Yeni kanser aşısı pek çok tümör tipinde etkili sonuçlar verdi!

Kategori: ONCOLife, Onkoloji Print

deney-hucre-labaratuvarİmmünoterapi ve kanser aşısı çalışmalarında umut veren yeni bir gelişme
İmmünoterapide sağlanan yeni gelişmeler başta ovaryum kanseri ve mezotelyoma olmak üzere en ölümcül tümörlerden bazılarına karşı umut vaat ediyor. The Journal of Hematology & Oncology Dergisi’nin yeni sayısında yayımlanan çalışma verilerine göre, yeni gelişmeler immünoterapinin hem maliyet-etkin hem de kansere karşı etkili bir silah olduğunu gösteriyor. Araştırmacılar, tümör hücresi yüzey antijeni ile çeşitli immün fonksiyonları uyaran iki proteini kombine ederek hayvan modelinde sağkalımı anlamlı düzeyde uzatmayı başardılar.

oncolife-logo3Jantibody füzyon proteinini, tümör hücreleri üzerinde bulunan bir antijeni hedefleyen bir antikor fragmanıyla immün yanıtı tetikleyen bir protein olan MTBhsp70’i kombine eden araştırmacılar, çeşitli tümör antijenlerine karşı dendritik hücreleri etkinleştirirken T-hücresine-dayalı immün yanıtı tetiklediler. Kanser immünoterapisine yeni bir yaklaşım getiren çalışmada, immün sistemi kanser hücrelerine saldırmak için tetikleyen bir strateji oluşturuldu. Yöntemin ovaryum kanseri ve mezotelyomayı da kapsayan en ölümcül tümörlerden bazılarına karşı oldukça etkili sonuçlar verdiği açıklandı.

mark-poznanskyMassachusetts General Hospital (MGH) Aşı ve İmmünoterapi Merkezi direktörü ve çalışmanın başyazarı olan Prof. Dr. Mark Poznansky, çalışma ile ilgili şu bilgileri verdi: “Kanser aşısı oluşturmak için kullanılan yaklaşımların bazıları, hastanın kendi immün hücrelerini ekstrakte etmekle başlayan, onları tümör antijenleriyle kaplayıp hastaya geri veren karmaşık ve pahalı bir süreci içerir. Bizim çalışmamız, sadece hastanın hücrelerinin toplanıp işlem görebildiği tesislerde değil, her yerde onkologlar tarafından kullanılabilen çok pratik, yaygın olarak uygulanabilme potansiyeline sahip ve düşük maliyetli bir yaklaşımı tarif etmektedir.”

MGH ekibinin aşısı, hastanın kendi dendritik hücrelerini uyarıyor. Dentdritik hücreler, bir organizmanın iç çevresini virüs veya bakteri varlığı açısından izleyen, karşılaşılan patojenleri yutan ve sindiren ve bu patojenlerin yüzeyindeki antijenleri diğer bağışıklık hücrelerinin aktivitelerini yönetmek için afişe eden bir immün hücre tipidir. Dendritik hücreleri kullanan mevcut kanser aşıları, hastanın kanından hücrelerin ekstrakte edilmesini, tümör antijenlerini bağışıklığı uyaran moleküllerle kombine etmeyi tasarlanmış bir proteinle veya nükleik asitle işlenmeyi ve etkinleştirilmiş dendritik hücreleri hastaya geri vermeyi gerektirmektedir.

MGH ekibi tarafından geliştirilen yaklaşım, bu durumda – mezotelyoma, ovaryum kanseri ve pankreas kanseri gibi tümörlerin yüzeyinden salınan – mezotelin adı verilen bir proteini hedefleyen bir antikor fragmanıyla, immün hücrelerin etkinliğini uyaran tüberküloz bakterisinden bir proteinle birleştiren, tasarlanmış proteinle başladı. Bu sistemde, dendritik hücreler hastanın vücudunda kalırken tümör hücrelerine karşı etkinleştiriliyor.

Makalede tarif edilen deneylerde, MGH ekibi mezotelin-hedefleyen füzyon proteininin ovaryum kanseri veya mezotelyoma hücrelerindeki mezoteline bağlandığını, dendritik hücreleri etkinleştirdiğini ve çok sayıda T-hücresine-dayalı immün yanıtları tetikleyerek, hücrelerin çeşitli farklı tümör antijenlerini işlemesini ve sunmasını artırdıklarını doğruladılar. Her iki tümörün fare modellerinde, füzyon proteini ile tedavi, sitotoksik CD8 T hücrelerinin aktivitesiyle, tümör büyümesini yavaşlattı ve sağkalımı uzattı.hucre-kanser-asi-kan

Aşı ve İmmünoterapi Merkezi’nin kıdemli uzmanlarından ve çalışmanın yardımcı yazar Dr. Jeffrey Gelfand, çalışmadan elde edilen sonuçlarla ilgili şu bilgileri paylaşıyor: “İleri kanserli pek çok hasta, aşı yapmak için toplanacak yeterli fonksiyonda immün hücreye sahip değil, fakat bizim proteinimiz hastaların sahip olduğu kalan immün hücrelerle çalışmak için sınırsız miktarlarda üretilebilir. Terapötik kanser aşısı yapmak için, tek bir tümör antijenini hedeflerken, çoğul antijenlere karşı bir immün yanıt oluşturan, potansiyel olarak çok daha ucuz bir yaklaşım oluşturduk. Şimdi eğer bunu bağışıklık sistemindeki “kırılmaları” – kalıcı T-hücresi aktivitesini normal olarak baskılayan düzenleyici fonksiyonlar- ortadan kaldırmak için yeni tarif edilen yollarla kombine edebilirsek, kombinasyon hızla kanser immünoterapisini büyütebilir.”

Aşı ile tedavi edilebilen tümörlerin hepsinin oldukça kötü sağkalım oranlarına sahip olduğunu dile getiren Prof. Dr. Poznansky, “İmmünoterapi genellikle toksik değildir, dolayısıyla bu aşı sağkalımı güvenle uzatmak ve hatta muhtemelen rekürrans riskini görmezlikten gelerek bu tümörlerin etkilerini azaltma potansiyeline sahiptir. Bu yaklaşımın en nihayetinde herhangi tipteki kanseri hedeflemede kullanılabileceğine inanıyoruz ve şu anda kişiselleştirilmiş antijenler kullanarak gelişmiş bir hedefleme yaklaşımı araştırıyoruz” dedi.

Kaynak: A novel mycobacterial Hsp70-containing fusion protein targeting mesothelin augments antitumor immunity and prolongs survival in murine models of ovarian cancer and mesothelioma. J. Yuan, S. Kashiwagi, P. Reeves, J. Nezivar, Y. Yang, N. Arrifin, T. Brauns, P. Leblanc, N. Scholler, G. Dranoff, J. Gelfand, M. Poznansky. Journal of Hematology & Oncology, 2014; 7 (1): 15 DOI: 10.1186/1756-8722-7-15

Makalenin tam metnine aşağıdaki linkten ulaşılabilmektedir: 
http://www.jhoonline.org/content/7/1/15

Abstract
Background: Although dendritic cell (DC) vaccines are considered to be promising treatments for advanced cancer, their production and administration is costly and labor-intensive. We developed a novel immunotherapeutic agent that links a single-chain antibody variable fragment (scFv) targeting mesothelin (MSLN), which is overexpressed on ovarian cancer and mesothelioma cells, to Mycobacterium tuberculosis (MTB) heat shock protein 70 (Hsp70), which is a potent immune activator that stimulates monocytes and DCs, enhances DC aggregation and maturation and improves cross-priming of T cells mediated by DCs.

Methods: Binding of this fusion protein with MSLN on the surface of tumor cells was measured by flow cytometry and fluorescence microscopy. The therapeutic efficacy of this fusion protein was evaluated in syngeneic and orthotopic mouse models of papillary ovarian cancer and malignant mesothelioma. Mice received 4 intraperitoneal (i.p.) treatments with experimental or control proteins post i.p. injection of tumor cells. Ascites-free and overall survival time was measured. For the investigation of anti-tumor T-cell responses, a time-matched study was performed. Splenocytes were stimulated with peptides, and IFNγ- or Granzyme B- generating CD3+CD8+ T cells were detected by flow cytometry. To examine the role of CD8+ T cells in the antitumor effect, we performed in vivo CD8+ cell depletion. We further determined if the fusion protein increases DC maturation and improves antigen presentation as well as cross-presentation by DCs.

Results: We demonstrated in vitro that the scFvMTBHsp70 fusion protein bound to the tumor cells used in this study through the interaction of scFv with MSLN on the surface of these cells, and induced maturation of bone marrow-derived DCs. Use of this bifunctional fusion protein in both mouse models significantly enhanced survival and slowed tumor growth while augmenting tumor-specific CD8+ T-cell dependent immune responses. We also demonstrated in vitro and in vivo that the fusion protein enhanced antigen presentation and cross-presentation by targeting tumor antigens towards DCs.

Conclusions: This new cancer immunotherapy has the potential to be cost-effective and broadly applicable to tumors that overexpress mesothelin.

 

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla