Pnömoni nedir? Zatürre tanı ve tedavisi nasıl yapılır?

Tarih: 22 Mart 2022

Saat: 20:00

Süre: 40 dakika



Güncel Sağlık söyleşimizde bu hafta ‘Pnömoni nedir? Zatürre tanı ve tedavisi nasıl yapılır?’ konusunu Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi Enfeksiyonları Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Füsun Öner Eyüboğlu, ile konuşacağız. Oturumun moderatörlüğünü Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya yapacak. Yayınımızın sonunda izleyici sorularına yer verilecektir. Sorularınızı şimdiden yorum bölümümüze yazabilirsiniz. Kayıt butonu ile kayıt yaptırabilir ve yayın öncesinde hatırlatma maili alabilirsiniz. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki webinar ve canlı yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Zatürre (pnömoni) nedir? Kimlerde görülür? Belirtileri ve tedavisi

Söyleşimizde konuşulacak bazı konu başlıkları:

  1. Akciğer iltihabı olarak da bilinen pnömoni, toplum sağlığını tehdit eden, ciddi sonuçlara yol açabilen bir sağlık problemi. Öncelikle hastalığı tanımlar mısınız? Pnömoni denildiğinde ne anlamalıyız? Bu hastalığın gelişimi nasıldır?
  2. Pnömoni hayati açıdan riskli ve tehlikeli bir hastalık mıdır? Her yıl dünyada ve ülkemizde kaç kişi pnömoni nedeniyle yaşamını yitiriyor?
  3. Pnömoniye yol açan nedenler ve hastalık etkenleri hakkında bilgi verir misiniz? Hangi bakteriler, mikroorganizmalar bu hastalığa neden olur?
  4. Bu hastalık bulaşıcı mıdır, enfeksiyon hangi yollarla bulaşır?
  5. Pnömoni oluşmasını kolaylaştıran risk faktörleri nelerdir? Özellikle kimler risk grubunda yer alır?
  6. Pnömoninin en yaygın belirtileri nelerdir? Hastaları hekime götüren şikayetleri, yakınmaları anlatır mısınız? Soğuk algınlığı ya da üst solunum yolu enfeksiyonları ile belirtiler karışabilir mi? Pnömoniyi gripten ayıran en önemli belirti nedir?
  7. Pnömonide erken tanı önemli midir? Tanıyı doğrulamak ve tedaviyi planlamak için hangi tetkikler istenir?
  8. Pnömoni başka hastalıklar ile karışabilir mi? Akciğer grafisinde zatürreyi taklit eden hastalıklar var mıdır? Akciğer kanseri ve pnömoni bir arada bulunabilir mi?
  9. Pnömonide tedavi protokolleri hakkında bilgi verir misiniz? Hastanın ayakta mı yoksa hastanede mi tedavi edileceğine nasıl karar verilir? Tedavi süresi ne kadardır?
  10. Hastalığın takibi nasıl yapılır? Düzelmeyen hastalarda ayırıcı tanı gerekebilir mi?
  11. Covid-19 enfeksiyonu ve zatürre ilişkisini açıklar mısınız? Koronavirüse yakalanan herkes zatürre olur mu? Covid-19’da zatürre belirtileri nelerdir?
  12. Pnömoniden korunmak mümkün mü? Korunma stratejilerinde grip ve pnömoni aşılarının önemi nedir? Pnömokok aşı kimlere mutlaka yapılmalıdır?
  13. Pnömokok aşısı yeterince koruyucu mudur? Aşı yapıldıktan sonra yeniden hasta olma olasılığı var mıdır? Pnömokok aşısı Covid 19’a karşı da etkili midir?
  14. Türk Toraks Derneği tarafından 26-27 Şubat’ta “Halk için Akciğer Hastalıkları ve Covid-19” kongresi düzenlendi. Konularında uzman hekimlerle halkın buluştuğu online bir platform oluşturuldu. Kongre ile ilgili genel bir değerlendirme yapar mısınız? Nasıl geri bildirimler aldınız?
  15. İzleyici soruları…

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla