Güncel Sağlık Söyleşimizin bu haftaki buluşmasında ‘Türkiye’nin aşı stratejisi ve 2021’de pandemiyle mücadele süreci’ni Türk Tabipleri Birliği Covid 19 İzleme Kurulu Üyesi, Doç. Dr. Osman Elbek konuştuk. Moderatörlüğünü Medikal Akademi Genel Yayın Yönetmeni Hüseyin Kandemir ve Sağlık Habercisi Ayşegül Aydoğan Atakan‘ın yaptığı söyleşide gündemdeki önemli konu başlıklarını tartıştık. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.
Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:
Pandemide bir yılı geride bıraktık, bu süreci dikkate aldığınızda pandemi ile mücadele sürecini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye’nin anlaşma yaptığı Çin menşeili aşı nihayet ülkemize ulaştı. Aşı alımı anlaşmasının gecikmesi ve alınan aşı miktarı ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Bu aşının faz-3 sürecinin tamamlanmamış olması bir risk faktörü müdür?
Gerek aşılanma sırasında, gerekse sonrasındaki döneme hazırlık için nasıl bir strateji izlenmeli? Haziran ayında normalleşme ile birlikte salgının seyrinde başa dönme veya tekrar vaka artışı gözlenmesi gibi sorunlar bekliyor musunuz? Aşıyla birlikte tekrar rehavete kapılmak ilerde benzer bir sonuç yaratabilir mi?
Aşının uygulanacağı risk grupları göz önüne alındığında ilk etapta aşıların ancak sağlık çalışanlarına yeterli olabileceği belirtiliyor. Sizce tüm risk grupları belirlenen veya öngörülen sürede aşılanabilecek mi? Türkiye’nin bu süreçte ne kadar daha aşı alması gerektiğini düşünüyorsunuz?
TTB Covid İzleme Grubu olarak bugüne dek pek çok konuda uyarıda bulundunuz ve raporlar hazırladınız. Salgından çıkış stratejisi için TTB’nin yeni bir projeksiyonu var mı? Kimi görüşlere göre 2023’e kadar salgının olumsuz etkileri devam edecek… Öncelikli olarak yapılması gerekenleri anlatır mısınız?
Türkiye’de covid-19 mutasyonunun araştırılması adına halk sağlığı laboratuvarlarında gereken çalışmalar yapılıyor mu? Bizde ilk etapta Türkiye’de mutasyona rastlanmadığı açıklandı ancak mutasyonun takibi nasıl yapılmalı?
Sağlık çalışanlarının adanmışlıktan tükenmişliğe giden salgın mücadelesinde Covid 19’un meslek hastalığı olarak halen kabul edilmemesini ve sağlık çalışanlarının yaşadığı tükenmişlik durumunu nasıl değerlendirirsiniz?
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.TamamDetaylı bilgi için tıklayın
YORUMUNUZ VAR MI?