Japonya’da bulunan Osaka Medical Research Institute araştırmacıları, eksik dişlerin yeniden çıkmasını sağlayabilecek yenilikçi bir ilaç üzerinde çalışıyor. Journal of Oral Biosciences’ta yayınlanan çalışmanın sonuçlarına göre, testleri süren bu ilaç, diş etlerinin altında gizli kalan ve genelde işlevsiz olan üçüncü diş tomurcuklarını harekete geçirerek dişlerin yeniden büyümesini sağlayabilir. Diş protezleri ve implantlar gibi geleneksel yöntemlere alternatif olabilecek bu ilacın ilk klinik denemeleri Diş Hekimi Prof. Katsu Takahashi liderliğinde Kyoto Üniversitesi Hastanesi’nde başladı ve yakın gelecekte kullanıma sunulması hedefleniyor. Bilim insanları ilk olarak genetik diş eksikliği yaşayan bireylerde uygulanması planlanan bu tedavinin diş sağlığı alanında devrim yaratabileceğine inanıyor.
Araştırmacılar, USAG-1 adlı bir proteini hedef alarak dişlerin yeniden büyümesini sağladıklarını fare ve gelincik modellerinde gösterdi. Protein blokajının, insanların kayıp dişlerini geri kazanmasına yardımcı olabileceği söyleyen Prof. Takahashi, şu açıklamayı yaptı: “Bu teknoloji dünyada tamamen yeni bir yaklaşım ve denemelerimiz başarı şansının çok yüksek olduğunu gösteriyor. Doğal dişlerin geri kazanılması protezlere kıyasla daha az invaziv ve maliyet açısından daha avantajlı olacaktır.”
Bu yenilikçi tedavi öncelikle doğuştan altı veya daha fazla kalıcı dişi eksik olan çocuklara yönelik geliştiriliyor. Genetik bir durum olan bu rahatsızlık, bireylerin çiğneme zorluğu yaşamasına ve estetik kaygılar nedeniyle sosyal hayattan uzaklaşmasına neden oluyor.
Diş eti hastalıkları ve kanaması neden olur? Belirtileri ve tedavisi
Klinik denemelerin ilk aşamasında, güvenliği test etmek amacıyla en az bir dişi eksik olan sağlıklı yetişkinlere ilaç uygulanıyor. İlacın güvenli olduğu kanıtlanırsa, doğuştan diş eksikliği olan hastalar için etkinlik denemelerine geçilecek. Uzmanlar, bu tedavi yöntemi sayesinde eksik dişlerin yeniden çıkabileceğini doğrularsa bunun tıp alanında büyük bir devrim olacağını belirtiyor.
Japon araştırmacıların bu yenilikçi yaklaşımı, dünya çapında ilgiyle takip ediliyor. Uzmanlar, bu yöntemin yalnızca genetik diş eksikliklerini tedavi etmekle kalmayıp, ilerleyen yaşlardaki bireylerin diş sağlığını da iyileştirebileceğine dikkat çekiyor. Pek çok ülkede 75 yaş ve üzeri bireylerin %90’ında en az bir diş eksikliği olduğu düşünüldüğünde, bu teknoloji yaşlı nüfusun yaşam kalitesini artırmak için büyük bir potansiyel taşıyor. Çalışmalarını umut verici olarak nitelendiren Prof. Takahashi, “İnsanların doğal dişlerini geri kazanması, sağlıklı yaşam sürelerini uzatabilir” dedi.
Diş eti iltihabı neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavisi
Ancak uzmanlar, hayvan modellerinde elde edilen sonuçların insanlarda benzer başarıyı göstermesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Araştırmacılar, tedaviyi 2030 yılına kadar kullanıma sunmayı hedefliyor.
Japon bilim insanları, eksik dişlerin yeniden büyümesini sağlayabilecek yeni bir ilaç üzerinde çalışıyor. Araştırmalar, diş etlerinin altında gizli kalan üçüncü diş tomurcuklarının USAG-1 adlı proteinin blokajıyla harekete geçirilebileceğini ortaya koydu. Bu yenilikçi yöntem, protez ve implant gibi pahalı ve invaziv tedavilere alternatif olarak doğal dişlerin yeniden büyümesini hedefliyor. İlk klinik denemeler, genetik diş eksikliği bulunan bireyler üzerinde Kyoto Üniversitesi Hastanesi’nde başladı. Hayvan deneylerinde ilacın etkili olduğu kanıtlanırken, insanlarda güvenlik ve etkinlik açısından daha fazla test yapılması gerektiği belirtiliyor. Araştırmacılar, tedavinin başlangıçta genetik olarak altı veya daha fazla dişi eksik olan bireylerde kullanılmasını planlıyor. İlaç, dişlerin büyümesini tetiklemekle kalmayıp, büyüme yerini de enjeksiyon bölgesiyle kontrol edebiliyor. Eğer klinik denemeler başarıyla sonuçlanırsa, bu tedavi 2030’a kadar kullanıma sunulabilir ve diş sağlığı alanında çığır açıcı bir gelişme sağlayabilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Development of a new antibody drug to treat congenital tooth agenesis, Journal of Oral Biosciences (2024), DOI: 10.1016/j.job.2024.10.002YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?