İnflamatuvar Barsak Hastalıkları: Tanı ve Tedavisindeki Güncel Gelişmeler

Tarih: 21 Haziran 2021

Saat: 20:00

Süre: 40 dakika



Medikal Akademi Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki oturumunda
‘İnflamatuvar Barsak Hastalıkları: Tanı ve Tedavisindeki Güncel Gelişmeler’ konusunda Bezmialem Vakıf Üniversitesi Gastroenteroloji Bölümü Öğretim Üyesi
Prof. Dr. Metin Başaranoğlu, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki etkinliklerden haberdar olabilirsiniz.

Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:

  1. İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH), Türkiye’de az bilinen fakat hastalar, hasta yakınları ve hatta hekimler açısından oldukça zorlu bir hastalık grubu. İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı başlığı altında kaç tip hastalık görülür? Bu hastalıkların altında yatan mekanizmalar nelerdir, genel çerçevesi hakkında bilgi verir misiniz?
  2. İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları, Türkiye’de hangi sıklıkta görülüyor, ülkemizde kaç kişilik bir hasta grubundan bahsedebiliriz? Görülme sıklığı artıyor mu, artıyorsa bunun nedenlerini açıklar mısınız? Bu konuda istatistiki veriler, yapılmış toplumsal taramalar var mı? Dünyada daha çok hangi bölgelerde veya ülkelerde görülüyor?
  3. İnflamatuvar Bağırsak Hastalıklarının kesin nedeni biliniyor mu? Ülseratif kolit ve Crohn Hastalığının ortak risk faktörleri var mıdır? Yaş, aile geçmişi, genetik eğilim ve çevresel faktörler açısından bir değerlendirme yapar mısınız?
  4. Ülseratif kolitte ve Crohn hastalığında genetik yatkınlık yönünden oransal olarak farklılık var mı?
  5. Hastalığı tetikleyen etkenler nelerdir? Stres, üzüntü gibi durumlar hastalığın alevlenmesine katkıda bulunabilir mi? İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı olan bireylerin bir psikolog veya psikiyatrist tarafından değerlendirilmesi gerekir mi? Kişinin stres veya üzüntü yaratan durumdan kurtulması hastalık tedavisine katkıda bulunabilir mi?
  6. Bozulmuş mikrobiyota ve beslenmenin İBH gelişiminde yeri var mıdır? Yiyecekler ülseratif kolit ve Crohn hastalığının ortaya çıkışında hangi oranda etkili olurlar?
  7. İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları, hastaların yaşam kalitesini ve sosyal hayatını nasıl etkiler? Aile bireylerine hastalıkla mücadele konusunda ne gibi sorumluluklar düşüyor?
  8. İnflamatuvar Bağırsak Hastalıklarının klinik bulguları arasında benzerlikler ve farklılıklar var mıdır? Ülseratif kolit ve Crohn hastalığının karakteristik belirtileri hakkında bilgi verir misiniz?
  9. Belirtilere rağmen toplumda doktora gitmeyen, tanı almamış gizli İnflamatuar Bağırsak Hastalığı olan kişiler var mı?
  10. Bağırsak dışı yakınmalar da İnflamatuvar Bağırsak Hastalıklarının belirtileri olabilir mi? Hem Crohn hem de Ülseratif kolit bağırsak hastalığı olmasına rağmen neden bağırsak dışında belirtiler ortaya çıkıyor, bunun nedenleri nedir?
  11. Crohn hastalığı ve Ülseratif Kolite özgü komplikasyonlar görülür mü? Her iki hastalık için ortak komplikasyonlar var mıdır?
  12. İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları başka hastalıklarla karışabilir mi? Özellikle karın ağrısı semptomu nedeniyle bazen İrritabl Barsak Sendromu (İBS) ve İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları (İBH) birbiriyle karıştırılıyor. Bu iki hastalık nasıl ayırt edilir?
  13. Hastalığın klinik seyri nasıldır, hastadan hastaya değişiklik gösterir mi? Alevlenme ve remisyon dönemleriyle ilgili bilgi verir misiniz?
  14. Hastalık uykudayken ve alevlenme dönemlerinde beslenme şekli değişiklik gösteriyor mu? Ülseratif kolit ve Crohn hastalarına diyet öneriyor musunuz, hastaların uzak durması gereken gıdalar var mı?
  15. İnflamatuvar bağırsak hastalığı tiplerini ayırt etmek için kan testi veya fiziksel muayene gibi yöntemler kullanılır mı? Hastalığın Crohn mu yoksa ülseratif kolit mi olduğunu anlamak için ne gibi işlemler yapılır? Teşhis neye dayanarak konulur, ne gibi tanı yöntemleri kullanılır?
  16. Tedaviye geç kalmak ne gibi sorunların ortaya çıkmasına neden olur? Hastalar tedavi edilmezse ciddi ya da hayatı tehdit eden komplikasyonlar ortaya çıkar mı?
  17. İnflamatuvar Bağırsak Hastalıklarının kanserle ilişkisi var mı? Bu hastalıkların varlığında, kanser gelişim riski normal popülasyona göre artar mı?
  18. İBH tedavisinde hedefler nelerdir? İBH’da en uygun tedavi nasıl belirlenir? Tedavi şekilleri hastalar arasında bireysel farklılık gösterir mi? Tedavi yöntemi belirlenirken, hangi branşlardan hekimlerin bir arada karar vermesi gerekir?
  19. Tedavi seçenekleri nelerdir? Hastalığın başlangıç aşamasında ağırlıklı olarak hangi tedavi uygulanır? İlaçlar atakları önler mi? Kullanılan ilaçların yan etkileri nelerdir?
  20. Hangi hastalarda cerrahi tedaviler gerekli olabilir? Cerrahi uygulamalar arasında ne gibi yöntemler yer alıyor? Cerrahi tedavilerden sonra ilaçla tedavisi devam eder mi?
  21. Ülseratif Kolit ve Crohn Hastalığının sıklıkla genç yaşlarda ortaya çıktığını göz önünde bulundurursak, İnflamatuvar Bağırsak Hastası olan kişiler çocuk sahibi olabilir mi? Hastalığın gebelik üzerindeki etkilerini açıklar mısınız? İnflamatuvar Bağırsak Hastalıkları hamileliğin gidişini ve bebeğin sağlığını nasıl etkiler?
  22. İBH olan kişilere hastalıkla başa çıkmak, hastalığı yönetmek için ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz? Bu hastaların yaşam tarzında değişiklik yapması gerekir mi? Son değerlendirmelerinizi ve mesajlarınızı alabilir miyim?
  23. İzleyici soruları…

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla