Meme Kanseri Riski, Erken Teşhisin Önemi ve Güncel Tedavi Seçenekleri

Tarih: 06 Mayıs 2021

Saat: 20:30

Süre: 40 dakika



Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki oturumunda Meme Kanseri Riski, Erken Teşhisin Önemi ve Güncel Tedavi Seçenekleri” konusunda Ankara Meme Hastalikları Dernegi Genel Sekreteri Prof. Dr. Umut Demirci, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki etkinliklerden haberdar olabilirsiniz. 

Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:

  1. Kanser, insanları en çok korkutan hastalıkların başında geliyor. Meme kanseri ise, hem dünyada hem de ülkemizde kadınlarda en fazla görülen kanser türü. Öncelikle meme kanseri nedir, nasıl ortaya çıkar? Meme kanserinin oluşumunun temel mekanizmasını açıklar mısınız?
  2. Meme kanserinin çeşitli tipleri var mı? Temel olarak kaç gruba ayrılıyor?
  3. Kadınların meme kanseri hakkında doğru bilgi sahibi olması, farkındalıklarının yüksek olmasının önemi nedir? Toplumun daha çok hangi gruplarında bu hastalığı göz ardı etme eğilimi yüksek? Kanser korkusu, hastalıkla yüzleşmekten kaçınma ya da muayeneden çekinme gibi nedenler hastalığın geç teşhis edilmesine neden oluyor mu? Erken teşhis ile hayatta kalma oranı nedir?
  4. Türkiye’de meme kanseri görülme sıklığı artıyor mu? Yılda kaç kadına meme kanseri tanısı konuluyor? Daha çok hangi yaş grubunda ortaya çıkıyor?
  5. Ülkemizde meme kanserinde ilk tanı yaşı düşüyor mu? Genç yaştaki hastalarda meme kanseri görülme oranları artıyor mu? Bunun nedenlerini açıklar mısınız? Erken ergenlik gibi faktörler bu artışta ne derece rol oynuyor? Genç yaşta görülen meme kanseri, ileri yaşa oranla daha hızlı bir seyir gösterir mi ve daha sık nüks eder mi?
  6. Genç yaşlarda görülen meme kanseri tedavisi kadınların üreme sağlığını etkiler mi? Uygulanan yöntemlerin ve ilaçların ne gibi olumsuz etkileri olabilir?
  7. Meme kanserinin başlıca belirtileri nelerdir? Hastalarda hangi şikayetler ortaya çıkabilir? Memede nasıl bir değişiklik gözlenirse doktora başvurmak gerekir? En sık karşılaşılan meme kanseri bulgularını açıklar mısınız? Memede ağrı kanser belirtisi midir?
  8. Memedeki her kitle kanser işareti midir? İyi huylu meme kitlelerinin bulunması kanser oluşumu açısından riski artırabilir mi? Bir kadının memesinde iyi huylu kitlelerin bulunması yeni gelişen lezyonları maskeleyebilir mi? Fibrokistik meme yapısına sahip olan kadınları takip altına alıyor musunuz?
  9. Bazı özellikleri taşıyan kadınlarda, meme kanseri daha sık görülüyor. Kimler meme kanseri riski altındadır, risk grupları hakkında bilgi verir misiniz? Değiştirilebilir ve değiştirilemeyen risk faktörleri hangileri?
  10. Meme kanserinde genetiğin önemi var mı? Özellikle ailesinde meme kanseri olan kadınların daha dikkatli olması gerekir mi? Kalıtsal meme kanserinin en sık rastlanılan nedeni nedir? Bilinen en önemli gen mutasyonları hakkında bilgi verir misiniz? Bu genleri taşıyan kadınlar aynı zamanda başka kanser türleri açısından da risk taşırlar mı?
  11. Meme kanseri genetik riski taşıyan kadınlarda nasıl bir takip protokolü uygulanıyor? Özellikle belirli bir gen mutasyonu saptanmışsa, erken evre operasyonlar gündeme gelebilir mi? Son dönemlerde çok gündemde olan koruyucu amaçlı iki memenin alınması hastanın daha uzun yaşamasını sağlar mı? Sizin bu konudaki görüşünüz ve yaklaşımınız nedir?
  12. Meme kanserinde erken tanının önemi için neler söyleyebilirsiniz? Hiçbir şikayeti olmasa bile kadınlar ne sıklıkta meme muayenesi olmalı ve kontrollere başlamalı? Ailesinde yüksek oranda kanserli vaka varsa, o kişilerin kaç yaşından itibaren düzenli olarak tetkik yaptırması gerekir?
  13. Erken tanı için önerilen tarama yöntemleri hakkında bilgi verir misiniz? Bazı kadınlar radyasyona maruz kalma korkusu nedeniyle mamografi çektirmekten kaçınıyor. Mamografideki radyasyon oranı yüksek midir? Radyolojik tanı yöntemlerinde gelişmeler var mı? Dijital mamografinin radyasyon oranını klasik mamografi ile kıyaslar mısınız? Meme ultrasonografisi ve MR kimlere önerilir?
  14. Meme kanserinde elle muayenenin önemi nedir, hangi sıklıkta ve nasıl yapılmalıdır? Kaç yaşından itibaren kendi kendine meme muayenesi yapmak gerekir?
  15. Memede kötü huylu bir kitle tespit edilirse, bunun evrelemesi nasıl yapılır? Memede ele gelen kitlenin büyüklüğü kanserin evresi için önemli midir?
  16. Meme kanserinde iğne biyopsisine ne zaman gerek duyulur? Bazı hastalar “Meme kanserini yayar mı?” endişesiyle bunu yaptırmaktan çekinebiliyorlar. Tru-cut biyopsi (iğne biyopsisi) yöntemi güvenli bir yöntem midir? Bu işlemde doğruluk oranı nedir?
  17. Meme kanseri tedavisinin aşamaları, uygulanan tedavi protokolleri hakkında bilgi verir misiniz? Klasik tedavi yöntemleri dışında hastaların yaşam kalitesine katkı sağlayan yenilikler var mı?
  18. Hedefe yönelik tedavi nedir, açıklar mısınız? Bu tedavinin avantajları, klasik kemoterapilere göre üstünlükleri nelerdir? Hastanın tedaviye uyumu açısından bir değerlendirme yapar mısınız?
  19. Metastaz nedir? Meme kanseri en sık nereye metastaz yapar? Metastatik meme kanserinin erken evre meme kanserinden farkları nelerdir? Metastatik meme kanserinde tedavi kararını nasıl belirliyorsunuz? Buradaki temel hedef nedir?
  20. İleri evre meme kanserinde umut vaat eden tedavi seçenekleri var mı? İmmünoterapinin tedavideki yeri nedir? Meme kanserinin hangi tipinde immünoterapi kullanılabilir? Hastalık kontrolündeki etkinliği ve tedavi başarısı ile ilgili bilgi verir misiniz?
  21. Özellikle memenin tamamının alındığı durumlarda kadınlar psikolojik olarak etkilenebiliyor. Meme kanserinin duygusal ve psikolojik etkileri ile ilgili neler söylemek istersiniz? Organ kaybı nedeniyle oluşacak olumsuz psikolojik etkileri ortadan kaldırmak için neler yapılabilir?
  22. Covid-19 pandemisi nedeniyle pek çok kişi tarama testlerini yaptırmayı ya da doktora gitmeyi erteliyor. Belirtileri taşıdığını düşünen kişiler ne yapmalı, hastalara ne tavsiye edersiniz?
  23. Tamamlayıcı tedavi ve alternatif tıp yöntemleri hakkındaki görüşünüz nedir? Alternatif tıp konusundaki verileri yeterli buluyor musunuz? Bu yöntemleri uygulayan kişilerin ana tedaviden uzaklaşma riski ortaya çıkıyor mu? Hastaların hekimine haber vermeden bu tip tedavileri kullanmaları aldıkları tedavinin etkinliğini azaltır mı ya da ağır yan etkilere yol açar mı?
  24. Son olarak, kanser tanısı almış, hastalıkla mücadele eden ya da tedavisi yapılmış hastalara neler söylemek istersiniz? Meme kanserinden korunmak için neler yapılmalı, mesajlarınızı alabilir miyim?
  25. İzleyici soruları…

Meme kanseri neden olur? Belirtileri, tedavisi ve elle muayenesi

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla