Yaz ishallerine dikkat! Korunma ve tedavi için ne yapmalı?

Kategori: İshal, Mevsim Hastalıkları Print

Bunaltan sıcaklar ile birlikte su tüketimimiz de arttı. Temiz olmayan suları tüketmek ise ishale neden olduğu gibi, sıcaklarda çabuk bozulan yemekler de ishalin en büyük sebebi. Yaz aylarında ishalin görülme sıklığının arttığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Neşat Bozkurtgil, dikkat edilmesi gerekenler hakkında bilgi verdi. İshal (diyare); sulu dışkılama, dışkı miktarında ya da dışkılama sıklığında artmadır. Nedenleri ise çeşitlidir. En sık bakteri, virüs, parazit, mantar gibi infeksiyon etkenleri ile meydana gelir. Akut ishaller genellikle iki hafta süreli olmak ile beraber kronik ishaller aylar, yıllar boyu süregelir.

İçtiğimiz suyun yanı sıra yediklerimiz de ishale neden olabilir. Özellikle kavun, incir, alkol, çok yemek yeme, kullanılan ilaçlar da ishali tetikleyebilir. İshali önlemek için temiz içme suyu kullanmak, hijyen kurallarına dikkat etmek ve güvenli yerlerden yemek yemek alınacak en önemli tedbirler arasındadır.

İshal yaz aylarında artıyor

Yaz aylarında ishalin görülme sıklığı artmakla birlikte en çok bebeklerde ve çocuklarda görülüyor. Sıvı dışkılama, büyük abdestini tutamama, fazla dışkılama, susuzluk, bulantı ve kusma, yüksek ateş, halsizlik ve karın ağrısı ishalin belirtileri arasındadır. Belirtiler ishalin şiddetine göre değişiklik göstermek ile birlikte genellikle sıvı kaybı çok olur. Bu nedenle kaybedilen sıvının yerine konması büyük önem taşıyor.

Yaz aylarında artan ishaller çocuklar için ciddi tehlikeler yaratabilir

Su tüketimi ve sıvı gıdaların tüketimini arttırmak ise tedavi aşamasının en önemli noktasını oluşturuyor. Bir günden fazla süren yüksek ateş ve şiddetli karın ağrısının eşlik ettiği durumlarda ise mutlaka doktora başvurmak gerekiyor.

İshal en fazla bebek ve çocukları etkiliyor

Dünyada her yıl milyonlarca çocuk ishale bağlı nedenler yüzünden hayatını kaybediyor. İshale karşı tedbir almak büyük önem taşıyor. Anne sütü içinde bulundurduğu koruyucu maddeler sayesinde ishale karşı da kalkan görevi görüyor.

İshal nedir? İshale ne iyi gelir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi

Bu sebeple anne sütü ile bebeğin beslenmesini sağlamak gerekiyor. Özellikle bebeklere içirilecek suyun kaynatılmasında da fayda var.

İshal konusunda dikkat edilmesi gerekenler: 

  • İçme suyu temiz ve güvenli olmalı
  • Damacana suları küçük hacimli ve cam ambalajlı olmalı.
  • Çiğ sebze ve meyveler bol su ile yıkanmalı veya sirkeli suda bekletilmeli.
  • Az pişmiş deniz ürünlerinden kaçınılmalı.
  • Pişirilmiş yiyecekler hemen tüketilmeli. Tüketilmeyecek ise soğuduktan sonra hemen ambalajlanarak buzdolabında muhafaza edilmeli.
  • Yiyecekler iyi pişirilmeli.
  • Dondurulmuş gıdalar çözüldükten sonra tekrar dondurulmamalı.
  • Oda ısısında krema, mayonez, sütlü tatlı gibi yiyecekler uzun süre bekletilmemeli.

Çocuklarda ishal ve evde tedavisi! Uyarılar ve öneriler

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla