Güncel Sağlık Söyleşimizin bu haftaki buluşmasında ‘Türkiye’nin aşı politikası ve covid-19 aşıları ile ilgili güvenlik tartışmaları’nı konuştuk. Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Recep Öztürk, Sağlık Habercisi Ayşegül Aydoğan Atakan‘ın konuğu oldu. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.
Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:
Ülkemize gelen aşının güvenlik testleriyle ilgili inceleme sürecinin bu hafta tamamlanması ve toplu aşılamaya geçilmesi bekleniyor. Aşıların uygulama takvimi ve izlenecek prosedür belli oldu mu? Bilim Kurulu’un tavsiyesi ve Sağlık Bakanlığı’nın aldığı kararlar ne yönde olacak?
Aşının illere dağıtıldığı bilgisi paylaşıldı, eğer İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun incelemesi olumsuz sonuçlanırsa aşıların akıbeti ne olur?
Ülkemize gelen Sinovac aşısıyla ilgili olarak Faz 3 çalışmalarında üç ayrı etkinlik oranı açıklandı, ülkemizde yüzde 91, Brezilya’dan yüzde 78, Endonezya’dan ise yüzde 65,3 olmak üzere. Bu fark normal midir? Neye bağlıyorsunuz?
Türkiye’de ilk ara raporın sonuçları yaklaşık 3 hafta önce açıklanmıştı ve bu sonuçların yeterli olmadığı söylendi. İkinci ara rapor sonuçları hakkında ilk veriler size ulaştı mı? İlk ara raporda 1322 kişi üzerinden açıklama yapılmıştı ve en az 7100 kişi olması gerektiği söyleniyor, bu sayıya ulaşıldı mı?
Mevcut aşılar ve özellikle ülkemize gelen Çin menşeili aşı özelinde Covid 19 aşıları hakkında şu an bildiklerimiz ve halen bilmediklerimizin açısından bir projeksiyon yapar mısınız? Covid 19 Aşılarının birbirine üstünlüğü, avantaj ve dezavantajlarını sıralar mısınız?
Aşı uygulamalarının başlamasıyla birlikte kısıtlamaların kaldırılacağı konuşuluyor. Aşılamayı desteklemek adına kısıtlamaların devam etmesi söz konusu mu? Kısıtlamaların kalkması aşı uygulamalarının başarısını olumsuz etkiler mi?
Bir yılda yaklaşık kaç kişinin aşılanması hedefleniyor? Bazı uzmanların hesaplamalarına göre aşılanması gereken nüfusa uygulanması en az 1,5 yıl sürer diyen de var 2,5 yıl diyen uzmanlar da var.
Covid 19’u atlatan hastaların 4 – 6 ay sonra aşılanabileceği belirtiliyor. Bu konuda bir protokol oluşturuldu mu?
Daha sonra alımı yapılacak 3 milyon doz Biontech ve Astra Zeneca aşıları kime uygulanacak?
Aşı konusu kamuoyunda çokça tartışıldı hala da tartışılıyor ve aşı karşıtlığına ek olarak aşı tereddütü – kararsızlığı kavramları da bu dönemde gündeme geldi. Siz aşı karşıtlığının bu tartışmalardan beslendiğine inanıyor musunuz? Kamuoyu araştırmaları yüzde 50’lik bir kesimin aşı yaptırma konusunda kafasının karışık olduğunu gösteriyor. Sizce bu durum uzun dönemde kalıcı olur mu? Yoksa geçici bir durum olarak mı görülmeli?
Aşıların toplumların bağışıklığı için önemini hatırlatır mısınız?
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.TamamDetaylı bilgi için tıklayın
YORUMUNUZ VAR MI?