Yargıtay: Hastane ile iş akdini haksız fesheden doktor tazminat ödemeli

Yazan Dr. Erkin Göçmen
9 Mayıs 2016   |    5 Ekim 2021    |   Kategori: Hukuk / Mevzuat, Üye Yazıları Print

yasa-mahkeme-kanunÖzel hastanelerde çalışan doktorlarla hastaneler arasındaki hizmet ilişkisi niteliği itibari ile diğer hizmet sözleşmelerinden farklılık göstermektedir. Bu nedenle iş hukuku alanında geliştirilen yüksek yargı içtihatlarının özel hastane-doktor ilişkisine tatbiki her zaman mümkün olmamaktadır. Bu bakımdan Yargıtayın genel anlamda iş ilişkilerinde geliştirdiği, bilhassa da işçiler lehine olan içtihatların özel hastanelerde çalışan doktorlar bakımından her koşulda geçerli olmayacağının bilinmesinde yarar bulunmaktadır.

Nitekim kısa bir süre önce, bir özel hastane ile doktor arasında yapılan belirli süreli iş sözleşmesinden kaynaklanan bir ihtilafta, Yargıtay, önceki içtihadından dönen bir karar vermiştir. Yazımızda bu karar bağlamında özel hastanelerle doktorlar arasında yapılan belirli süreli iş akitleri ele alacağız.

Gerçekten de son yıllarda özellikle de doğu ve güneydoğu bölgelerinde faaliyet gösteren özel hastanelerle doktorlar arasında yaygın bir biçimde belirli süreli hizmet sözleşmelerinin kurulduğu görülmektedir. Belirli süreli sözleşmelerde, iş ilişkisi bir süreye (bir yıl gibi) bağlı olarak kurulmaktadır.

Esasen önceki iş kanunu döneminde geliştirilen içtihatta, Yargıtay, hemşireler ve doktorlar ile özel hastaneler arasında kurulan iş sözleşmelerinin belirli süreli iş sözleşmesi şeklinde yapılabileceğine karar veriyordu. İçtihadın gerekçesi ise bu meslek mensuplarında istihdamın zor olmasıydı.

Yargıtay’dan, hastasının şikayetini geri almaya zorlayan doktora, şantaj cezası

Ancak yeni İş Kanununda belirli süreli iş sözleşmeleri, belirli süreli işlerde veya belli bir işin tamamlanması veya belirli bir olgunun ortaya çıkması gibi objektif koşullara bağlı olarak yapılabilmektedir. Bu nedenle yeni İş Kanunu ile önceki içtihat değişmiştir.

Nitekim Yargıtay özel hastanenin acil servisinde pratisyen hekim olarak görev yapan doktor ile hastane arasında, anestezi uzmanı hekim ile özel hastane arasında, özel tıp merkezinde çalışan hemşire ile tıp merkezi arasında, çocuk sağlığı ve hastalıkları ve göz hastalıkları uzmanı ile özel hastane arasında belirli süreli iş sözleşmesi yapılamayacağına karar vermişti.

Ancak yakın zamanda verilen bir Yargıtay kararında bu içtihattan dönüldüğü görülmektedir. Bu kararda Yargıtay plastik cerrahi uzmanının özel hastane ile belirli süreli iş sözleşmesi yapmasını hukuka uygun saymıştır. Kararda gerekçe bildirilmemiştir. Ancak bu yaklaşım, önceki yıllarda istihdamı zor olan meslek mensupları için belirli süreli hizmet akitlerinin yapılmasına cevaz veren içtihada paraleldir.

Çalışma odasına gizli kamera koyan hastane yöneticilerine ceza davası açıldı

Yine Yüksek Mahkeme taraflar arasında belirli süreli iş sözleşmesinin süre bitimden önce haklı sebep olmadan doktor tarafından feshi durumunda hastanenin maddi tazminat talep edebileceğine hükmetmiştir. Bahsedilen somut olayda plastik cerrah özel hastaneye tazminat ödemeye mahkum edilmiştir. Bu bakımdan belirli süreli iş sözleşmesinin hukuka uygun sayılabileceği hallerde doktorların iş akdini süresinden önce feshetmelerinin sakıncaları bulunduğu unutulmamalıdır.

click-iconİletişim için: bilgi@erkingocmen.av.tr

. Av. Erkin Göçmen’i Twitter’da takip etmek için tıklayın >

. Av. Erkin Göçmen’i Facebook’ta takip etmek için tıklayın >

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla