Prof. Dr. Erdem Yeşilada, çayın işlenmesi sırasında bu yapılarda meydana gelen değişim nedeniyle en kuvvetli etkinin beyaz çay ve yeşil çayda olduğuna dikkat çekiyor. Yeşil çayın sık olarak tüketildiği Uzak doğu toplumlarında yürütülen saha çalışmaları yeşil çayın kanserlerin önlenmesinde etkili olabileceğini ortaya koyuyor. Prof.Dr. Erdem Yeşilada son yıllarda gerçekleştirilen bilimsel araştırmaların da bu bulguları açık bir şekilde desteklediğini vurguluyor.
Özellikle yeşil çayın; antioksidan etkisine bağlı olarak, tümör oluşumunda ve gelişiminde rol oynayan genleri, enzimleri ve proteinleri düzenleyerek tümör oluşumunu engellediği, tümörlerin beslenmesini önleyerek kanser hücrelerinin ölümünü sağladığı da bilimsel çalışmalarda tespit edilenler arasında. Japonya’da yaklaşık 50 bin kişi (40 yaş üzeri) üzerinde yürütülen bir izleme çalışmasında prostat kanseri gelişimi oranının günde 1 bardak ve daha az içenlere oranla günde 5 bardak ve üzerinde yeşil çay içenlerde belirgin bir şekilde azaldığı gözlemlenmiş.
Diğer klinik çalışmalarda günde 9 bardağa kadar yeşil çay içilmesinin kolon kanserleri üzerinde etkili olabileceği bildiriliyor. Beyaz ve yeşil çay, antioksidan etkisi ile güneşin olumsuz etkilerine karşı deriyi koruyarak deri kanserlerinin önlenmesi amacıyla öneriliyor. Prof.Dr. Erdem Yeşilada ayrıca yeşil çay tüketiminin kanser ilaçlarının etkinliğini artırabileceğine yönelik deneysel bulguların da mevcut olduğunu belirtiyor. Özellikle meme kanserlerinde (östrojen reseptör pozitif ve negatif) kanser ilaçlarının (tamoksifen, vd.) birlikte verilmesinin tedavinin başarısını artırabileceği yönünde araştırmalar bulunuyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?