Medikal Akademi Güncel Sağlık Söyleşimizin bu haftaki buluşmasında ‘Pandemi ile Geçen Bir Yılda Psikolojik ve Toplumsal Sorunlar’ konusunda Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Çalışmaları Programı Koordinatörü Psikiyatrist Prof. Dr. Tamer Aker, Sağlık Habercisi Ayşegül Aydoğan Atakan‘ın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.
Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:
Pandeminin başındaki ruh halimizle bir yılın sonunda şu an psikolojimizin geldiği nokta arasında fark var mı? Varsa ne gibi farklılardan bahsedebiliriz?
Belirsizlik duygusu hala hakim mi? Belirsizlikle mücadelede bilgi ve bilgi kaynağının önemi hakkında neler söylersiniz?
Hala toplumsal ve bireysel olarak en çok zorlandığımız alanlar hangileri? “Çok sıkıldık”, “Artık sabredemiyoruz” vb yakınmalar normal mi? Sosyal kısıtlanma, karantina ruh halimizde hangi kalıcı duygulara ya da sorunlara yol açtı / açacaktır?
Sosyal ilişkilerden uzak kalmak psikolojimizi en derinden etkileyen sıkıntılardan biri oldu diyebilir miyiz?
Komplo teorileri bu pandemide de sıkça karşımıza çıktı. Kişilerin ruh sağlığına olumsuz etkileri açısından komplo teorilerini nasıl değerlendirirsiniz? Yine bunu üreten ve inanan kişilerin psikolojileri hakkında neler söylersiniz?
Yaşadığımız çaresizlik hissi bir süre sonra örneğin çocuklarda öğrenilmiş çaresizlik gibi sorunlara – durumlara yol açar mı?
Herkesin yaşadığı ortak bir durum olması üzerinden kendimizi rahatlatmaya, telkin etmeye çalıştık. Sizce ne kadar başarılı olduk?
Maske ve aşı ile hem kendimizi hem de başkalarını koruyabilmek adına empatiyi yeterince öğrenebildik mi?
Olağanüstü durumlarda, deprem, salgın hastalıklarda en sık rastladığınız psikiyatrik sorunlar nelerdir? Travma yaratan durumlarda psikososyal yaklaşım nasıl olmalı?
Pandemide psikolojik olarak en dezavantajlı gördüğünüz gruplar hangileri oldu? Özellikle 65 yaş üstünün psikolojik açıdan çok zorlandığı belirtildi. Sizin gözleminiz ve değerlendirmeniz ne yönde?
Pandemide bazı kesimlere uygulanan ayrımcılık gündemdeydi ve özellikle yaşlı ayrımcılığı olarak da adlandırılan durum ve ötekileştirme hakkında neler söylersiniz
Gelir eşitsizliği, eğitimdeki eşitsizlikler gibi kimi sorunlar daha görünür oldu. Özellikle ekonomik olarak daha da zor şartlarla karşılaşan, işsiz kalan kesimlerde intihar ve cinnet haberlerini sık duyduk. Artan intiharlarla ilgili dünyadan da çeşitli örnekler var. Pandemide ortaya çıkan sorunların bir yansıması olarak intihar olgularını nasıl değerlendirirsiniz? Çaresizlik ve güvensizlik hissi mi intiharları artırdı?
Ergenlerde ve ergenlerin aile içi iletişiminde sorunlar arttı mı?
Salgın sürecinde hangi psikiyatrik hastalıklarda tetiklenme ve artış gözlendi?
Psikosomatik hastalıklar ve bozukluklar, yine bozulan uyku düzenimiz açısından sizin alanınıza başvurular yoğunlaştı mı?
Psikolojide rezilyans ne demektir? Rezilyans kavramı sayesinde pandemi psikolojisinden kurtulmak mümkün mü?
Ruhsal ve toplumsal dayanıklılık için neler yapılabilir?
Sizce dünyadaki hangi toplumlar psikolojik açıdan salgın yönetiminde başarılı bir yol izledi? Hangi ülkelerde psikolojik – toplumsal sorunlar en aza indirilebildi?
Normalleşme adımlarında anormal görüntüler oluştu. Bir yandan eski rutinlere dönmede bir tedirginlik de var. Hayata yeniden adapte olabilmek için bir çeşit oryantasyon yaşamamız mı gerekiyor. Yeni şartlara uyum sağlamak, değişen kurallara ayak uydurmak, sıfırdan başlangıç anlamı mı taşıyor bizler için?
Panfobi ve kaygıyı bulaştırmak – zihinsel bulaş kavramından bahsedebilir misiniz
Fiziksel aktivite ve egzersiz spor yapmak bedeni çalıştırmak strese karşı rahatlamak için ne kadar etkili?
El yıkama gibi takıntılı hale gelen kimi alışkanlıklarımızın patolojik olup olmadığını nasıl ayırt ederiz?
Pandemi genel olarak yaşam kalitemizi nasıl etkiledi? Ev içi şiddet ve toplumsal cinsiyet rolleri ve kadının payına düşenler açısından cinsiyet eşitsizliğini de artırdı diyebilir miyiz?
Reel olarak nelerle baş edebilmemiz mümkün, nelerle baş edemeyiz? Gerçekçi olmak, kabullenmek, farkında olmak vs pandemiden çıkış psikolojisinin anahtar kelimeleri mi?
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.TamamDetaylı bilgi için tıklayın
YORUMUNUZ VAR MI?