20 Şubat 2013
Çocukluk çağı aşı takvimine eklenen su çiçeği aşısının uygulanmasına başlandı. Aşı, 12 aylık bebeklere yapılıyor. Türkiye’de aşılama oranlarının yüzde 97’lere ulaştığını, su çiçeği aşısının da eklenmesiyle çocukluk dönemi aşılama takviminde 13 aşının bulunacağını anımsatan Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Torunoğlu, Türkiye’nin dünyada su çiçeği aşısını ücretsiz uygulayan 7. ülke olduğuna dikkati çekti. Torunoğlu, takvime yeni giren su çiçeği aşısının, Sağlık Bakanlığı’nın aşıyla ilgili yürüttüğü kampanya çerçevesinde tanıtılacağını bildirdi.
Daha çok 2-8 yaşları arasında rastlanan ancak her yaşta ortaya çıkabilen bir hastalık olan su çiçeği, kış ve ilkbahar aylarında daha sık görülüyor. Çok yaygın görülmekle birlikte ağır belirtilere yol açmayan hastalıkta, döküntüler deride içi sıvı dolu kabarcıklar halinde oluşuyor. Çok bulaşıcı olan hastalığa hafif belirtiler de eşlik ediyor. Virüs, su çiçeğinin yanı sıra zona hastalığının da etkeni durumunda. Virüsle yüklü tükürük damlacıklarının bulaşmasıyla oluşan hastalığa karşı aşıyla korunma mümkün.
Sağlık Bakanlığı’nın yenilenen çocukluk çağı aşı takvimine göre uygulanan aşılar şöyle:
-Hepatit B: Doğumda, birinci ve altıncı ayların sonunda
-BCG Aşısı: İkinci ayın sonunda
-Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanos, İnaktif Polio, Hemofilus İnfluenza Tib B (Beşli Karma Aşı): İkinci, dördüncü, altıncı ayların sonunda, 18-24’üncü ayda pekiştirme dozu
-Konjuge Pnömokok Aşısı: İkinci, dördüncü ve altıncı ayların sonunda, onikinci ayda pekiştirme dozu
-Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak: Onikinci ayda, ilköğretim birinci sınıfta pekiştirme dozu
-Difteri, Aselüler Boğmaca, Tetanoz, İnaktif Polio (Dörtlü Karma Aşı): İlköğretim birinci sınıfta pekiştirme dozu
-Oral Polio Aşısı: Altıncı ayın sonunda, 18-24’üncü ayda
-Erişkin Tipi Difteri: İlköğretim sekizinci sınıfta pekiştirme dozu
-Hepatit A: 18 ve 24’üncü aylarda birer doz
-Su çiçeği: 12. ayda tek doz
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?