Yaban mersini, pek çok sağlık sorununa karşı yaygın olarak kullanılan şifalı bir bitkidir. Oldukça besleyici bir meyvedir; içeriğinde A, C, E, K vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, potasyum ve magnezyum gibi insan sağlığı için faydalı pek çok mineral bulunur. Yaban mersini İngilizce’de blueberries olarak isimlendirilir. Ülkemizde farklı yörelerde ‘çay üzümü, turna yemişi, mavi yemiş, çoban üzümü ve kekre yemişi gibi adlar ile bilinir. Günümüzde özellikle idrar yolu enfeksiyonları ve sistit tedavisi için kullanılan yaban mersini, ayrıca çok etkili bir antioksidandır.
İçindekiler
Fundagiller familyasından bir yemiş olan yaban mersinin tazesi mor-mavi arası bir renge sahip iken kurusu kara üzüme benzer, dolgun ve etli bir yemiştir. Yaban Mersini taze olarak tüketilebilen, kurutulmuş olarak çayı yapılabilen, yaprakları da kullanılabilen şifalı bir yemiştir. Yaban Mersini meyveleri Temmuzdan Eylüle kadar toplanabilir.
Yaban mersininin üç farklı türü bulunmaktadır; bunlar, kültürü yapılan ve ekonomik öneme sahip olan yüksek boylu ‘Vaccinium corymbosum’, alçak boylu ‘Vaccinium darrowii’ ve tavşan gözü yabanmersini olarak bilinen ‘Vaccinium ashei Reade’dir.
E vitamini, hangi besinlerde bulunur? Faydaları ve eksikliği
Yaban mersini türlerinden mavi yemiş, antioksidan içeriği en yüksek meyvedir. Gece körlüğü, gözlerde kamaşma, görme bozuklukları gibi sağlık sorunlarına karşı kullanılır. ABD ve Avrupa’da özellikle idrar yolu enfeksiyonları ve sistit tedavisinde doktorlar tarafından tavsiye edilen yaban mersini, kan şekeri ve kolesterolü düşürür.
Ayrıca, ağız içi yaraları iyileştirir, damar sertliğini azaltır, kalp krizi riskini azaltır, yaşlanmayı yavaşlatır ve hafıza kayıplarını önler. Kalori miktarı az olan bu şifalı bitki ayrıca ishali, ülseri, kabızlığı ve mide bulantısını da önlemektedir.
Yaban Mersini görüntü olarak küçük olsa da faydaları açısından boyutlarını aşmaktadır. Bir avucu bile dünyada en besleyici meyveler arasındadır. Yaban mersini hem besleyicidir hem de zengin bir antioksidan kaynağıdır. Bu durumu onun öncelikle bağışıklık sistemi, kalp ve beyin gelişimi için önemli meyveler arasında yer almasına neden olur.
Yaban Mersini üzerinde yapılmış araştırmalar, onun bazı kanser türlerine karşı önleyici etkisi olduğunu ortaya çıkarmıştır. Örneğin Yaban Mersini özünün, meme kanseri hücresinin büyümesini ve yayılmasını yavaşlattığı saptanmıştır.
Louisville Unversity Brown Kanser Merkezi’nde yapılan bir çalışmada Yaban Mersini tozu kullanılarak meme kanserli farelere tedavide tümör hacmini %40 azalttığı bulunmuştur.
Yaban Mersini hızlı kilo vermek ve kilo kontrolü sağlamak açısından birincil yardımcılardan biridir. Hızlı kilo vermenizin yanı sıra, bir porsiyon Yaban Mersini ile günlük lif ihtiyacınızın %14’ünü karşılayabilirsiniz. Lif tüketimi sindirim sisteminde yavaş hareket ettiğinden açlık hissinizi ve ihtiyacınızı bastıracaktır. Çeşitli hayvanlar üzerinde yapılan deneyler kilo kaybı sağlayan Yaban Mersini etkilerini doğrulamıştır.
Aloe vera nasıl kullanılır? Sağlık ve cilt için faydaları nelerdir?
Ancak kilo kaybında kesin ve doğru sonuçlar için çok yönlü ve besleyici bir diyet programı ile birlikte fiziksel aktivitenin önemi de yadsınmamalıdır. Bu nedenle kullanmadan önce bir diyetisyene danışabilirsiniz.
Yaban mersini cildinizin yağ seviyesini düzenler. Bu, daha sağlıklı cilde sahip olma konusunda önemli bir rol oynar. Etkili bir cilt bakım maskesi denemek isterseniz, yarım su bardağı Yaban Mersinini bir çorba kaşığı zeytinyağı ve balla pürüzsüz olana kadar karıştırın. 20 dakika boyunca uygulayın ve ılık su ile yıkayın. Cilt kuruluğu ve akneye karşı için cildinize gereken nemi sağlayacaktır.
Ayrıca Aloe vera jel ile Yaban Mersini karışımını çökkün göz altlarınıza uygulayabilir, göz altı morluklarının tedavisinde kullanabilirsiniz. Ancak içeriğinde bulunan maddelerden herhangi birine karşı hassasiyetiniz var ise, mutlaka doktorunuza danışınız.
Yaban mersini, idrar yolu enfeksiyonu tedavisinde yardımcıdır. Çoğu idrar yolu enfeksiyonuna E. Coli olarak bilinen bir bakterinin neden olduğu bilinmektedir. Bu bakteri idrar yoluna yapışmakta ve bu nedenle de idrarla atılamamaktadır.
Yaban Mersini meyvesinin doğal antibiyotik özelliği vardır ve bu özelliği ile idrar yolunu bu bakteriden temizleyebilir. Ayrıca sistit olmuş kadınların yaban mersini tüketmelerinin çok faydalı olduğu pek çok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır.
Yaban Mersini iltihapları yatıştırır. Yaban Mersini üzerinde yapılmış çalışmalar hastalık ve hafif yaralanmalarda vücudun kendini çabuk toparlamasına yardımcı olduğu yolundadır. Bunun dışında kronik inflamasyon, kanser, otoimmün koşulları, kalp hastalığı hatta depresyon da dahil olmak üzere geniş yelpazedeki hastalıkların tedavisinde katkı sağladığı düşünülmektedir.
Yaban Mersini, kanın pıhtılaşmasını önleyerek damar tıkanıklığa karşı etkin bir rol üstlenir ve kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. Kalp, gelişmek ve hayatta kalmak için gerekli oksijen ve besin ile dokuları sağlamak için vücuda kan pompalamaktan sorumludur. Bugün yüksek trigliserit, yüksek kolesterol ve yüksek kan basıncı kalbin üzerinde baskı oluşturan, kalbi yoran birkaç risk faktörüdür.
Yaban Mersini üzerinde yapılmış çeşitli araştırmalar, bu meyveyi tüketiminin kalp hastalıkları üzerinde etki sahibi olduğunu ve vücudun normal değerlerde seyretmesine yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.
Yaban Mersininin bilinen bir yan etkisi yoktur, hem yaprakları hem de gövdesi güvenle kullanılabilmektedir. Ancak yine de her besinin aşırı tüketiminin çeşitli yan etkilere yol açabileceği endişesini taşımak gerekir çünkü yaprakları tanen denen bir madde içerir.
Siyah çaylarda da bulunan tanen isimli bu madde aşırı tüketildiğinde hızlı kilo kaybına, kalp spazmına neden olabilir. Diğer yandan kullanan kişinin düzenli kullandığı ilaçlar var ise Yaban Mersini bu ilaçların etkisini azaltabilir. Bu nedenle herhangi bir ilaç kullanımı ile birlikte Yaban Mersinini birlikte kullanmadan önce mutlaka doktora danışmak gerekir. Aşırı kullanımla birlikte ortaya çıkabilecek herhangi bir yan etki durumunda mutlaka doktora danışınız.
Kudret narı neye iyi gelir? Faydaları nelerdir, nasıl tüketilmeli?
Yaban mersini son yıllarda kolaylıkla ulaşılabilen faydalı bir orman meyvesidir ve pek çok şekilde tüketilebilmektedir. Kurusu çerez gibi yenebildiği gibi reçeli yapılarak kahvaltılarda keyifle tüketilebilir. Öncelikle reçelini yapacağınız Yaban Mersininin sahte olmamasına dikkat etmeniz gerekir. Yaban mersin reçelini yapmak çok kolaydır.
Öncelikle bunun için 4 su bardağı yaban mersini ve 2-3 su bardağı toz şeker gerekir. Eğer taze yaban mersininden reçel yapmak istiyor iseniz önce temizleyip yıkamanız gerekir. Dondurulmuş üründen yapacaksanız ılık suyla çözdükten sonra reçel işlemine başlayın.
Hazır olduğunda yaban mersinlerini uygun büyüklükte bir tencereye koyarak üzerine belirtilen ölçekte şeker ilave edin ve orta yoğunluktaki ateşte kaynatmaya başlayın. Tam kaynamaya başladığında kısmen köpürecektir, ara ara bunu temizlemeniz gerekecektir. Kaynamaya başladıktan yaklaşık bir saat sonra kıvam almaya başlayan reçelinizi indirerek dinlendirdikten sonra kavanozlayıp afiyetle tüketebilirsiniz. Ayrıca bknz:>>> Blueberry
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Can blueberries boost immunity?,2- Antioxidant Activity of Blueberry3- Blueberry extractYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?