Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki oturumunda ‘Kanser ve Beslenme: Kanserden korunmak için nasıl beslenmeli?’ konusunda Ankara Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Havva Baler Gezgüç, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki webinar ve canlı yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.
Söyleşimizde konuşulan bazı konu başlıkları:
Kanser söz konusu olduğunda, en çok merak edilen konuların başında beslenme geliyor. Beslenme, kanser gelişiminde rol oynar mı?
Kanserden korunmak için besin gruplarını nasıl ve ne şekilde tüketmeliyiz?
Fazla şeker tüketen kişiler kanser açısından risk altında mı? “Kanser hastalarının şekerli gıda tüketmesi yasaktır, şeker kanseri besler” şeklindeki söylemler bilimsel bir kanıt taşıyor mu?
Kanserden korunmak için vitamin ve mineral takviyesi kullanımıyla ilgili neler söylemek istersiniz? Mesela; D vitamini son yıllarda kanser ile sıkça ilişkilendiriliyor. D vitamini ve kanserden korunmadaki etkisine dair bilgi verir misiniz?
Tuz tüketiminin fazla olması kanserle ilişkilendirilebilir mi?
Alkolün kanser oluşumunda ne gibi olumsuz katkısı vardır?
Kanser riskini azaltmada pişirme yönteminin, besinleri saklama koşullarının önemi var mı? Yanlış pişirme ve saklama teknikleri kansere zemin hazırlar mı?
Özellikle kansere karşı koruyucu olduğu bilinen besinler var mıdır?
Kişiler beslenmesine, kilosuna vb. dikkat etmesine rağmen öngörülemeyen başka nedenlerle yine de kansere yakalanır ve tedavi görmeye başlarsa, beslenme planı yapılırken hangi faktörler göz önünde bulundurulur? Kanser tedavisinde kesin ve sabit beslenme kuralları var mı?
Hastaya uygulanan tedavilerin olası yan etkileri ve bunlar için çözüm önerileriniz nelerdir?
Kanser tedavisi sırasında istenmeyen kilo kaybına neden olan durumlarda nasıl bir beslenme programı uygulanabilir? Kilo kaybıyla başa çıkmada ne önerirsiniz?
Özellikle meme kanserli kadınların tedavi sürecinde ağırlık artışı görülebiliyor. Tedavi sırasında kilo alma eğilimi gösteren hastaların beslenme programları nasıl düzenlenmelidir? Uzak durmaları gereken yiyecekler var mı?
Kanser hastaları arasında kulaktan kulağa yayılan ve popüler olarak kullanılan bitkisel tedavi yöntemleri de var. Bu konu hakkında görüşlerinizi alabilir miyiz?
Kanser hastalarının beslenmesi ile ilgili oldukça fazla bilgi kirliliği olduğunu görüyoruz. Hasta yakınlarına hastaların beslenmesi konusunda ne gibi görevler düşüyor? Tedavi sırasında sadece hasta değil, hasta yakınının da doğru davranış şekli içinde olması için bir eğitimden geçmesi gerekiyor mu?
Türkiye’de yeterli onkoloji diyetisyeni var mı? Kanser hastası, her beslenme uzmanından yardım alabilir mi? Yoksa bu hastalıkla ilgili bilgi ve donanım sahibi olan bir diyetisyen mi tercih edilmelidir?
Tedavi süreci biten ve iyileşen bir hastaya nasıl bir beslenme modeli uygulanmalıdır, dikkat edilmesi gereken noktalar var mı? Hastalığın tekrarlamasını önlemede yardımcı olabilecek beslenme önerilerinde bulunabilir misiniz?
Kanser hastalarına ve hasta yakınlarına vermek istediğiniz mesajlar var mı? Son değerlendirmelerinizi alabilir miyim?
Çok öğretici bir söyleşi olmuş. Havva hocama çok teşekkür ederim doğru bildiğimiz bir çok beslenme şeklimizi maalesef yanlış olduğunu öğrendim Size ve Havva hocama da çok ama çok teşekkür ederim bu programın devamını da bekliyorum…
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.TamamDetaylı bilgi için tıklayın
YORUMUNUZ VAR MI?
Çok öğretici bir söyleşi olmuş. Havva hocama çok teşekkür ederim doğru bildiğimiz bir çok beslenme şeklimizi maalesef yanlış olduğunu öğrendim Size ve Havva hocama da çok ama çok teşekkür ederim bu programın devamını da bekliyorum…