhidrat: | 7 gr |
Lif: | 2,7 gr |
Protein: | 1,8 gr |
Yeşil fasulye, iyi bir kompleks karbonhidrat kaynağıdır. 100 gram yeşil fasulyenin içindeki nişasta miktarı yaklaşık 4 gramdır. Nişasta, vücuda hızlı bir şekilde enerji sağlamaya yardımcı olan bir besindir. Yeşil fasulyede bulunan lif ise kan şekerini düzenlemeye, tokluğu arttırmaya ve sindirim sağlığını desteklemeye yardımcı olur.
KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?
1 porsiyon taze fasulye yemeği 232 kaloridir.
Yeşil fasulyede bulunan vitamin ve mineraller | |
A vitamini: | 35 mg |
C vitamini: | 12,2 mg |
K vitamini: | 43 mcg |
B6 vitamini: | 0,1 mg |
Folat: | 33 mcg |
Potasyum: | 211 mg |
Yeşil fasulyede neredeyse hiç yağ bulunmamaktadır. Bununla birlikte yemeği hazırlarken kullanılan yağ miktarı, yemeğin kalorisinin artmasına eden olur. Bu nedenle yemek hazırlarken zeytinyağı gibi sağlıklı bir yağ kullanmaya ve yağı ölçülü bir şekilde katmaya dikkat edin. Bir porsiyon yeşil fasulyede (yaklaşık 100 gram) yaklaşık 2 gram protein ile birlikte pek çok vitamin bulunur. Bunlar, başta K vitamini, A vitamini, C vitamini, folat, riboflavini tiamin, bakır ve magnezyum gibi vitamin ve mineraller bulunur.
Zeytinyağı neye iyi gelir? Nasıl kullanılır? Faydaları ve zararları
Yeşil fasulye içerdiği antioksidanlar ve flavanoiller ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Düşük kalorili ancak besin değeri yüksek olduğu için diyetisyenlerin gözde sebzelerinden biridir. Bu neden pek çok diyet tarifine eklenebilir. Yeşil fasulyenin sağlık üzerindeki faydalarını aşağıda okuyabilirsiniz.
Yeşil fasulye, lif bakımından zengin olduğu için kalp sağlığını desteklemeye yardımcı olur. Yeşil fasulyede bulunan çözünebilir lifler, kötü (LDL) kolesterolü düşürerek kalp sağlığını iyileştirmeye katkıda bulunmaktadır.
Yeşil fasulyede bulunan lif, sindirim sisteminin desteklenmesi açısından da faydalıdır. İrritabl bağırsak sendromu gibi rahatsızlıklar, doğru lif kaynakları tüketildiğinde daha iyi hale gelebilmektedir. Yeşil fasulyede bulunan karbonhidratlar vücut tarafından iyi sindirebildiği için sindirim ve bağırsak rahatsızlıklarınız varsa yeşil fasulye tüketebilirsiniz.
Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi
Yeşil fasulyede bulunan C vitamininin, sağlık açısından pek çok faydası bulunmaktadır. C vitamini, vücutta antioksidan görevi görerek hücreleri serbest radikallere karşı korumaya yardımcı olur. C vitamini aynı zamanda kolajen üretimini arttırdığı, bağışıklığı desteklediği ve vücudun demir emilimine yardımcı olduğu için vücut açısından gerekli bir vitamindir.
K vitamini, kanın pıhtılaşması açısından önemli olmasının yanı sıra kemik sağlığını desteklemek açısından da önemlidir. K vitamini eksikliği, kemik erimesi riskinin artmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle yeşil fasulye gibi yiyeceklerle günlük K vitamini ihtiyacınızı karşılamanız önemlidir.
Yeşil fasulye, yüksek lif içeriğine sahiptir. Bu sayede kan dolaşımına giren insülin üretimini ve glikoz seviyelerini düşürerek kan şekerinin ve diyabetin kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır.
Demir, akciğerlerdeki oksijenin vücuttaki diğer hücrelere taşınabilmesi için önemli olan kırmızı kan hücreleri açısından gerekli bir mineraldir. Demir eksikliği, kansızlığa yol açarak yorgunluk, güçsüzlük ve baş dönmesi gibi belirtilere yol açabilmektedir. Yeşil fasulye, bitkisel kaynaklı demir bakımından zengin bir kaynak olduğu için günlük demir ihtiyacınızı karşılamanıza yardımcı olur.
Magnezyum nedir? Neye iyi gelir? Mg eksikliğinin belirtileri ve tedavisi
Yeşil fasulyede kötü huylu tümörlerin büyümesini yavaşlatmaya ve kanser riskini azaltmaya yardımcı olabilecek klorofil bulunmaktadır. Bununla birlikte klorofilin kanseri önleyici etkilerinin doğrulanması için daha fazla araştırma yapılmasına gerek duyulmaktadır.
Yeşil fasulye, besin bakımından zengin bir yiyecek olmakla birlikte fasulyeyi sağlıklı bir şekilde hazırlamak önemlidir. Yeşil fasulye genelde ocakta pişirilerek hazırlansa da fasulyeyi buharda haşlayarak veya mikrodalgada pişirerek hazırlamak da mümkündür.
Yeşil fasulyeyi zeytinyağlı yemek şeklinde hazırlamanın haricinde suda haşlayarak tüketebilirsiniz. Suda haşladığınız fasulyeleri süzdükten sonra üzerine tuz ve karabiber serperek servis edebilirsiniz.
Yeşil fasulyeyi, besin değerlerini koruması için buharda haşlayarak pişirmeniz de mümkün. Bunun için buharda pişirme aparatı kullanıp fasulyeleri pişirdikten sonra istediğiniz gibi servise hazır hale getirebilirsiniz. Mikrodalga kullanıyorsanız, bir kabın içerisine suyla birlikte yeşil fasulyeleri koyduktan sonra kabın üzerini kapatarak fasulyelerin pişmesini sağlayabilirsiniz. Bu şekilde pişirdiğiniz fasulyeleri kendi başına tüketebileceğiniz gibi salatalara, çorbalara ve güveçlere ekleyerek de kullanabilirsiniz.
Taze fasulye, sağlıklı bir diyet için uygun bir seçenektir. Yeşil fasulye, yüksek miktarda lif, protein, vitamin C, folat, kalsiyum ve demir içerir. Ayrıca, antioksidanlar ve flavonoidler gibi sağlıklı besinler de içerir. Yeşil fasulye, diyabet ve yüksek tansiyon gibi sağlık sorunlarının önlenmesine veya azaltılmasına yardımcı olabilir. Diyet yaparken yeşil fasulyeyi, haşlanmış, buharda pişirilmiş veya fırında pişirilmiş olarak tüketilebilir. Ayrıca, salatalar, makarna veya risotto gibi yemeklerin içine de eklenebilir.
Patatesin faydaları ve zararları nelerdir? Patates nasıl saklanır?
Diyette taze fasulye, birçok farklı yemeğin parçası olarak tüketilebilir. Ancak, taze fasulyenin tamamlayıcı besinlerle birlikte tüketilmesi daha sağlıklıdır.
Zeytinyağlı taze fasulye çok faydalı bir yemektir. Taze fasulye, diyetinizde düşük kalorili bir seçenektir ve kilo almaya neden olmaz. Zeytinyağı, sağlıklı bir yağ kaynağıdır ancak yüksek kaloridir. 1 yemek kaşığı zeytinyağı yaklaşık 120 kalori içermektedir. Bu nedenle, zeytinyağının miktarını sınırlandırmak kilo kontrolü için daha iyi olacaktır. Kilo verme diyetlerinde zeytinyağlı yemeklerin suyunu tüketmemeye özen gösterebilirsiniz.
Taze fasulye, diyetinizde düşük kalorili bir seçenektir ve kilo vermenize yardımcı olabilir. Taze fasulye, yüksek miktarda lif, protein, vitamin C, folat, kalsiyum ve demir içerir. Ayrıca, antioksidanlar ve flavonoidler gibi sağlıklı besinler de içerir. Bu nedenle, taze fasulye tüketimi, metabolizmanızı hızlandırmaya veya kilo vermenize yardımcı olabilir.
Ancak, sadece taze fasulye tüketmeniz kilo vermenizi sağlamaz. Düzenli fiziksel aktivite yapmak, dengeli ve sağlıklı bir diyet yapmak ve genel olarak sağlıklı yaşam tarzı kontrolü ile kilo vermenizi sağlayabilirsiniz.
için aşağıdaki resme tıklayınız:
Yeşil fasulye genellikle çok güveli bir besindir ve nadiren yan etkilere neden olurlar. Ancak bazı durumlarda yenmesi sakıncalı olabilir. Varfarin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişiler yeşil fasulye gibi bolca K vitamini içeren besinlerin miktarını aniden arttırmamalıdır. Çünkü K vitamini kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Yeşil fasulyede bulunan lektinler bazı kişilerde mide bulantısı, kusma, şişkinlik ve ishal gibi sindirim sorunlarına neden olabilir. Yeşil fasulye, belirli minerallerle bağlanabilen fitik asit içerir ve bunlar demir gibi bazı elementlerin emilimini azaltır. Mineral eksikliği sorunu yaşayan kişiler çok fazla yeşil fasulye tüketmekten kaçınmalıdır.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?