Yer fıstığı, lezzetli bir çerez olmanın yanında besin değerleri açısından zengin bir yiyecektir. İçerisinde bolca bitkisel protein, yağ, lif, pek çok vitamin ve mineraller bulunur. Yer fıstığı, sağlıklı bir yiyecek olmakla birlikte yüksek kaloriye sahiptir. Bu nedenle kilosuna dikkat etmek isteyen kişilerin yer fıstığını ölçülü bir şekilde tüketmeleri gerekir. Yer fıstığının kalori ve besin değerlerini, faydalarını ve yer fıstığına dair merak ettiğiniz diğer şeyleri bu yazıda okuyabilirsiniz.
İçindekiler
Bir porsiyon yer fıstığı yaklaşık 28 gramdır. Çiğ ve tuzsuz bir porsiyon yer fıstığının besin ve kalori değerleri şu şekildedir:
Yer fıstığının içerdiği besin ve vitaminler | |
Kalori: | 161 |
Yağ: | 14 gr |
Sodyum: | 5,1 mg |
Karbonhidrat: | 4,6 gr |
Lif: | 2,4 gr |
Protein: | 7,3 gr |
Bir porsiyon yer fıstığının 4,6 gramı karbonhidrattır. Glisemik indeksi düşük olan yer fıstığı, kan şekerini yüksek glisemik indeksli yiyeceklere göre daha az etkiler. Yer fıstığındaki karbonhidratın yaklaşık 2 gramı liften, 1 gramı ise şekerden oluşmaktadır. Yer fıstığının yaklaşık yarısı yağ olduğu için bir porsiyon yer fıstığındaki yağ miktarı 14 gram kadardır. Yer fıstığındaki yağ miktarı fazla olsa da bu yağın çoğu sağlıklı kabul edilmektedir. 6,9 gramı tekli doymamış ve 4,4 gramı çoklu doymamış yağdan oluşan 28 gram yer fıstığının 1,8 gramı ise doymuş yağdan oluşmaktadır.
KaloriMetre: Kalori nasıl hesaplanır? Besinlerin kalori cetveli nedir?
Yer fıstığı, iyi bir bitkisel bazlı protein kaynağıdır ve bir porsiyonunda yaklaşık 7,3 gram protein bulunur. Protein miktarının yüksek olması, yer fıstığının hem besleyici hem de doyurucu bir atıştırmalık olmasını sağlamaktadır. Yer fıstığı, makro besinlerin yanı sıra vitaminler ve mineraller bakımından da zengindir. Yer fıstığının 28 gramında 3,4 mg niasin, 2,4 mg E vitamini, 0,5 mg manganez, 68 mcg folat ve 0,2 mg tiamin bulunmaktadır.
Yer fıstığının badem ve ceviz kadar faydalı olmadığı düşünülse de gerçekte oldukça faydalı bir atıştırmalıktır. Yer fıstığının sağlık için en önemli 7 faydalarını sizler için aşağıda özetlemeye çalıştım
Yer fıstığı, yüksek miktarda yağ ve kalori içermesine rağmen vücut ağırlığını korumaya ve hatta kilo vermeye yardımcı olabilir. Yer fıstığı, protein açısından zengin bir yiyecek olduğu için uzun süre tok tutar ve diğer yiyecekleri daha az yemeye yardımcı olabilir. Öte yandan yer fıstığında bulunan protein ve tekli doymamış yağlar, kalori yakımı sürecini hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olur.
Fındığın faydaları nelerdir? Fındık yağının saça ve cilde yararları
Yer fıstığı, içerisinde bulunan doğal yağlar sayesinde diğer yiyeceklerle birlikte tüketildiğinde glisemik indeksin düşmesini sağlayabilir. Bu da hem öğünlerden önceki hem de öğünlerden sonraki kan şekeri seviyelerini kontrol altına almaya yardımcı olabilir.
Yer fıstığının glisemik indeksi düşüktür. Yani kan şekerinde ani artışa neden olmaz. Bu nedenle düzenli yer fıstığı tüketerek tip 2 diyabet riskini azaltmak mümkündür.
Yer fıstığı, doymamış yağlar bakımından zengin olduğu için kalp dostudur. Yer fıstığı, kötü kolesterol seviyelerini düşürerek kalp hastalığı riskini azaltabilir. Ayrıca küçük kan pıhtılarının oluşmasını engelleyebilir ve kalp krizi ve felç riskini düşürebilir.
Yer fıstığının kolesterol üzerindeki olumlu etkileri, safra taşı oluşumu engellemeye yardımcı olabilir. Safra taşları, safranın içerisinde oluşan kristal yapıdaki kitlelerdir. Safra taşına neden olabilen yüksek kötü kolesterol seviyesini azaltmak, safra taşı oluşma riskinin azaltabilir.
E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Yer fıstığı, E vitamini ve B vitamini olan niasin bakımından zengindir. Niasinin, yaş ilerledikçe ortaya çıkan bilişsel gerileme riskini azalttığı bilinmektedir. Yiyeceklerde bulunan E vitamininin ise Alzheimer hastalığı riskini azalttığı bazı bilimsel araştırmalarda gösterilmiştir.
Yer fıstığı içinde bol miktarda antioksidan içerir, özellikle karotenoidler, flavonoidler ve fenolik asitler. Bu maddeler vücudun hücrelerini koruyan ve yaşlanma belirtilerini geciktiren etkilere sahiptir.
Yer fıstığı içerdiği çok sayıdaki mineral, vitamin ve antioksidanlar sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir.
Yer fıstığı, sizi uzun süre tok tutarak kilo yönetimine yardımcı olabilir. Yüksek kalorili olduğu için doğrudan zayıflama besini olmasa da diyet uygulayanlar belirli aralıklarla fıstık tüketebilir. Diyetinizde fıstık tüketecekseniz, çiğ, doğal ve tuşsuz olanları tercih etmelisiniz.
Yer fıstığını çiğ olarak tüketebileceğiniz gibi ezme olarak da tüketebilirsiniz. Kavrulmuş fıstıklarda antioksidanlar ve fitokimyasallar azalmış olabileceği için kavrulmamış fıstık tercih etmeniz, sağlığınız açısından daha faydalı olacaktır.
Yer fıstığı oldukça sağlıklı bir yiyecektir ve bilinen herhangi bir zararı yoktur. Bununla birlikte yer fıstığı alerjisi olan kişiler, yer fıstığı tüketmekten uzak durmalıdır.
Fıstığa karşı gelişen alerjik yanıt genellikle yedikten kısa süre sonra oluşur.
Cilt reaksiyonları, örneğin kaşıntı, kızarıklık veya şişme
Ağız ve boğazda veya etrafında kaşıntı veya uyuşma
Sindirim problemleri, örneğin ishal, karın ağrısı, mide bulantısı veya kusma
Boğazın sıkılaşması
Nefes darlığı veya hapşırma ve burun akıntısı
Yer fıstığı alerjisi olan kişilerde alerjinin şiddeti yüksek ise yer fıstığı tükettikten sonra anaflaksi gelişebilir.
Hayati tehlikeye neden olabilen anaflaksi durumunda acil tıbbi yardım almak gerekir. Yer fıstığında bulunan resveratrole de dikkat etmek gerekir. Resveratrol, bazı ilaçlarla etkileşime girebileceği için yer fıstığını ölçülü bir şekilde tüketmek önemlidir. Bu nedenle özellikle alerji ilacı, tansiyon ilacı, erektil disfonksiyon ilacı ve kolesterol ilacı kullanan kişilerin, yer fıstığı tüketiminde aşırıya kaçmamaları gerekir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Effect of processing on polyphenol profile, aflatoxin concentration and allergenicity of peanuts2- Peanuts as functional food: a review,3- Peanut allergyYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?