“Doğru yapılan reformer pilates ile core bölgesi kasları her harekette aktive olacaktır. Core bölgesi kaslarının kuvvetlenmesiyle özellikle sedanter yaşayan bireylerde kas zayıflıklarına bağlı meydana gelen bel-boyun ağrıları, kasın kuvvetlenmesi ile azalacaktır. Aynı zamanda stabilizasyon görevi üstlenen kasları da etkili bir şekilde çalıştıracağından omurgada meydana gelen skolyoz gibi eğriliklerin düzelmesine de yardımcı olur.
Pilates egzersizlerinde olduğu gibi reformer pilates de düzenli nefes kontrolü ile yapıldığından nefes alış veriş derin, yavaş ve ritmik olacaktır. Her hareketle birlikte kişi doğru ve etkin nefes alıp vermeyi öğrenecektir. Doğru nefes ile vücuttaki oksijenizasyon artar ve vücuttan toksiklerin uzaklaştırılması kolaylaşır, hücre içi enerji de artar. Artan enerji kişinin yaşam kalitesini de doğrudan etkiler. Pilates egzersizleri ile doğru nefes alıp vermenin öğrenilmesi kombine edilerek postürel düzelmeler ve kişilerin yaşam kalitesinin arttığı görülmüştür.
Denge ve pozisyon duyusunun devamı sağlayan vestibüler sistem için reformer pilates hareketli zemin üzerinde yapılan egzersiz kombinasyonları oldukça faydalı ve etkilidir. Bazı kişilerin postürü, görsel uyaranlardan olumsuz etkilenir ve kişinin stabilitesi bozulur. Postüral stabiliteyi artırmanın bir diğer yolu normal postüral stratejileri (ayak bileği, kalça ve adım alma) devreye sokabilmektir. Postüral stratejiler, farklı bileşenleri kolektif bir yapı içinde postürü sağlamak amacıyla organize ederler. Ayak bileği stratejisi, dar bir alanda öne-arkaya, sağa-sola doğru yapılan hareketleri içerir. Kalça stratejisini ön plana çıkarmak için adım atmadan gövdeyi hızla öne ve arkaya getirip götürme egzersizi yapılabilir. Adım alma stratejisi ise görsel bir hedef üzerinde hareket etme ile geliştirilecektir. Reformer hareketli zemin, yayların direnci gibi parametleri bir arada bulundurduğundan vestibular sistemi uyarmak için avantajlı bir egzersiz yöntemidir.
Günümüzde artan sedanter yaşamdan dolayı esnekliği azalan insanlarda sakatlıkların görülme sıklığı artmıştır. Yapılan araştırmalar esnekliğin gelişmiş hareket düzeyi ve sakatlanma riskiyle birebir alakalı olduğunu göstermektedir. Reformer Pilates ile kaslar esnerken aynı zamanda yayların uyguladığı direnç ile yer çekimine karşı değil de yay direncine karşı yapılan hareketler esnekliği ve kassal dayanıklılığı arttırır. Kasların ve bağların esnekliğinin artmasıyla kaslarda meydana gelebilecek yırtıklara ve yaralanmalara karşı daha dirençli olunması sağlanır.
Reformer pilatesde yapılan en büyük yanlış egzersizleri yaparken sürekli aktif olması geren kasların kontrolünün sağlanamamasıdır. Kas kuvvetinizi aşan veya düzgün yapılmayan egzersizler yarar yerine zarar verecek, postürünüz düzelmediği gibi ağrı durumu söz konusu olacaktır. Bu durumun önüne geçmek için kas kuvvet ve postür değerlendirmelerinin akabinde sizin fonksiyonel seviyenize göre egzersiz planlaması yapmak gerekir. Kassal gelişmeler oldukça egzersiz programınız yenilenmelidir.”
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?