Yeşil çayın faydaları nelerdir? Nasıl demlenir, neye iyi gelir?

2 Ağustos 2019   |    30 Mayıs 2022    |   Kategori: Şifalı Bitkiler Print

Yeşil çay, içerdiği besinler ve antioksidanlar sayesinde en sağlıklı içeceklerden biridir. Bazı kanser türlerine, kalp hastalıklarına ve tip 2 diyabete karşı koruyucudur. Beyin fonksiyonlarını iyileştirerek Alzheimer ve Parkinson riskini azaltabilir. Bakterilerin çoğalmasını engelleyerek diş sağlığını korur, kötü ağız kokusunu engeller. Cilt sağlığını destekler. Araştırmalar, zayıflama üzerinde söylendiği kadar etkili olmadığını göstermektedir. Bu yazımızda yeşil çayın faydaları, kullanım şekli, demlenme yöntemi ve olası zararları hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Yeşil çay nedir?

Çin ve Hindistan’a özgü olan yeşil çay, sağlık üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle yüzyıllardır yaygın olarak kullanılmış, son yıllarda da tüm dünyada popülerlik kazanmıştır. Yüksek irtifalarda dağlık bölgelerde yetişir. İklim, toprak, hatta çayı toplama yöntemleri gibi faktörler çayın tadını belirler. Elle toplandığında çayın daha az acı ve daha lezzetli olduğu kabul edilir.

Aslında tüm çay türleri (bitki çayları hariç) Camellia Sinensis bitkisinin yapraklarından elde edilir. Yaprakların işlenme şekli, siyah, yeşil, beyaz, oolong, pu-erh gibi çay türlerini belirler. Siyah çay, rengini ve lezzetini değiştiren fermantasyondan geçerken, yeşil çay işlenmeden kalır. Bu sayede rengini, içerdiği antioksidanları ve faydalı polifenolleri korur. Bu nedenle siyah çaya göre daha sağlıklıdır.

Siyah çayın sağlığa faydaları neler? Çay hangi hastalıklardan korur

Yeşil çayın içindekiler

Vücudunuz ve zihniniz için önemli olan antioksidanlar ve besinlerle yüklüdür. İltihap azaltan ve kanserle savaşmaya yardımcı olan polifenoller bakımından zengindir. Yeşil çayın ağırlığının yaklaşık % 20-45’i polifenoldur. Bunun %60-80’i EGCG (Epigallocatechin Gallate) olarak adlandırılan kateşinlerdir.

Yeşil çay

Kateşinler, hücre hasarını önlemeye yardımcı olan doğal antioksidanlardır. Bu maddeler vücutta, yaşlanmayı sağlayan ve her türlü hastalıkta rol oynayan serbest radikallerin oluşumunu azaltabilir. Hücreleri ve molekülleri hasardan korur.

Çayın faydaları nelerdir? Yeşil ve siyah çay nasıl demlenir?

Yeşil çayın faydaları

Yeşil çay kanserden korur mu?

Bazı araştırmalar, yeşil çayın içerdiği güçlü antioksidanlar sayesinde başta meme, prostat ve kolorektal kanser olmak üzere mesane, yumurtalık, yemek borusu, akciğer, cilt ve mide kanseri gibi çeşitli kanser türlerine karşı koruyabileceğini gösteriyor. Ancak yine de kesin sonuç için daha nitelikli ve kapsamlı araştırmalara ihtiyaç var. (1)

Yeşil çay kalbe iyi gelir mi?

Araştırmalar yeşil çayın kalp hastalığı için temel risk faktörlerinden biri olan kötü (LDL) kolesterolü düşürdüğünü ve kandaki antioksidan kapasitesini anlamlı bir şekilde arttırarak, LDL partiküllerini oksidasyondan koruduğunu gösteriyor. Ayrıca kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyon riskini azaltmaya yardımcı olur.

Yapılan bir araştırma günde bir fincan yeşil çayın koroner arter hastalıkları riskini %10 azaltabildiğini gösteriyor. Günde iki fincan ise kalp-damar hastalıklarına karşı yüksek oranda koruyucudur. (2)

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Yeşil çay diyabete iyi gelir mi?

Tip 2 diyabet, insülin direnci ile veya vücudun yeterli insülin üretememesi ile bağlantılı kan şekeri seviyesinin yükselmesi ile oluşur. Yeşil çaydaki kateşinler, özellikle EGCG, anti-obezite ve antidiyabetik etkilere sahiptir. Yapılan bazı kontrollü denemeler, yeşil çayın, insülin duyarlılığını artırdığını ve kan şekeri seviyelerinde hafif bir azalmaya neden olabildiğini gösteriyor. (3)

Yeşil çayın dişlere faydası

Çalışmalar, yeşil çaydaki kimyasal antioksidan olan kateşinlerin boğaz enfeksiyonlarına, diş çürüklerine ve diğer diş hastalıklarına neden olan bakteri ve virüslerin çoğalmasını engelleyebileceğini göstermiştir. Ayrıca bu bakterilerin neden olduğu kötü nefes kokusunu da engeller. (4)

Spirulina neye iyi gelir? Nasıl tüketilir? Faydaları ve yan etkileri

Yeşil çayın cilde faydaları

Yeşil çayın ana bileşeni olan EGCG (epigallocatechin-3-gallate), antiinflamatuar ve antioksidan özellikte bir bileşiktir. Bu bileşik kandaki lipid seviyesini düşürerek akneye neden olan sebum üretimini azaltır. Bu sayede akne oluşmasını engelleyebilir. Ayrıca güneş ışınlarının neden olduğu cilt hasarlarını önleyebilir. Kırışıklık ve yaşlanma belirtilerini azaltır. (5)

Yeşil çayın beyne faydaları

Yeşil çayın içerdiği az miktarda (kahveden daha az) kafein gerginliğe neden olmadan uyanıklık ve hafıza gibi beyin fonksiyonunun çeşitli yönlerini desteklemek için yeterlidir. Ayrıca içerdiği L-theanine, kan-beyin bariyerini geçebilen bir amino asittir ve kafein ile birlikte hareket ettiğinde beyin fonksiyonları üzerinde güçlü etkileri olduğu gözlenmiştir.

Ayrıca yeşil çaydaki kateşin bileşikleri nöronlar üzerinde koruyucu etkilere sahiptir ve uzun vadede Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltabilir. (6)

Alzheimer

Yeşil çay zayıflatır mı?

Yeşil çay nasıl yağ yakar?

Araştırmalar yeşil çaydaki kafein ve kateşinlerin birlikte hareket ederek metabolizma hızını arttırdığını ve kilo vermeye yardımcı olabileceğini gösteriyor. Ancak bu araştırmalarda sıradan bir fincan yeşil çayda bulunandan çok daha yüksek oranda kateşin veya kafein içeren dozlar kullanılmıştır ve sadece yeşil çay içmek bu miktarı karşılayamaz. Bu nedenle yeşil çayın kilo kaybı üzerindeki etkisinin çok küçük olduğunu söyleyebiliriz. Düzenli egzersiz ve doğru beslenme kilo kontrolünde çok daha etkilidir.

Vücutta yağ yakılmasını sağlayan ve metabolizmayı hızlandıran besinler!

Yeşil çay ile nasıl zayıflanır?

Yeşil çay tek başına zayıflamak için yeterli değildir. Ancak günde 2-3 fincan, kişiden kişiye farklılık gösterse de metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı olabilir. Eğer kalp ya da tansiyon probleminiz varsa içerdiği kafein nedeniyle dikkatli tüketmeniz gerekir. Ayrıca besin içeriğini koruması açısından minimum düzeyde işlenmiş yeşil çayları tercih edin.

Yeşil çay nasıl içilir?

Her gün yeşil çay içilir mi?

Yeşil çayı günde 3-5 fincana kadar içmek güvenli kabul ediliyor. Ancak herhangi bir kronik hastalığınız, kalp ya da tansiyon probleminiz veya düzenli kullandığınız ilaçlar varsa önce mutlaka doktorunuza danışın.

Yeşil çayın içine ne atılır?

Yeşil çayın içine bir kaç yaprak taze nane, küçük bir dilim taze zencefil, bal ya da limon ekleyebilirsiniz. Ayrıca damak zevkinize göre biberiye, yabani adaçayı, kekik, mercanköşk veya karahindiba gibi taze bitkiler de deneyebilirsiniz. Ancak süt eklemeyin. Süt, çaydaki antioksidan seviyesini düşürebilir.

Yeşil çay ne zaman içilmeli?

Yeşil çayı sabahları aç karnına içmeyin. İçerdiği yüksek oranda kateşin karaciğere zarar verebilir. İçerdiği besinlerin emilimini arttırmak için öğünlerden 2 saat önce veya 2 saat sonra için. Enerjiyi arttırma özelliği nedeniyle egzersiz öncesi de tüketebilirsiniz.

Karahindiba çayı neye iyi gelir? Karahindibanın faydaları ve zararları

Yeşil çay gece içilir mi?

Yeşil çayı gece tüketebilirsiniz. Ancak tam yatarken değil, yatmadan 2 saat önce için. İçerdiği kafein ve L-Theanine amino asidi uykunuzun kaçmasına neden olabilir.

Yeşil çay nasıl demlenir?

Yeşil çay en güzel nasıl demlenir?

  • Yüksek kaliteli çay yaprakları kullanın.
  • Diğer çay kokularının karışmaması için farklı bir demlik tercih edin.
  • Demlemek için cam, seramik, kil, porselen veya paslanmaz çelik demlikleri tercih edin, plastik ve alüminyumdan uzak durun.
  • Musluk suyu veya sert su yerine arıtılmış veya filtrelenmiş su kullanın.
  • Çok sıcak veya kaynamış su çaydaki bileşikleri tahrip edip antioksidan seviyelerini düşürür. Ayrıca lezzetini de etkiler. Yeşil çayı demlemek için ideal sıcaklık aralığı 80-85 °C dir (geleneksel Çin yeşil çayları biraz daha yüksek sıcaklıklarda demlenir). Suyun sıcaklığını ölçmek için termometreniz yoksa suyu kaynatıp biraz ılınmasını bekleyebilirsiniz.

Yapılışı (2 fincan için):

  • Demliğe 2 bardak su koyup kaynatın, biraz soğumasını bekledikten sonra 2 çay kaşığı yeşil çayı ekleyin.
  • 3 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra servis edebilirsiniz.
  • Damak zevkinize göre bal ya da limonla tatlandırabilirsiniz.

Nanenin faydaları nelerdir? Nane limon çayı neye iyi gelir, nasıl yapılır?

Maça (Matcha) çayı nasıl yapılır?

Yeşil çayın bir türü olan matcha çayını hazırlamak için farklı bir yöntem kullanmalısınız:

  • Matcha çayını karıştıracağınız kaseyi kaynar su dökerek ısıtın.
  • Karıştırıcıyı ıslatın ve kasedeki suyu boşaltın.
  • Kaseye 1 çay kaşığı matcha tozu ve bir fincan sıcak su ekleyin.
  • Su sıcaklığının, tıpkı yeşil çayda olduğu gibi kaynama noktasında olmaması gerekir.
  • Karıştırıcıyla köpükler oluşana kadar çırparak karıştırın.
  • Çayı bekletmeden için.

Yaseminli yeşil çay

  • 1 bardak suyu kaynatıp 2-3 dakika dinlendirin.
  • Daha sonra içine 1 çay kaşığı yeşil çay ve 1 çay kaşığı taze yasemin ekleyin ve üstü kapalı bir şekilde 6-8 dakika demlenmeye bırakın.
  • Çayınızı süzdükten sonra isteğe göre bal ilave edebilirsiniz.
  • Bu çayı hem sıcak hem de soğuk olarak tüketebilirsiniz.

Bilinçsizce kullanılan bitkisel ürünler ölümcül sorunlar yaratabilir

Yeşil çayın zararları

  • Çok fazla tüketildiğinde içerdiği kafein kaygıya, mide sorunlarına ve baş ağrısına neden olabilir ve uykuyu olumsuz etkileyebilir.
  • Yüksek miktarda kateşin, demir eksikliği anemisine yol açabilir.
  • Kateşinler bazı ilaçlarla etkileşime girebilir.

Kimler yeşil çay içemez?

İçerdiği kafein nedeniyle hamilelerin ve kafein duyarlılığı olan kişilerin dikkatli tüketmesi gerekir. Ayrıca kateşin, demirin emilimini azaltarak demir eksikliğine neden olabilir. Bebekler, küçük çocuklar, hamileler, adet gören kadınlar ve iç kanaması olan kişiler gibi demir eksikliği riski taşıyanlar yeşil çay tüketmemelidir.

Kateşin bazı kalp ve tansiyon ilaçları ve antidepresanlarla etkileşime girerek etkilerini azaltabilir. Eğer bu ilaçlardan birini kullanıyorsanız yeşil çay tüketmeden önce doktorunuza danışın.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla