İçtiğimiz suyun yanı sıra yediklerimiz de ishale neden olabilir. Özellikle kavun, incir, alkol, çok yemek yeme, kullanılan ilaçlar da ishali tetikleyebilir. İshali önlemek için temiz içme suyu kullanmak, hijyen kurallarına dikkat etmek ve güvenli yerlerden yemek yemek alınacak en önemli tedbirler arasındadır.
Yaz aylarında ishalin görülme sıklığı artmakla birlikte en çok bebeklerde ve çocuklarda görülüyor. Sıvı dışkılama, büyük abdestini tutamama, fazla dışkılama, susuzluk, bulantı ve kusma, yüksek ateş, halsizlik ve karın ağrısı ishalin belirtileri arasındadır. Belirtiler ishalin şiddetine göre değişiklik göstermek ile birlikte genellikle sıvı kaybı çok olur. Bu nedenle kaybedilen sıvının yerine konması büyük önem taşıyor.
Yaz aylarında artan ishaller çocuklar için ciddi tehlikeler yaratabilir
Su tüketimi ve sıvı gıdaların tüketimini arttırmak ise tedavi aşamasının en önemli noktasını oluşturuyor. Bir günden fazla süren yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısının eşlik ettiği durumlarda ise mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.
Dünyada her yıl milyonlarca çocuk ishale bağlı nedenler yüzünden hayatını kaybediyor. İshale karşı tedbir almak büyük önem taşıyor. Anne sütü içinde bulundurduğu koruyucu maddeler sayesinde ishale karşı da kalkan görevi görüyor.
İshal nedir? İshale ne iyi gelir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Bu sebeple anne sütü ile bebeğin beslenmesini sağlamak gerekiyor. Özellikle bebeklere içirilecek suyun kaynatılmasında da fayda var.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?