Yapay Zekanın tıp alanındaki etkinliği her geçen gün artıyor. Çin’de en iyi hastanelerden seçilen 15 uzman doktor ile yeni geliştirilen BioMind isimli yapay zeka programı arasında düzenlenen müsabakada program doktorları 2-0 yendi. Nörolojik Bozukluklar Araştırma Merkezi ve Capital Medical Üniversitesi’nden araştırmacılar tarafından geliştirilen BioMind, yaklaşık 15 dakikada 225 olgunun% 87’sinde doğru tanı koydu. Üstelik BioMind bu tanılarda beyin tümörlerini teşhis etmekle kalmadı beyin beyin damarlarındaki sorunları ve ayrıntılı tanıyı da daha iyi yapabildi. Pekin’de geçtiğimiz günlerde yapılan yarışta Yapay Zeka aynı zamanda beyin hematomu genişleme vakalarını ve tümör olgularının % 83’ünde başarılı tanı koyarken doktorların doğru tanı oranı sadece %63 doğrulukta kalabildi.
Çin’deki en iyi hastanelerden 15 doktordan oluşan ekip, 30 dakikada olgulara %66 doğruluk ile tanı koyabilirken BioMind çok daha kısa sürede daha doğru sonuçlar elde etti. BioMind, beyin tümörlerini teşhis ederken ve beyin kanamalarını tahmin ederken %87’ye kadar doğruluk sağladı. Araştırma merkezine ev sahipliği yapan Pekin Tiantan Hastanesi başkan yardımcısı Dr. Wang Yongjun, elde edilen sonuçlara şaşırmadıklarını ve yapay zeka programının öğrenme sürecinin devem ettiğini belirterek yakın gelecekte doğruluk oranlarının daha da artabileceğini vurguladı.
Yapay zeka kalp hastalıkları teşhisinde ‘Kardiyologlardan daha başarılı’
Yarışmada jüri üyeliği yapan Antwerp Üniversitesi Hastanesi Radyoloji Birimi Başkanı Prof. Paul Parizel, “Yapay Zeka tıpkı bir arabaya rehberlik eden bir GPS gibi olacak. Bir doktora önerileri sunacak ve doktorun daha iyi teşhis koyabilmesi için ona çok kapsamlı şekilde yardımcı olacak. Ama sonuçta kesin kararı veren yine doktor olacaktır” dedi.
BioMind programını eğitmek için geliştiriciler, Tiantan Hastanesi’nin son 10 yıl içinde arşivlediği, sinir sistemi ile ilişkili hastalıkların on binlerce görüntüsünü kullandılar ve bu sayede nörolojik hastalıklarda teşhis başarısı % 90’ın üzerinde bir doğruluk oranı ile yapılabildi. Çin Zhengzhou Üniversitesi’nde Radyoloji profesörü olan Dr. Cheng Jingliang, mevcut yapay zeka programının halen doktor tarafından bazı Çinli hastanelerde akciğer taramaları ve hastalık teşhisi için başarı ile kullandıklarını açıkladı.
Yapay zekanın Hematoloji ve Onkolojide kullanımı hızla artıyor!
Uzmanlar tüm bu olumlu gelişmelere rağmen tıpta yapay zeka kullanımının hala emekleme aşamasında olduğunu ve Yapay Zekanın tıbbın her alanında şimdilik aynı başarıyı gösteremediğini ve bazı durumlarda hekimlerin çok gerisinde kaldığını özellikle vurguluyor. Ancak kısa geçmişine rağmen yapay zeka uygulamaları çok önemli bir başarı göstermiş durumdalar ve bu gelecek için ümit verici.
Çin hükümeti tarafından ciddi şekilde teşvik edilen, Yapay Zeka teknolojileri son yıllarda Çin’de tıbbi alanlarda çok yaygın şekilde kullanılıyor. Haziran ayında, İsveçli tıp şirketi Elekta, Çin’de kanser hastaları için özelleştirilmiş tedavi planları sağlamak üzere, IBM tarafından ABD’de geliştirilen tıbbi bir sistem olan Oncology için Watson’un tanıtımını yapmıştı Bu program halen kanser teşhis ve tedavisi için Çin genelinde 68 hastanede kullanılıyor.Kaynak: www.chinadaily.com.cn
Yapay zeka kanser tanı ve tedavisinin kaderini değiştirebilir mi?
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?