Sonuçları “Nature” dergisinde yayınlanan araştırma, Kök Hücre ve Kanser Laboratuvarı Başkanı Profesör Salvador Aznar Benitah öncülüğündeki bir ekip tarafından yürütüldü. Benitah ve ekibi, ağız, deri, rahim, idrar kesesi, meme gibi vücudun farklı bölgelerinde etkili olan çok sayıda kanser hücresinden aldıkları örneklerde, istilacı özellikteki hücrelerin hepsinde bu özel proteinin bulunduğunu tespit etti.
CD36’nın kanserin yayılmasındaki rolünü anlamak için proteini, istilacı olmayan kanser hücrelerine enjekte eden ekip, proteinin bu hücrelere yayılmacı karakter kazandırdığını gözledi. Araştırmacılar, sonraki adımda yağ sindiriminin, kanser yayılımındaki etkisini anlamak için yağlı gıdalarla besledikleri farelere, insanlarda görülen bir tür ağız kanseri hücrelerini zerk etti. Yüksek yağlı diyetle beslenen farelerin yüzde 50’sinde kanser hücrelerinin hızla yayıldığı görüldü.
Bilim adamları, son olarak da palmitik asit denilen, fıstık ezmesinden işlenmiş gıdalara ve diş macununa kadar günlük hayatta sıkça kullanılan hayvansal ve bitkisel yağların yapı taşı, özel bir doymuş yağ asidini deneyde kullandı. CD26 içeren istilacı ağız kanseri hücreleri zerk edilen bir grup fareyi iki gün boyunca palmitik asitle besledi ve bu farelerin tamamında da kanserli hücrelerin yayıldığı gözlendi.
Öte yandan normal bir diyetle beslenen ve kanserli hücreler zerk edilen farelerin yarısında hücrelerin yayıldığı belirtildi. İşlem tersine çevrildiğinde, yani kanserli hücrelerdeki CD36 faaliyeti antibiyotikler yoluyla engellendiğinde, farelerin yüzde 20’sinde yayılma tamamen ortadan kalktı, geri kalanında yüzde 80 ile 90 arasında azaldı. Bu süreçte herhangi ciddi yan etkiye de rastlanmadı.
Kanser tedavisi süresince doğru beslenme desteği nasıl olmalı?
Prof. Benitah, yağın elbette bedenin işleyişi açısından gerekli bir bileşen olduğunu, öte yandan kontrolsüz tüketilmesinin insan sağlığına zararları olduğunu söyledi. Sonuçları bakımından çığır açıcı olan çalışmanın, kanser tedavisinde kullanılabilecek yeni ilaçların geliştirilmesine faydalı olacağı belirtiliyor.-AA-EmreAytekin
Bu yazıya kaynak gösterilen haber Nature Dergisinde yer almaktadır
Bu linkten ulaşabilirsiniz: http://www.nature.com/news/fat-fuels-cancer-s-spread
Habere konu olan makalenin özeti ve linki aşağıdadır:
Makalenin tamamına bu linkten ulaşabilirsiniz:
http://www.nature.com/nature/journal/vaop/ncurrent/full/nature20791.html
Gloria Pascual Alexandra Avgustinova Stefania Mejetta Mercè Martín Andrés Castellanos Camille Stephan-Otto Attolini Antoni Berenguer Neus Prats Agustí Toll Juan Antonio Hueto Coro Bescós Luciano Di Croce Salvador Aznar Benitah. Nature (2016) doi:10.1038/nature20791. Published online 07 December 2016.
The fact that the identity of the cells that initiate metastasis in most human cancers is unknown hampers the development of antimetastatic therapies. Here we describe a subpopulation of CD44bright cells in human oral carcinomas that do not overexpress mesenchymal genes, are slow-cycling, express high levels of the fatty acid receptor CD36 and lipid metabolism genes, and are unique in their ability to initiate metastasis. Palmitic acid or a high-fat diet specifically boosts the metastatic potential of CD36+ metastasis-initiating cells in a CD36-dependent manner. The use of neutralizing antibodies to block CD36 causes almost complete inhibition of metastasis in immunodeficient or immunocompetent orthotopic mouse models of human oral cancer, with no side effects. Clinically, the presence of CD36+ metastasis-initiating cells correlates with a poor prognosis for numerous types of carcinomas, and inhibition of CD36 also impairs metastasis, at least in human melanoma- and breast cancer-derived tumours. Together, our results indicate that metastasis-initiating cells particularly rely on dietary lipids to promote metastasis.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?