Araştırmaya 20 yıl ve daha uzun süredir sigara içen, ailesinde akciğer kanserine yakalananların olduğu yüksek risk grubundaki 50-75 yaşındaki 12 bin kişi katıldı. Katılımcılardan 6 binine kan testi yapıldı, diğer 6 bin kişiye mevcut cihazlar yardımıyla teşhis koyuldu ve tedavi uygulandı. Kan testi yapılan 10 kişiden 1’inde söz konusu otoantikorlara rastlandı.
Daha sonra kanser belirtilerini araştırmak için bu kişilerin radyografi ve tomodensitometri ile göğüs filmi çekildi. Söz konusu katılımcılardan 16’ına kanser teşhisi koyuldu, dörtte birinde kanserin ilk aşamada olduğu belirlendi. Araştırmaya imza atanlardan, Dundee Üniversitesi’nden Dr Stuart Schembri, kan testi yardımıyla erken teşhis sayesinde kanser tedavisinin daha başarılı olacağına dikkati çekti.
Araştırmanın sonuçları umut verici olsa da kan testinin hastanelerde kullanılması zaman alacak. Şimdi bilim adamları 2 yıl boyunca testin ileri aşamada akciğer kanseri hastalarındaki etkilerini araştıracak. Dünyada her yıl 1,6 milyon kişiye akciğer kanseri teşhisi koyuluyor. Her yıl 1,4 milyon kişi akciğer kanserinden ölüyor.
Kaynak: Top Sante – Yazının Türkçe Orjinali: Gerçek Bilim
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?