Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki oturumunda ‘Sedef Hastalığı / Psoriasis nedir? Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisindeki Güncel Gelişmeler’ konusunda Psoriasis Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Emel Bülbül Başkan, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki webinar ve canlı yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.
Halk arasında Sedef hastalığı olarak bilinen Psoriasis, bireysel ve toplumsal etkileri olabilen önemli bir hastalık fakat daha çok kozmetik bir sorun gibi algılanıyor. Öncelikle Sedef, nasıl bir hastalıktır, oluşum mekanizmasını anlatır mısınız Türkiye’de ve dünyada yaklaşık kaç kişiyi etkiliyor, hangi yaşlarda ortaya çıkıyor?
‘29 Ekim Dünya Sedef Hastalığı Günü’. Sedef hastalığı ile ilgili toplumsal farkındalık düzeyimizi değerlendirir misiniz? Toplumda sedef hastalığına karşı ön yargılar, hastalıkla ilgili yanlış inanışlar var mı? Hastalar sosyal ve psikolojik olarak ne gibi sorunlar yaşıyorlar, damgalanma, dışlanma gibi zorluklarla karşılaşıyorlar mı?
Hastalığa neden olan temel sebep biliniyor mu? Genetik yatkınlık hastalığın ortaya çıkmasında rol oynar mı? Sedef hastalığı riskini artıran faktörler nelerdir?
Hastalığın klinik belirtileri hakkında bilgi verir misiniz? Sedef belirtileri kişiden kişiye ve hastalığın tipine göre farklı özellikler gösterebilir mi?
Sedef hastalığının deri tutulumu açısından farklı tipleri var mıdır, bunlar nasıl sınıflandırılıyor? En yaygın görülen tipi hangisidir?
Sedef hastalığının tetiklenmesinde veya belirtilerinin alevlenmesinde hangi faktörler rol oynar? Psikolojik travmalar ve stres bunda ne kadar etkilidir? Tetikleyici faktörlerden korunmak, hastalığın yayılmasını engeller mi?
Hastalığın deri dışı tutuluma neden olduğu yakınmalar ortaya çıkar mı? Sedef hastalığına eşlik eden başka hastalıklar var mıdır?
Hastalığın seyri hakkında bilgi verir misiniz? Atak dönemi ve remisyon döneminde vücutta neler oluyor? Hastalık hangi aralıklarla tekrarlayabiliyor? Bireysel özellikler bunda ne derece rol oynuyor?
Hastalığın tanısı nasıl konulur, diğer kronik seyirli deri hastalıkları ile karışabilir mi? Tanı koymada yaşanılan güçlükler var mı? Deri biyopsisine ne zaman gerek duyulur? Erken tanı konulması hastalar açısından nasıl bir önem taşır?
Sedef hastalığında tedavi yaklaşımları hakkında bilgi verir misiniz? Kesin tedavisi var mıdır, tedavide ana amaç nedir? Tedaviyle ilgili yeni gelişmeler var mı, hastalar hak ettikleri tedaviye ulaşabiliyor mu?
Sedef hastalığının uzun soluklu bir tedavi süreci gerektirdiğini göz önünde bulundurursak, iyi bir hasta-hekim ilişkisi tedavi başarısını etkiler mi?
Sedef hastalarının bilimsel yöntemler dışında başvurdukları bitkisel veya alternatif tedavilerle ilgili neler söylemek istersiniz? Hastalara umut vaat eden, tıp dışı uygulamaların ne gibi olumsuz sonuçları olabilir?
Sedef hastalığıyla mücadele eden hastalara ve hasta yakınlarına tavsiyeleriniz, vermek istediğiniz mesajlar var mı? Günlük yaşamlarında nelere dikkat etsinler? Özellikle stres kontrolü amacıyla ne gibi yöntemlere başvurmalarını önerirsiniz?
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.TamamDetaylı bilgi için tıklayın
YORUMUNUZ VAR MI?