Konjonktivit nedir? Neden olur? A’dan Z’ye belirtileri ve tedavisi
En sık görülen ve en fazla salgınlara yol açan konjonktivit türüdür. Etken virüs Adenovirüs tip 8 ve 19’dir. Bulaşma şekilleri elden ele, gözden göze, aletten göze, ortak gözlük, havlu makyaj malzemesi kullanımı ile olabileceği gibi son yıllarda yüzme havuzlarından da bulaşma oldukça sık görülmektedir. Hastalık çocuklarda üst solunum yolu enfeksiyonu, grip benzeri bulgularla başlayabilir.
Hastanın şikayetleri sulanma, batma, ağrı ve kulak önü ağrısı şeklindedir. Bu konjonktivit tipi bazen konjonktiva ile sınırlı kalmayıp kornea tabakasını (saydam tabaka) tutup iz bırakabilir ve görme kayıplarına sebep olabilir. Doktor takibi önemlidir.
Adenovirus tip 3, 4 ve 7 tarafından oluşturulan, çocuklar ve gençlerde sık görülen ve küçük çaplı salgınlar oluşturabilen bir konjonktivit türüdür. Damlacık yoluyla ve yüzme havuzundan bulaşır. Hastalığın belirti ve bulguları epidemik konjonktivit gibidir. Ama kornea tutulumu daha seyrektir.
Konjonktiva içinde kanamalarla karakterize olan bu klinik tablo picornavirüs’lerden olan enterovirus tip 70 tarafından oluşturulur. Çok bulaşıcıdır ve geniş salgınlara yol açar. Diğer konjonktivit türlerinde olduğu gibi bulaşım el-göz teması ile meydana gelir. Hastalarda baş ağrısı, kas ağrısı, boğaz ağrısı görülür. 24 saat içinde konjonktiva altında büyük kanamalar olur. Kornea tutulumu nadirdir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?