21. Yüzyılın Salgın Hastalığı; Diyabetin Nedenleri ve Korunma Yolları

Tarih: 17 Şubat 2021

Saat: 20:00

Süre: 40 dakika



Medikal Akademi Güncel Sağlık Söyleşilerimizin yeni bölümünde “21. Yüzyılın Salgın Hastalığı; Diyabetin Nedenleri ve Korunma Yolları” konusunda Türkiye Diyabet Vakfı YK Üyesi ve Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selçuk Dağdelen, Medikal Akademi Ankara Temsilcisi Hatice Pala Kaya‘nın sorularını yanıtladı. Youtube kanalımıza abone olarak sonraki yayınlarımızdan haberdar olabilirsiniz.

Toplantımızda ele alınan bazı başlıklar:

  1. Halk arasında şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, son yıllarda hızlı bir artış göstererek, neredeyse salgın halini aldı. Günümüzde artık pek çok kişide görülen diyabet nedir, nasıl meydana gelir, kaç tip diyabet vardır, açıklar mısınız?
  2. Bu hastalığın öneminden bahseder misiniz? Toplumda diyabet farkındalığı ne düzeyde? Diyabetin yaşam süresi üzerine etkisini değerlendirir misiniz? Diyabete bağlı ölüm oranları ile ilgili son veriler nedir?
  3. Pre-diyabet ya da bir diğer adıyla ‘gizli şeker’ nedir, açıklar mısınız? Pre-diyabetten diyabete ilerleyiş sürecini yavaşlatmak veya tamamen durdurmak mümkün müdür?
  4. Türkiye’de diyabetin görülme sıklığı hakkında bilgi verir misiniz? Bölgesel anlamda diyabet sıklık oranları değişiyor mu ülkemizde? Son verilere göre, kaç milyon erişkin diyabet hastası var, ayrıca ne kadar kişi diyabet gelişimi açısından risk grubunda?
  5. Diyabetin hızlı artışındaki temel nedenleri açıklar mısınız, hangi faktörler etkili? Diyabete çoğunlukla hangi hastalıklar eşlik ediyor?
  6. Diyabette risk faktörleri hakkında bilgi verir misiniz? Hiçbir riski olmayan kişilerin kaç yaşından itibaren şeker taraması yaptırması ve bunu kaç yılda bir tekrar etmesi gerekir?
  7. Tip 2 diyabet çoğunlukla ileri yaşlarda görülen bir hastalık. Günümüzde erişkinlerin yanı sıra çocukluk çağında da Tip 2 diyabetin görülme sıklığı artıyor mu? Çocukluk çağında Tip 2 diyabet görülmesinin altında yatan faktörler nelerdir?
  8. Diyabete bağlı klinik bulgular hakkında bilgi verir misiniz? Hastalık hangi belirtilerle ortaya çıkar? Hastaların en tipik şikayetleri hakkında neler söylemek istersiniz?
  9. Hipoglisemi nedir? Hastalar hipoglisemi atağını tanıyor mu? Diyabet hastasının hipoglisemi atağı geçirmesi tehlikeli sonuçlara yol açar mı, atak sırasında ne yapılması gerekir?
  10. Diyabette tanı nasıl konulur, erken tanının önemini açıklar mısınız? Diyabet tanısı konulan hastalar uygun şekilde tedavi edilmediğinde beklenen yaşam süresinde kısalma olur mu?
  11. Daha önce diyabeti olmayan bir kadında gebelik sırasında diyabet gelişebilir mi? Gestasyonel diyabet hakkında bilgi verir misiniz? Gebelik süresince diyabet tedavisi nasıl olmalıdır?
  12. Anne karnında yüksek kan şekeri gibi olumsuz şartlara maruz kalmış çocuklarda ileri yaşlarda tip 2 diyabet, obezite, metabolik sendrom gibi hastalıkların görülme sıklığı artar mı?
  13. Gebelikte şeker testinin zararlı olduğu yönündeki açıklamalar diyabetin önlenmesine yönelik mücadeleye nasıl etki ediyor? Bu test mutlaka yapılmalı mıdır?
  14. Diyabet kontrol altına alınmazsa ne gibi komplikasyonlara yol açar? Neden olabileceği uzun dönemli organ hasarları hakkında bilgi verir misiniz?
  15. Pandeminin diyabet hastalarına etkisini değerlendirir misiniz? Diyabet hastaları Covid-19 enfeksiyonu açısından risk altında mı?
  16. Covid-19 pandemisi hastalarda diyabet yönetiminin aksatılmasına neden oldu mu? Bu süreçte diyabeti iyi yönetmek için nelere dikkat etmek gerekir?
  17. Tip 2 Diyabet tedavisinin esasları nelerdir? Beslenme tedavisinde nelere dikkat etmek gerekir? Diyabete özel beslenme programında diyetin içeriği nasıl olmalıdır?
  18. Hangi durumlarda insülin tedavisine geçilir? Hastaların tedaviye uyum sorunu ortaya çıkabilir mi?
  19. Son dönemde hem ülkemizde hem de dünyada metabolik cerrahi uygulamaları çok yoğun bir şekilde gündeme geliyor. Diyabet hastalığından cerrahi tedavi ile kurtulmak mümkün mü? Bu uygulamalar bütün diyabet hastalarına yapılabilir mi?
  20. Ülke genelinde tip 2 diyabetle mücadele etmek için nasıl bir strateji uygulanmalı? Topluma özgü önleme programları geliştirmek mümkün mü? Pratikte uygulanabilir, sürdürülebilir bir model var mı ülkemizde?
  21. İzleyici soruları

Yukarıdaki kayıt butonu ile etkinliğe kayıt yaptırarak daha kolay erişebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki sosyal medya hesaplarımız üzerinden de yayınlarımız izleyebilirsiniz:
https://www.facebook.com/medikal.akademi
https://twitter.com/MedikalAkademi

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla