Horlama ve Uyku Apnesi nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri

Tarih: 03 Haziran 2021

Saat: 20:00

Süre: 40 dakika



Medikal Akademi Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki oturumunda Horlama ve Uyku Apnesi nedir? Tanı ve Tedavi Yöntemleri” konusunda Türk Uyku Tıbbı Derneği Başkanı Prof. Dr. Hikmet Fırat, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki etkinliklerden haberdar olabilirsiniz. 

Horlama neden olur? Horlamaya ne iyi gelir, nasıl tedavi edilir? 

Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:

  1. Uyku hayatımızın önemli bir kısmını oluşturuyor. Yaşamımızın yaklaşık üçte birini uyuyarak geçiriyoruz. Öncelikle sağlıklı ve kaliteli uyku ne demektir, açıklar mısınız?
  2. Çoğu insanın kabul etmesi zor bir durum olsa da horlama toplumda oldukça yaygın bir sorun. Horlama nedir, nasıl meydana gelir bilgi verir misiniz? Horlama uyku kalitemize dair ne gibi mesajlar veriyor, uyku kalitesini düşürüyor mu?
  3. Toplumda horlamanın görülme sıklığı nedir, erişkin insanların ne kadarı düzenli olarak horluyor? Daha çok kimlerde horlama şikayeti görülüyor?
  4. Yaşın ilerlemesi ile birlikte horlamanın da görülme sıklığı artıyor mu? Hangi faktörler horlamanın ortaya çıkmasına neden oluyor? Cinsiyete göre horlama görülme oranları farklılık gösteriyor mu?
  5. Horlama denilince genellikle akla yetişkinler geliyor. Horlama sorunu çocuklarda da görülür mü? Özellikle hangi yaş grubunda ortaya çıkar? Nedenleri hakkında bilgi verir misiniz?
  6. Çocuklarda horlama masum bir durum gibi görülse de ne gibi problemlere neden olabilir? Ailelerin bu konuda nelere dikkat etmesi gerekir? Çocuklarda horlamanın tedavisi var mı?
  7. Horlama, toplumda pek önemsenmeyen ve çoğu zaman normal kabul edilen bir durum. Horlama bir hastalık belirtisi midir, ne zaman sağlık sorunlarına yol açmaya başlar? Sosyal açıdan ele aldığımızda kişilerin yaşam kalitesini, iş ve aile yaşamını da olumsuz etkiler mi?
  8. En çok üzerinde durulması gereken horlama şekli hangisidir? Horlama şikayeti olan bir kişinin ne zaman doktora başvurması gerekir?
  9. Horlayan kişiler genellikle bu durumu ret ediyor ve doktora kendi isteği ile başvurmuyor. Tedaviye ikna etmek için ne yapılabilir? Eşlere bu konuda ne gibi görevler düşüyor?
  10. Horlama tedavi edilebilir mi, tamamen ortadan kaldırılabilir mi? Tedavide hangi yöntemler kullanılır? Horlama önleyici eşya ve aparatlar var mı?
  11. Horlamayı önlemek veya azaltmak için hangi kişisel önlemleri almak gerekir? Yatış pozisyonları horlamayı tetikler mi? Hangi pozisyonda yatarsak daha az horlarız?
  12. Apne nedir, açıklar mısınız? Horlama ve uyku apnesi arasındaki ilişki hakkında bilgi verir misiniz? Horlama, uyku apnesinin öncü semptomu kabul edilebilir mi?
  13. Uyku apnesinin görülme sıklığı nedir? Daha çok kimlerde görülür, belli bir profil var mı? Risk grupları için neler söyleyebilirsiniz? Cinsiyet açısından bir değerlendirme yapılırsa, Obstrüktif uyku apne sorunu erkeklerde mi, kadınlarda mı daha sık görülüyor?
  14. Uyku apnesinin yaşam biçimiyle ilgisi var mı? Spor yapmayanlar, sedanter yaşayanlar risk altında mı?
  15. Genetik bir yatkınlık söz konusu mudur? Yüz iskeletsel yapının uyku apnesi görülmesinde önemi var mı?
  16. Uyku apnesi tehlikeli bir hastalık mı, hayatı tehdit eder mi? Uyku apnesine bağlı gelişen en önemli ve hayati risk içeren problemler hangi organlarda meydana gelir? Uyku apnesi ve horlama özellikle pandemi döneminde daha büyük problemlere yol açabilir mi? Uyku apnesi COVID-19 için bir risk faktörü müdür?
  17. Uyku apne hastalığının en önemli belirtileri nelerdir? Kişiler hangi şikayetler ile doktora başvuruyorlar? Bedeni ve hafızayı nasıl etkiliyor?
  18. Kişiler özellikle tek başlarına yaşıyorsa horladıklarının farkına varamayabilir ve kendi uykusunu analiz edebilme durumu olmayabilir. Bu durumda kişinin hangi belirtilere dikkat etmesi gerekir? Kendisinde uyku apnesi olduğunu nasıl anlayabilir?
  19. Uyku apnesinin dereceleri var mı? Nasıl sınıflandırılıyor?
  20. Uyku apnesinden şüpheleniliyorsa, tanı nasıl konulur? Hasta uyku sırasında horladığının farkına varmadığı için eşlerin veya hastayı uyurken gözlemleyen yakınlarının verdiği bilgiler tanıda önem taşıyor mu?
  21. Teşhiste altın standart nedir? Uyku apnesinin kesin tanısını koymak için mutlaka uyku testi yapmak gerekiyor mu? Uyku testleri nasıl yapılıyor, bilgi verir misiniz? Uyku testinde hangi parametleri takip ediyorsunuz? Hastaların ev ortamında test yapılabilmesini sağlayan taşınabilir cihazlar ve sistemler var mı?
  22. Pandemi sürecinde uyku ünitesine başvuran hastaların değerlendirilmesinde bulaş riskini minimuma indirmek için PCR tarama testleri yapılıyor mu ya da ne gibi prosedürler uygulanıyor? Salgın döneminde uyku laboratuvarında Polisomnografi testi yaptırmak Covid-19 açısından risk taşır mı?
  23. Uyku apnesi nasıl tedavi ediliyor? Yeni gelişmeler var mı? Uyku apne hastalığının tedavisinde kullanılan cihazlar hakkında bilgi verir misiniz? Ağız içine konulan aparatlara hastalar uyum sağlayabiliyor mu?
  24. Uyku apnesi olan kişiler COVID-19 enfeksiyonu nedeniyle hastalandı ise PAP cihazlarını kullanmaya devam etmeliler mi? PAP cihazı hastanın etrafındaki kişilere virüsün yayılımını artırabilir mi? Nelere dikkat etmelerini önerirsiniz? Koronavirus açısından özel bir PAP temizliği gerekir mi?
  25. Cerrahi tedavi ne zaman öneriliyor? Nasıl uygulanıyor?
  26. Tedavi başarısını yaş faktörü etkiliyor mu? Çocuklarda ve gençlerde tedavideki başarı oranlarını değerlendirir misiniz? Uyku apnesi tedavi edilmezse ne gibi sonuçlara yol açar?
  27. Son olarak horlama ve uyku apnesi sorunu olanlara ne gibi uyarılar ve önerilerde bulunmak istersiniz? Vermek istediğiniz mesajlar var mı?
  28. İzleyici soruları…

Uyku apnesi nedir? Apne belirtileri, testi, tanısı ve tedavisi

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla