Yapay zeka destekli ilaç araştırmalarında bir eşik daha geçildi ve bu alandaki ilk ilaçlardan birisi olan LP-300, Faz 2 HARMONIC™ klinik çalışmasında başarılı oldu. Lantern Pharma tarafından yapılan açıklamada firmanın RADR® isimli yapay zeka platformu kullanarak geliştirilen ilacın, sigara içmeyen ileri evre akciğer kanseri hastalarının tedavisinde %86 gibi çok yüksek bir klinik fayda sağladığı belirtildi. Yapay zeka ile kanser ilaçları geliştirmeye çalışan firma LP-300, için FDA’ya onay başvursu yapmaya hazırlanıyor.
Yapay zeka kullanılarak geliştirilen ilk ilaç adayı olan LP-300’ün faz 3 aşamasına geçip FDA onayı alması durumunda bu gelişme devrim niteliğinde sonuçlar yaratabilir. Çünkü bu yapay zekanın ilaç geliştirme ve klinik süreçleri yönetme konusunda başarılı olduğu ilk örnek olacak ve bu alanda pandoranın kutusu açılmış olacak. Böylece tedavisi olmayan pek çok hastalık için yeni bir çözüm yolu açılmış olacak.
Prof. Dr. Altuntaş: Yapay zeka kanser teşhisinde başarılı sonuçlar vermeye başladı
Sigara içmeyenlerde görülen küçük hücreli olmayan akciğer kanseri (KHDAK ) tedavisi oldukça zor bir kanser türü olup bu güne kadar onaylanmış etkili bir tedavisi bulunmuyordu. Yaygınlığı son yıllarda hzıla artan bu kanser türüne karşı ilk kez bu kadar etkili bir ilaç faz 2 aşamasını geçiyor. LP-300 tedavisi uygulanan hastalarda kayda değerbir yan etki görülmediği ve çalışmaya katılan hiç bir hastanın tedaviyi bırakmadığı açıklandı.
HARMONIC™ klinik denemesinden elede edilen ilk verilerin ümit verici olduğunu belirten Lantern Pharma‘nın Klinik Gelişim Başkan Yardımcısı Dr. Reggie Ewesuedo, şu bilgileri paylaştı: “Bulgular, LP-300’un çeşitli demografiler arasında etkili olduğunu gösteriyor. Bu çalışma sigara içmeyen KHDAK hastalarında LP-300’ün güvenlik profili ve etki mekanizması için önemli klinik kanıtlar sağladı.”
HARMONIC™ denemesi, özellikle sigara içmeyen hastalarda görülen özgün genetik profilleri ele almak üzere tasarlanmış bir çalışma olarak tanımlanıyor. Bu bireyler, standart tirozin kinaz inhibitörü (TKI) tedavilerine direnç gösteren mutasyonları sıklıkla sergiliyor.
Yeni geliştirilen Likit RNA Biyopsisi erken evre kanser teşhisinde devrim yaratabilir
Faz 2 çalışmasının ilk kohortunda, daha önce ileri KHDAK tedavisi görmüş yedi hasta, pemetreksed ve karboplatin ile kombine edilen araştırma molekülü LP-300 ile tedavi edildi. Bu tedavi, %86’lık bir klinik fayda oranı gösterdi ve ek güvenlik endişeleri saptanmadı. İlk objektif yanıt oranı %43 idi ve üç hasta kısmi yanıtlar gösterdi, ortalama tümör boyutunda %51’lik bir azalma yaşandı.
LP-300, RADR® kullanılarak geliştirilen bir ilaç ve sağladığı başarılı sonuçlar onu çok ayrıcalıklı kıyor. Eğer bu aşamayı geçip FDA onayı alabilirse bu ilaç gelitirme alanınında çok önemli bir devrim yaşanmasına neden olabilir.
Japonya ve Tayvan gibi Asya ülkelerinde, hiç sigara içmemiş bireylerde KHDAK oranlarının %50’yi aşması, hedeflenmiş tedavi seçeneklerine duyulan acil ihtiyacın önemini gösteriyor. Çünkü hasta sayısı artmasına rağmen henüz etkili bir tedavis seçeneği bulunmuyor.
Yeni araştırma: miR-22 Gen terapisi karaciğer kanseri tedavini değiştirebilir
Inova Schar Kanser Enstitüsü Torasik Onkoloji Direktörü Dr. Janakiraman Subramanian, “Bu LP-300 üçlü rejiminin ileri KHDAK’e karşı aktif olduğunu ve beklenmedik yan etkiler (advers) olmadığını gösterdi. Ayrıca, erken Harmonic hasta verileri, advers olayların çoğunlukla kemoterapiden kaynaklandığını ve çalışma ilacından kaynaklanmadığını gösteriyor,” dedi.
Çalışmanın 7 hastalık başlangıç kısmından elde edilen ön sonuçlar, kemoterapi rejimiyle tutarlı güvenlik profillerini gösterdi. Hiçbir hasta doz sınırlayıcı toksisite yaşamadı ve tedavi ile ilgili toksisite nedeniyle herhangi bir kesilme gözlemlenmedi. En yaygın advers olaylar, beyaz kan hücresi ve trombosit sayısında azalma olarak kayıtlara geçti.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- AI-Powered Treatment Success: LP-300 Shows Promise for Non-Smoker Lung Cancer2- AI to Transform Cancer Care and Usher in a New Era of MedicineYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?