El bileği kırılan çocuğunuz 1 gün sonra yazı yazabilir
Zor kırıklar olarak da bilinen kayma riski bulunan kırıklarda, özellikle el bileğindeki şişlik inip alçı bol geldiğinde kayma oluşur. Böyle durumlarda kırıklar tespit edilip yerine konuyor ve düzeltiliyor. Ciltten kapalı yöntemle bir tel geçirilerek kırık sabitleniyor. Böylelikle kırığın tekrar kayması engellenmiş oluyor. Ön kol ya da el bileğine yakın olan kırıklarda uygulanan bu yöntem ile çocuk hemen okula başlayabiliyor ve işlemden bir gün sonra yazı yazabiliyor. Hastanın en az iki hafta kaybetmesine neden olan, kayan kırıkları açık ameliyatla düzeltme teknikleri de tarihe karışmış oluyor. Çocuk yazı yazmasının dışında; müzik aleti çalabiliyor, resim yapabiliyor ve yemek yiyebiliyor.
Uyluk kemiği kırıklarında pantolon alçısı tek çözüm değil
Çocukları yatağa en çok bağlayan uyluk kemiği kırıklarında hasta, 2.5-3 ay yatmak zorunda kalabiliyordu. Bu kırıkların hepsine önceleri pantolon alçısı yapılıyordu. Artık 6 yaşın üzerindeki çocuklarda bu tür kırıklar için, eksternal fikstör denilen “Dış tespit cihazları” kullanılıyor. Röntgen altında kırık uçları yerine konarak eksternal fiksatörle bu konumda tespit ediliyor. Bu sayede; ciltte kesi olmuyor, kırık yeri açılmadığı için kırığın kaynaması olumsuz etkilenmemiş oluyor, estetik kusur kalmıyor ve enfeksiyon riski oluşmuyor. Çocuk bir hafta sonra kontrollü bir şekilde ayağa kalkarak, okuluna gidebiliyor. Bir süre koltuk değnekleri ile daha sonra da baston yardımı ile yürüyebiliyor.
Parçalı kırıklara şiş kebap usulü tedavi!
8-9 yaş üzerindeki çocuklara dış tespit cihazlarının yanı sıra; kemik iliğinden gönderilen esnek titanyum çivileri ile de tedavi yapılabiliyor. Özellikle parçalı kırıkta tercih ediliyor. Çiviler, çok küçük iki kesiden kemik iliğine gönderiliyor ve kırık yeri kesinlikle açılmıyor. Enfeksiyon, cilt yarası gibi sorunlar yine ortadan kalkmış oluyor. Kırık “skopi” altında yerine konulup, çivi kemik iliğinden “şiş kebap” usulü gönderiliyor. Bunlarla çocuk bir hafta içinde yürümeyi öğreniyor. Ancak ayağının üzerine basması 2-3 haftayı buluyor. Eskiden açık ameliyatlarda geniş kesi yapılıyor ve kemiklerde aşırı uzama oluyordu. Bu da, bacaklarda uzunluk farkına neden oluyordu. Bu riskleri en aza indiren sistem sayesinde parçalı kırıklar eskiden 3 ay alçıda kalması gereken ve uzunca bir iyileşme süresi isteyen sorunken, artık hastaların 3 hafta içinde iyileşmesi mümkün olabiliyor.
Eklem içi kırıklar tutkalla yapıştırılıyor!
Dizde ortaya çıkabilen eklem içi kırıklara, “artroskopi” adı verilen kapalı yöntemle vida yerleştiriliyor. Gömülebilen başsız vidalarla eklem içi kırıkları rahatlıkla yerine konularak tedavi edilebiliyor. Önceden yapılan eklem açma işlemi ve sonrasında ortaya çıkan enfeksiyon sorunları da artık görülmüyor. Bazı eklem kıkırdağı kırıklarında ise fibrin yapıştırıcılar kullanılıyor. Bunlar “tutkal” gibi özellikleri ile bazı eklem kırıklarını yapıştırmada kullanılıyor.
Omurga kırıklarında vidalı sistem iki günde ayağa kaldırıyor
Çocukları yatağa bağlayan ve ender görülen ancak çok önemli olan omurga kırıklarında hasta uzun bir süre korse kullanmak zorunda kaldığı gibi 2 ay yatakta yatmak zorunda kalıyordu. Cerrahi çok iyi bir tedavi alternatifi olmuyordu. Omurga kırıklarında yeni vidalı sistemler sayesinde hasta ertesi gün ayağa kalkabiliyor ve 3.-4. gün de okuluna gidebiliyor.
Yük taşırken yada evinizi temizlerken omurganızın açısını bozmuş olabilirsiniz. Omurganızda herhangi bir dengesizlik ise bedenin biyokimyasal sistemi bozuyor ve zamanla migren, reflü, ve uykusuzluk gibi pek çok önemli sorunun meydana gelmesine neden olabiliyor.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?