Medikal Akademi “Güncel Sağlık” söyleşilerinin bu bölümünde ”Kemik sağlığının önemi ve Covid-19 sürecinde osteoporoz riski” konusunda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Türkiye Osteoporoz Derneği Başkanı Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlardan haberdar olabilirsiniz.
Prof. Dr. Yeşim Gökçe Kutsal ile ilgili daha fazla bilgiye aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz: Web sitesi için: >>>
Söyleşimizde ele alınan bazı başlıklar:
‘Kemik sağlığı’ denilince birçok kişinin aklına ileri yaşlardaki insanların kemik sağlığı geliyor ve kemiklerle ilgili sorunlar yaşlılıkta ortaya çıkıyor gibi bir algı var. Kemik sağlığının korunması neden önemli? Kemik sağlığı denilince ne anlamalıyız?
Kemik sağlığı konusunda toplum olarak farkındalık düzeyimiz hakkında ne düşünüyorsunuz?
Kemik yapımının en hızlı arttığı ve en hızlı yıkıldığı dönemler hakkında bilgi verir misiniz?
Kemik yıkımının hızlandığı hamilelik, emzirme, menopoz gibi kritik dönemlerde ne gibi önlemler almak gerekli? Nelere dikkat edilmeli?
Ergenlik döneminde özellikle kız çocuklarında kilo alma kaygısından dolayı diyet yapma isteği olabiliyor. Bu dönemde sağlıksız beslenmek, diyet yapmak, erişkin dönemde kemik erimesi riskini artırır mı?
Güçlü kemikler için nasıl beslenmeliyiz? Kemik sağlığı için en önemli vitaminler hangileri? Günlük kalsiyum ve D vitamini alımı ergen bireylerde, kadınlarda ve erkeklerde ne kadar olmalı?
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz nedir? Toplumda görülme sıklığı artan bir hastalık mı? Osteoporoz hangi yaşlarda görülmeye başlıyor?
Osteoporozda risk faktörleri hakkında bilgi verir misiniz? Osteoporoz için değiştirilebilir risk faktörleri nelerdir?
Başka kronik hastalıklar osteoporoza neden olabilir mi?
Osteoporoz riskini belirlemede pratik olarak kullanılabilen bir test var mı?
Osteoporozun en sık görülen belirtileri hakkında bilgi verir misiniz, hastalar nelerden yakınıyor? Hastalık ilerlemeden nasıl teşhis edilir?
Her yıl Dünyada osteoporoza bağlı kırıklar meydana geliyor? Kırık gelişen hastaların ne kadarı hayatını kaybediyor? Bununla ilgili son veriler nelerdir?
Kırık geçiren kişiler ve ailelerinin bu konuda ne gibi önlemler almaları gerekir? Daha önce osteoporotik kırık geçiren bir kişide ikinci bir kırık oluşma riski nedir? Kırıklar yaşam kalitesini nasıl etkiliyor? (Tedavi ve takip için neler yapılmalı?)
Egzersizin, kemik kütlesinin korunmasında ve kırıkların önlenmesinde önemi nedir?
COVİD-19 salgını kemik sağlığımızı nasıl etkiledi? Pandemi döneminde yaşadığımız izolasyon sürecinin etkileri hakkında bilgi verir misiniz?
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.TamamDetaylı bilgi için tıklayın
YORUMUNUZ VAR MI?