Medikal Akademi Güncel Sağlık söyleşimizin bu haftaki oturumunda ‘Atopik dermatit (egzama) nedir? Belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri’ konusunda Dermatoimmünoloji ve Alerji Derneği Başkanı Prof. Dr. Nilgün Atakan, ile konuştuk. Oturumun moderatörlüğünü Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya yaptı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki webinar ve canlı yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.
Atopik dermatit, toplumda oldukça yaygın görülen, önemli bir cilt hastalığı. Öncelikle hastalık hakkında bilgi verir misiniz, atopik dermatit nedir? Egzama ve Atopik Dermatit aynı anlamı mı gelir? Egzamanın çeşitlerini kısaca anlatır mısınız?
Atopik dematit toplumda hangi sıklıkta görülüyor? Türkiye’deki atopik dermatitli hasta sayısı biliniyor mu? Hastalığın yaşam boyu görülme sıklığında dünyada ve ülkemizde bir artış var mı? Daha çok hangi yaş grubunda ortaya çıkar? Atopik dermatitin çocuklarda ve erişkinlerde görülme oranı nedir? Çocukluk döneminde ortaya çıkan atopik dermatit ilerleyen yaşlarda iyileşir mi?
Atopik dermatitin oluş mekanizmasına ve nedenlerine yönelik bilgi verir misiniz? Genetik faktörler rol oynar mı? Hangi koşullar atopik dermatit gelişimini tetikleyebilir?
Hastalığın klinik bulguları, belirtileri nelerdir? Atopik dermatit semptomlarının vücuttaki dağılımı ve şiddeti yaşa bağlı olarak farklılık gösterebilir mi? Hastanın yaşına göre vücudun hangi bölgelerinde lezyonlar ortaya çıkar?
Bebeklik döneminde, çocukluk çağında ve ergenlik-erişkin dönemde atopik dermatitin seyri nasıldır? Atopik dermatite eşlik eden hastalıklar var mıdır? Atopik dermatitli çocuklarda alerjik rinit ve astım görülebilir mi?
Atopik dermatit ile besin alerjisi arasında bir ilişki var mıdır? Alerjik duyarlanma süreci, erken çocukluk döneminde besin alerjisi şeklinde ortaya çıkabilir mi?
Duygu durumu ve stres, atopik dermatite yol açar mı veya şiddetini etkiler mi?
Atopik dermatit günlük yaşam kalitesini nasıl etkiler? Kişilerin hem sosyal hayatlarında hem de mesleki yaşamlarında ne gibi zorluklar yaşamalarına neden olur?
Atopik dermatitte erken tanının önemi nedir? Tanı hangi kriterlere göre konulur? Diğer deri hastalıklarını dışlamak için deri biyopsisi yapılır mı? Tanıda deri testlerinin yeri var mı?
Atopik dermatitte tam anlamıyla bir iyileşme (kür) sağlanabilir mi, tedavinin öncelikli amacı nedir? Atopik dermatit tanısı konulan hastalarda tedavi planı nasıl düzenlenir?
Topikal ajanların tedavideki yeri hakkında bilgi verir misiniz? Topikal tedaviye uyumda ne gibi sorunlar yaşanıyor? Bu sorunların aşılması için ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?
Hastalarda sistemik tedavi gereksinimi ne zaman ortaya çıkar? Hangi hastalarda kullanılması uygundur? Tedavide kullanıma giren yeni ilaçlar var mı?
Oral antihistaminiklerin ve fototerapinin tedavideki yeri nedir?
Probiyotikler atopik tedavi seçeneği olarak bir alternatif midir? Probiyotik beslenme atopik dermatitin şiddetini azaltır mı?
Atopik dermatit hastalarının alacağı önlemler hakkında neler söyleyebilirsiniz? Kaşıntıyı önlemek için nelerden uzak durmaları ya da kaçınmaları gerekir, önerilerinizi ve uyarılarınızı alabilir miyiz?
Size daha iyi hizmet verebilmemiz için sitemizde çerezler kullanılmaktadır. Giriş yaptığınız andan itibaren çerez kullanımını kabul etmiş sayılacaksınız.TamamDetaylı bilgi için tıklayın
YORUMUNUZ VAR MI?