Yer fıstığı kaç kalori? Besin değeri ve faydaları nelerdir?

Yazan Diyetisyen Gözde Uçak
21 Ocak 2023  |   Kategori: Beslenme ve Diyet, Şifalı Bitkiler Print

Yer fıstığı, lezzetli bir çerez olmanın yanında besin değerleri açısından zengin bir yiyecektir. İçerisinde bolca bitkisel protein, yağ, lif, pek çok vitamin ve mineraller bulunur. Yer fıstığı, sağlıklı bir yiyecek olmakla birlikte yüksek kaloriye sahiptir. Bu nedenle kilosuna dikkat etmek isteyen kişilerin yer fıstığını ölçülü bir şekilde tüketmeleri gerekir. Yer fıstığının kalori ve besin değerlerini, faydalarını ve yer fıstığına dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.

Yer Fıstığının besin değeri

Bir porsiyon yer fıstığı yaklaşık 28 gramdır. Çiğ ve tuzsuz bir porsiyon yer fıstığının besin ve kalori değerleri şu şekildedir:

Yer fıstığının içerdiği besin ve vitaminler
    Kalori:   161
    Yağ:   14 gr
    Sodyum  5,1 mg
    Karbonhidrat:  4,6 gr
    Lif   2,4 gr
    Protein   7,3 gr

Bir porsiyon yer fıstığının 4,6 gramı karbonhidrattır. Glisemik indeksi düşük olan yer fıstığı, kan şekerini yüksek glisemik indeksli yiyeceklere göre daha az etkiler. Yer fıstığındaki karbonhidratın yaklaşık 2 gramı liften, 1 gramı ise şekerden oluşmaktadır. Yer fıstığının yaklaşık yarısı yağ olduğu için bir porsiyon yer fıstığındaki yağ miktarı 14 gram kadardır. Yer fıstığındaki yağ miktarı fazla olsa da bu yağın çoğu sağlıklı kabul edilmektedir. 6,9 gramı tekli doymamış ve 4,4 gramı çoklu doymamış yağdan oluşan 28 gram yer fıstığının 1,8 gramı ise doymuş yağdan oluşmaktadır.

KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?

Yer fıstığı, iyi bir bitkisel bazlı protein kaynağıdır ve bir porsiyonunda yaklaşık 7,3 gram protein bulunur. Protein miktarının yüksek olması, yer fıstığının hem besleyici hem de doyurucu bir atıştırmalık olmasını sağlamaktadır. Yer fıstığı, makro besinlerin yanı sıra vitaminler ve mineraller bakımından da zengindir. Yer fıstığının 28 gramında 3,4 mg niasin, 2,4 mg E vitamini, 0,5 mg manganez, 68 mcg folat ve 0,2 mg tiamin bulunmaktadır.

Yer fıstığının faydaları

  • Çok besleyici ve faydalı bir besindir
  • Kan şekerini dengeler, diyabet riskini azaltır
  • Bağışıklık sistemini korur
  • Beyin için çok faydalıdır
  • Alzheimer hastalığı riskini azaltır
  • Zayıflamaya yardımcı olan bir besindir
  • Kalp sağlığı için çok faydalıdır
  • Safra taşı oluşmasına engel olur
  • İltihabı azaltır, metabolizmayı rahatlatır
  • Sindiririme iyi gelir, kabızlığı önler
  • Kötü kolesterolü azaltır

Fıstık neye iyi gelir?

Yer fıstığının badem ve ceviz kadar faydalı olmadığı düşünülse de gerçekte oldukça faydalı bir atıştırmalıktır. Yer fıstığının sağlık için en önemli 7 faydalarını sizler için aşağıda özetlemeye çalıştım

Kilo vermeyi destekler

Yer fıstığı, yüksek miktarda yağ ve kalori içermesine rağmen vücut ağırlığını korumaya ve hatta kilo vermeye yardımcı olabilir. Yer fıstığı, protein açısından zengin bir yiyecek olduğu için uzun süre tok tutar ve diğer yiyecekleri daha az yemeye yardımcı olabilir. Öte yandan yer fıstığında bulunan protein ve tekli doymamış yağlar, kalori yakımı sürecini hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.

Fındığın faydaları nelerdir? Fındık yağının saça ve cilde yararları

Kan şekerini kontrol altında tutar

Yer fıstığı, içerisinde bulunan doğal yağlar sayesinde diğer yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde glisemik indeksin düşmesini sağlayabilir. Bu da hem öğünlerden önceki hem de öğünlerden sonraki kan şekeri seviyelerini kontrol altına almaya yardımcı olabilir.

Diyabet riskini azaltır

Yer fıstığının glisemik indeksi düşüktür. Yani kan şekerinde ani artışa neden olmaz. Bu nedenle düzenli yer fıstığı tüketerek tip 2 diyabet riskini azaltmak mümkündür.

Kalp sağlığı için faydalıdır

Yer fıstığı, doymamış yağlar bakımından zengin olduğu için kalp dostudur. Yer fıstığı, kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ayrıca küçük kan pıhtılarının oluşmasını engelleyebilir ve kalp krizi ve felç riskini düşürebilir.

Safra taşı riskini azaltabilir

Yer fıstığının kolesterol üzerindeki olumlu etkileri, safra taşı oluşumu engellemeye yardımcı olabilir. Safra taşları, safranın içerisinde oluşan kristal yapıdaki kitlelerdir. Safra taşına neden olabilen yüksek kötü kolesterol seviyesini azaltmak, safra taşı oluşma riskinin azaltabilir.

E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği

Alzheimer hastalığı riskini azaltabilir

Yer fıstığı, E vitamini ve B vitamini olan niasin bakımından zengindir. Niasinin, yaş ilerledikçe ortaya çıkan bilişsel gerileme riskini azalttığı bilinmektedir. Yiyeceklerde bulunan E vitamininin ise Alzheimer hastalığı riskini azalttığı bazı bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir.

Yaşlanma belirtilerini geciktirmeye yardımcıdır

Yer fıstığı içinde bol miktarda antioksidan içerir, özellikle karotenoidler, flavonoidler ve fenolik asitler. Bu maddeler vücudun hücrelerini koruyan ve yaşlanma belirtilerini geciktiren etkilere sahiptir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcıdır

Yer fıstığı içerdiği çok sayıdaki mineral, vitamin ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Diyet yapanlar yer fıstığı yiyebilir mi?

Yer fıstığı, sizi uzun süre tok tutarak kilo yönetimine yardımcı olabilir. Yüksek kalorili olduğu için doğrudan zayıflama besini olmasa da diyet uygulayanlar belirli aralıklarla fıstık tüketebilir. Diyetinizde fıstık tüketecekseniz, çiğ, doğal ve tuşsuz olanları tercih etmelisiniz.

Yer fıstığı nasıl yenmeli?

Yer fıstığını çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi ezme olarak da tüketebilirsiniz. Kavrulmuş fıstıklarda antioksidanlar ve fitokimyasallar azalmış olabileceği için kavrulmamış fıstık tercih etmeniz, sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.

Antioksidan nedir, ne işe yarar? Hangi besinlerde bulunur?

Yer fıstığını nelere eklenebilir?

  • Kurabiyelerin içerisine yer fıstığı ekleyin.
  • Bir dilim ekmeğin üzerine şekersiz fıstık ezmesi sürüp muz dilimleyin.
  • Humus yaparken içerisine yer fıstığı ezmesi ekleyin.
  • Yoğurdu, üzerine yer fıstığı ekleyerek tüketin.
  • Salatalara yer fıstığı ekleyin.
  • Karışık kuruyemiş paketleri hazırlayın ve içerisine yer fıstığı ekleyin.
  • Hurma çekirdeklerini çıkartarak içerisine şekersiz yer fıstığı ezmesi sürün.
  • Sağlıklı smoothie tariflerinde şekersiz fıstık ezmesi veya yer fıstığı kullanın.
  • Ara öğünlerde süt veya meyve ile birlikte tüketin.

Yer fıstığının zararları

Yer fıstığı oldukça sağlıklı bir yiyecektir ve bilinen herhangi bir zararı yoktur. Bununla birlikte yer fıstığı alerjisi olan kişiler, yer fıstığı tüketmekten uzak durmalıdır.

Yer fıstığı alerjisi

Fıstığa karşı gelişen alerjik yanıt genellikle yedikten kısa süre sonra oluşur.

Fıstık alerjisi belirtileri

Cilt reaksiyonları, örneğin kaşıntı, kızarıklık veya şişme
Ağız ve boğazda veya etrafında kaşıntı veya uyuşma
Sindirim problemleri, örneğin ishal, karın ağrısı, mide bulantısı veya kusma
Boğazın sıkılaşması
Nefes darlığı veya hapşırma ve burun akıntısı

Yer fıstığı sonrasında anaflaksi

Yer fıstığı alerjisi olan kişilerde alerjinin şiddeti yüksek ise yer fıstığı tükettikten sonra anaflaksi gelişebilir.

Anaflaksi belirtileri arasında

  • dilde ve dudaklarda şişme
  • zor nefes alma,
  • mide bulantısı, kusma,
  • nöbet, ve baş dönmesi
  • gibi ciddi semptomlar bulunur.

Hayati tehlikeye neden olabilen anaflaksi durumunda acil tıbbi yardım almak gerekir. Yer fıstığında bulunan resveratrole de dikkat etmek gerekir. Resveratrol, bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği için yer fıstığını ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir. Bu nedenle özellikle alerji ilacı, tansiyon ilacı, erektil disfonksiyon ilacı ve kolesterol ilacı kullanan kişilerin, yer fıstığı tüketiminde aşırıya kaçmamaları gerekir.

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla