Folik asit, gebelik öncesi ve gebelik döneminde tüketilmesi oldukça önemlidir. Yüksek folik asit ve vitamin içeriği ile kuşkonmaz özellikle hamile ve hamilelik için hazırlık yapanlar için önemli besin kaynağıdır. 100 gramında sadece 24 kalori olan kuşkonmaz, folik asit ihtiyacı için hamileler ve yeni doğum yapan annelerin tüketmesi gereken yiyeceklerdendir. Hamilelikte yetersiz folat tüketiminin çeşitli doğuştan gelen sakatlıklara yol açtığı belirlenmiştir. B, K, C , A Vitaminleri için zengin bir kaynak olan kuşkonmazın içinde bulunan B9 vitamini (folik asit) gebelik anomalilerini önleyici etkisi kanıtlanmıştır.
Kuşkonmaz içerdiği folat sayesinde hücrelerin düzgün bölünmesi için yardımcı oluyor. Kuşkonmazda bulunan kalsiyum anne karnında büyüyen bebeğin kemik ve dişlerinin gelişmesine destek oluyor. Ayrıca kuşkonmazda, emziren annelerin süt üretimi için gerekli hormonlar bulunduğu için yenmesi özellikle tavsiye ediliyor.
Vücut sistemlerinde detoks görevi gören, anti-aging karşıtı özelliğiyle dikkat çeken, kemik erimesi ve kireçlenmeye karşı etkili, afrodizyak kaynağı kuşkonmaz, son zamanlarda sofraların vazgeçilmezi oldu. Çok yıllık otsu bir bitki olan kuşkonmaz; magnezyum, sodyum, demir, bakır, fosfor, selenyum, çinko, kalsiyum ve mangan gibi mineraller açısından zengindir. C vitamini, K vitamini, B6 vitamini, A vitamini, tiamin ve niasin gibi vitaminler de içerisinde yeterli miktarda bulunuyor.
Mineral ve vitamin yönünden oldukça zengin olan kuşkonmaz vücudun ihtiyacı olan maddelerin temininde önemli bir besin maddesidir. Mucize bitkilerden biri olarak kabul edilen; vücudu ve hayatı sağlıklı bir hale getirmek isteyenlerin tercihi kuşkonmaz, bu içeriğiyle güçlü bir idrar söktürücü ve kum döktürücü etkiye sahip.
Kalbi güçlendirme ve kanı temizleme özelliği olan kuşkonmaz, sindirimi kolaylaştırıyor. Ayrıca göz sağlığı için de etkili olduğu biliniyor. Lifli yapısı özellikle kabızlık çeken hastalar için bağırsakları çalıştırması yönüyle tavsiye ediliyor.
Gebeler için sağlıklı beslenme önerileri: Hamilelikte nasıl beslenmeli
Türkiye’deki en büyük üretim alanında kuşkonmaz yetiştiren, üretiminde “İyi Tarım Uygulamaları”nı seçen Nomad Gıda Tarım, Eskişehir-Laçin’de yaptığı yerli üretimle marketlerde ve semt pazarında kuşkonmazı uygun fiyata satışa sunarak daha fazla kişiye ulaşmasını sağlıyor.
Beyaz kuşkonmazları ucu dışında tamamı, yeşil kuşkonmazın ise alt 1/3’lük kısmının kabuğu soyulur. Diplerinden 2 cm kadar bir kısmı kesilerek atılır. Kuşkonmazlar tuzlu kaynar suda en fazla 7 dakika haşlanır. Daha sonra suyu süzülüp, soğuk veya buzlu suya alınarak pişme süreci durdurulur. Mor kuşkonmazların şeker içeriği daha fazla olduğundan çiğ tüketime daha uygundur veya çok az pişirilebilir.
Kuşkonmaz Zararları ve Yan Etkileri?
Koşkonmaz, yüksek oranda pürin içerirdiği için böbrek hastalarına önerilmez.
Yine gut hastalığı olanların da kuşkonmazı tüketmemesi önerilir
Gebelik zehirlenmesi nedir? Neden olur? Belirtileri ve tedavisi
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?