Medikal Akademi Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki bölümünde ”Kanserde Doğru Bilinen Yanlışlar: Korunma, Erken Teşhis ve Tedavi…” konusunda İnterdisipliner Onkoloji Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Bülent Karabulut, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlardan haberdar olabilirsiniz.
Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:
Dünyada ve ülkemizde kanser görülme oranları artıyor mu yoksa teknolojik gelişmelerle bağlantılı olarak daha fazla kanser tanısı mı konuluyor? Türkiye’de bir yılda toplam kaç kişiye yeni kanser tanısı konuldu, bununla ilgili veriler var mı?
Genel olarak ileri yaşta ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak kabul edilen kanser, günümüzde artık genç yaştaki kişilerde de görülebiliyor mu? Bu değişimin nedenleri hakkında bir değerlendirme yapar mısınız?
Türkiye’de en sık görülen ve en çok yaşam kaybına yol açan kanser türleri erkeklerde ve kadınlarda hangileridir, bilgi verir misiniz? Kanserin ortaya çıkmasında kalıtsal mı yoksa çevresel faktörleri mi daha fazla rol oynuyor? Ülkemizde kanserin en büyük nedeni nedir, bu konudaki görüşünüzü bizimle paylaşır mısınız?
Toplum olarak kanserin ne olduğunu tam olarak biliyor muyuz? Korku, bilgi eksikliği ve ihmal gibi nedenler bizi erken teşhis noktasında engelliyor mu? Kanserle mücadelede ne gibi zorluklar yaşanıyor? Kansere bakış açımızın değişmesi gerekiyor mu?
Herkesin bir kanser hikayesi var; kendisinde, ailesinde veya arkadaş çevresinde. Kanserle barışık bir toplum muyuz? Kansere yakalandığını öğrenen bir insana ilk tavsiyeniz ne olur? Bu süreçte cesaretli olmak bize ne kazandırır?
Kanser eskisi gibi korkulacak bir hastalık mı yoksa daha ılımlı bir hale mi geldi? Yeni tedavi seçenekleri var mı? Hastaların yaşam kalitesi ve sağ kalım oranları yükseliyor mu? Kanserle savaşta ne gibi gelişmeler kaydedildi?
Sağlıklı yaşam davranışları ve tarama programları ile kanserden korunmak mümkün mü? Bu konuda insanların nelere dikkat etmesini önerirsiniz?
Covid-19 Pandemisi Türkiye’de kanserle mücadeleyi nasıl etkiledi? Hali hazırda kanser hastası olduğunu bilmeyen ancak fark ettiği belirtilere rağmen koronavirüs endişesi ile doktora başvurmakta geciken kişiler erken tedavi şansını kaçırabilir mi?
Kanserle ilgili bilimsel dayanağı olmayan, yanlış ve yanıltıcı birçok bilgi yayılıyor. Hastaların da bu kulaktan dolma bilgiler karşısında kafası karışıyor. Kanser hakkında doğru bilinen yanlışları başlıklar altında ele alırsak, bu konudaki mitleri sırasıyla açıklar mısınız?
(Stres ve üzüntü kanser yapar)
Büyük üzüntüler, aşırı stres, kansere davetiye çıkarır mı? Stres altındaki insanlarda kanser hücrelerinin oluşma olasılığı yükselir mi?
(Biyopsi kanseri hızlandırır) Biyopsi sonrası kanserin yayılması düşüncesi doğru mu? “Kanserli hücreye bıçak değmemelidir” iddiası için ne söylemek istersiniz?
(Kanser olan hastalar tedavi için mutlaka hastanede yatar) Her kanser hastası mutlaka hastanede yatar mı?
(Kanserden sonra iş yaşamına dönülemez)
Kansere yakalandıktan sonra bir daha iş yaşamına dönülemez iddiaları doğru mudur?
(Şeker kanser hücerelerinin çoğalmasını kolaylaştırır)
Şeker kanseri besler mi, kanserli hastaların beslenmesinde tamamen kesilmeli mi?
(Kanser hastasının çocuğu da kanser olur) Ebeveynin kanser olmasına bağlı olarak çocuklarda da kanser görüleceği bilgisi doğru mudur?
(Pozitif düşünceyle kanseri yenmek mümkündür) Kanser tedavisinde pozitif düşünce hastalığı yenmek için tek başına yeterli mi?
(Kanser olduğu hastaya söylenmemelidir) Hastanın morali bozulur, daha kötü olur inancıyla hastadan tanıyı saklamak doğru bir davranış mı?
(Kanser bulaşıcıdır) Kanser olan bir kişiden başkasına kanser bulaşır mı? Bu iddiayı değerlendirir misiniz?
(Kemoterapi hastaları öldürür ve faydası yoktur) Hastalar kanserden değil kemoterapiden ölüyor, kemoterapi fayda sağlamıyor iddialarına ilişkin neler söylemek istersiniz?
(Kemoterapiyi bırakıp, bitkisel ilaçlara yönelme) Kanser tedavisi sırasında rastgele kullanılan bitkisel ürünlerin, bitkilerle hazırlanan kürlerin kullanılması tedaviye zarar verir mi?
(Kanser ölümle eşdeğerdir) Türkiye’de kanser ve ölüm çok yan yanana konmuş iki kelime. Toplumdaki kanser eşittir ölüm algısı doğru mu? Bu önyargı için bir değerlendirme yapar mısınız?
(Bir kişi kanseri yense bile hastalık sürekli kendini tekrarlar) Tedaviye rağmen kanser tekrarlar mı? Kaç yıl süre ile kanserin tekrarlamaması iyiye gidişin işaretidir?
(Kanserin çaresi bulundu ancak saklanıyor)
“İlaç firmaları kanserin çaresini buldu ama açıklamak istemiyor” yıllardır en çok inanılan mit. Bu iddiaya cevabınız nedir?
(Sigara sadece akciğer kanseri riskini artırır)
Sigara daha çok akciğer kanseriyle ilişkilendiriliyor. Akciğer dışında başka kanser risklerini de artırır mı?
(Her kanser hastası radyoterapi görür)
Halk arasında ışın tedavisi olarak bilinen radyoterapi, her kanser türünde ve her evrede kullanılır mı? Her hasta radyoterapi görür mü?
(Kanser tedavisinde saçlar mutlaka dökülür)
Kanser tedavisi mutlaka saç dökülmesine neden olur mu, bu düşünce için ne söylemek istersiniz?
(Akıllı ilaçlar her kanser hastasına uygundur)
Her akıllı ilaç her kanser tedavisinde uygulanabilir mi?
(Meme kanseri sadece kadınlarda görülür)
Bu inanış doğru mu? Meme kanseri erkeklerde de görülebilir mi?
Son söz: Kanser hastaları zorlu ve ağır bir süreçten geçiyor. Bu dönemde hastalara ve hasta yakınlarına süreci daha iyi yönetmeleri için neler söylemek istersiniz? Mesajlarınızı, son değerlendirmelerinizi alabilir miyiz?
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.TamamDetaylı bilgi için tıklayın
YORUMUNUZ VAR MI?
REKTUM CA 3,EVRE İYİLEŞMESİ MÜMKÜN MÜ
Mümkün Ayşe hanım. Annemde Rektum kanseriydi.
Nöroendokrin tümörü tedavisi sonrası karaciğerde oluşan hasar tedavi edilebilir mi