1- Kafanızı suya sokarak yüzün: Özellikle tuzlu su, sinüs kanallarının açılmasını sağlıyor. Kafanızı denize sokarak yüzmeniz sinüslerde tazyik etkisi yapıyor. Bu sayede tıkanıklık açılıyor. Bir sonraki kış oluşacak iltihaplanmanın da önüne geçiliyor. Günde en az 3 defa yüzün.
2- Mümkünse havuz yerine denizi tercih edin: Doğal tuz oranı nedeniyle öncelikli tercihiniz deniz olsun. Ancak imkanınız yoksa havuza da girebilirsiniz. Doğru klorlandığı takdirde havuza kafanızı sokarak yüzebilirsiniz. Havuza kafanızı sokarak yüzmek de direnaj etkisi nedeniyle sinüsleri temizlemek için faydalı.
3- Klimalı mekanlar yerine doğal ortamlarda durun: Klima, ortamdaki nemi kurutuyor. Bu da nefes alırken zorlanmanıza neden olup sinüslerin dolmasını sağlıyor. Klimalı ortamlar yerine mümkün olduğu kadar doğal ortamlarda ve denize yakın yerlerde bulunun. Evinize nem ölçer koyun ve nem oranın yüzde 50- 60 civarında olmasına dikkat edin. Klima açmak zorundaysanız mutlaka temizliğine özen gösterin. Temizliği düzenli olarak yapılmayan klimalar mikrobik sinüzite zemin hazırlıyor. Bu nedenle evinizdeki klimayı 6 ayda bir, arabanızdakini ise 2- 3 ayda bir temizletin.
Sinüzit neden olur? Ne iyi gelir? Belirtileri ve tedavi yöntemleri
4- Evinizde rutubet varsa nem alan cihazlardan edinin: Kuru ortamların sinüslere verdiği etkinin yanı sıra aşırı nemli hava da mantar enfeksiyonları ve alerjik durumlara zemin hazırlıyor. Mantar enfeksiyonları ve alerji de sinüzit oluşumun hızlandırıyor. Bu nedenle evinizde nem sorunu varsa mutlaka nemi içine çeken cihazlardan edinin.
5- Her gün en az 30 dakika spor yapın: Spor yapmak öncelikle kondisyonu düzenliyor ve diyaframı çalıştırıyor. Diyaframın çalışması vücuda giren oksijen miktarını artırıyor. İyi çalışan diyafram sayesinde az nefesle çok oksijen alabiliyorsunuz. Burun fizyolojisinin düzelmesini sağlayan spor bu sayede sinüslerin de temizlenmesine neden oluyor. Bu nedenle özellikle yaz aylarında günde 30 dakikanızı spora ayırın.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?