Vişne; lezzetli ve çok faydalı bir yaz meyvesidir. Vitamin ve mineral bakımından zengindir ama kalorisi azdır. Bol miktarda A, C ve K vitamini içerir; ayrıca çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. İçerisindeki antosiyaninler sayesinde kanser gibi kronik hastalıkların oluşumunu engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirir, romatizmal ağrıları hafifletir ve vücuttaki iltihabı azaltır. Taze, kurutulmuş, dondurulmuş veya meyve suyu olarak tüketilebilir. Reçelden şerbete, tatlıdan soslara dek birçok kullanım alanı vardır. Şekerli bir meyve olduğu için fazla tüketildiğinde kan şekerinin yükselmesine neden olabilir.
İçindekiler
Vişne; gülgiller ailesinden, besin değeri yüksek bir meyvedir. İçeriğinde bol miktarda antioksidanlar, karbonhidrat ve az miktarda şeker bulunur ama kalorisi düşüktür. Aynı zamanda lif, protein ve sağlıklı yağlar içerir. Taze, kurutulmuş, dondurulmuş veya meyve suyu şeklinde tüketilebilir. Bu sayede her mevsimde beslenme ve diyet listesine eklenebilir. (1)
Vişnede başta A vitamini, C, E ve K vitaminleri olmak üzere pek çok vitamin bulunur. İçeriğinde potasyum, fosfor, folat, magnezyum ve demir gibi değerli mineraller vardır. Erişkin bir bireyin günlük A ve C vitamini ihtiyacının önemli bir kısmını karşılar. Ayrıca kuersetin, flavonoller, siyanidin gibi güçlü antioksidan bileşiklere sahiptir.
Vişnenin kalorisi oldukça düşüktür. 1 bardak vişne yaklaşık 78 kaloridir.
C vitamini ve E vitamini bakımından zengin olan ve güçlü antioksidanlar içeren vişne bağışıklık sistemini güçlendirmek için çok iyi bir meyvedir. Bu sayede enfeksiyonları engeller ve kronik hastalıkları önler. Özellikle üst solunum yolu hastalıklarına engel olur.
Vücuttaki demir eksikliği kansızlığa yol açar. Vişne suyu ise içerisinde demir ve vitaminler sayesinde kansızlığa iyi gelir. Şekersiz ve katkısız tüketildiğinde, vücudun demir ihtiyacını karşılayarak kan üretimini destekler.
Demir eksikliği anemisi nedir? Nedenleri, belirtileri ve tedavisi
Vişne suyunun içerisinde bol miktarda perilil alkol, limonen, ellagik asit ve antioksidanlar bulunur. Bunlar başta akciğer, karaciğer, meme ve kolon kanserlerinin gelişmesini önleyebilir. Yapılan çalışmalarda, vişne suyundaki antosiyaninlerin ve anti-inflamatuar özelliğinin kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlattığı gözlenmiştir.
Vişne suyu romatizmal hastalıklara iyi gelir. Artrit ve gut gibi romatizmal hastalıkları gerileten bir mineral olan manganez içerir. Düzenli tüketildiğinde, romatizma ve osteoartritten kaynaklanan eklem ağrılarını hafifletir. (3)
Bol miktarda antosiyanin içeren vişne suyu, oksidatif hasarı ve iltihabı azaltır. Anti inflamatuar özelliğiyle vücutta iltihap oluşumunu engeller. Ayrıca vücuttaki şişlik ve ödemi giderir. Bilimsel bir araştırma, 21 gün boyunca vişne suyu tüketen kişilerin iltihap oranında azalma olduğunu göstermiştir. (4)
Antosiyaninler ve flavanoller gibi antioksidan açısından zengin bir içecek olan vişne suyu, iyi bir detoks içeceğidir. İçerisindeki A ve C vitaminleri sayesinde toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca idrar söktürücü etkisiyle de toksin atma sürecini destekler.
Detoks nedir, nasıl yapılır? Detoxun faydaları ve zararları nelerdir?
Vişne suyunun içerisinde triptofan ve melatonin hormonu bulunur. Bu hormonlar sayesinde uyku kalitesini güçlendirir. Melatonin, uykuya geçişe yardımcı olurken triptofan ise vücudun melatonin üretimini destekler. Akşamları bir bardak vişne suyu içmek, iyi bir uyku uyumanıza yardımcı olabilir. (5)
Vişne suyunun içerisindeki lif ve bileşikler, bağırsak hareketlerini hızlandırabilir. Özellikle çocuklara ishal iken vişne suyu verilmesi önerilmez. Ancak içeriğindeki vitamin ve mineraller ishal sonrasında vücudun kaybettiği enerjiyi ve besinleri telafi edebilir. Bu nedenle ishalden sonra içilmesi daha iyi olabilir.
Malzemeler: 2 su bardağı kaynar su / 1 tatlı kaşığı siyah çay veya 1 siyah çay poşeti / 1 su bardağı çekirdekleri ayıklanmış vişne ya da vişne suyu / 1 çorba kaşığı limon suyu
Hazırlanışı: Bir tencerede suyu kaynatın ve üzerine siyah çayı ekleyin. 3 dakika kadar demlenmeye bırakın. Vişneleri ilave edin. 5 dakika karıştırın ve vişnelerin yumuşamasını bekleyin. Karışımı ince bir elekten geçirin ve suyunu ayırın. En son limon suyunu ekleyin. İstediğiniz oranda bal ya da şeker ekleyerek, sıcak veya soğuk içebilirsiniz.
Vişne, hem düşük kalorisi hem de tatlı isteğini bastırma özelliği nedeniyle zayıflama sürecini destekleyen bir meyvedir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, vişnenin, kiloyu ve göbek yağını azalttığı saptanmıştır. Ayrıca, vişneye kırmızı rengini veren antosiyaninlerin obeziteyi engellediği saptanmıştır.
Limonun faydaları nelerdir? Limon suyu ve kabuğu neye iyi gelir?
Vişnenin içeriğinde kersetin bileşiği bulunur. Bu bileşik, kan inceltici ilaçlarla etkileşime girip risk oluşturabilir. Bu türde ilaçlar kullanıyorsanız, vişne tüketmeden önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
Vişnede, bir karbonhidrat türü olan yüksek miktarda sorbitol bulunur. Bu karbonhidrat, aşırı tüketimde mide ağrılarına ve bazen de ishale neden olabilir. Şeker içeriğinden dolayı fazla tüketimde vücuttaki kan şeker dengesini bozabilir. Ayrıca, vişne tüketiminden sonra üzerine hemen su içilirse karın ağrısı ve şişkinlik yaşanabilir.
Kaynaklar ve Referanslar:
1- Sour cherry (Prunus cerasus L.),2- Tart cherry juice consumption reduces blood pressure in older adults,3- Randomized double-blind crossover study of the efficacy of a tart cherry juice blend in treatment of osteoarthritis (OA) of the knee,4- Influence of tart cherry juice on indices of recovery following marathon runningYAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?