Saglık-Sen’in açtığı davadan elde edilen bu olumlu sonuç ile birlikte 2012 yılından bu yana yapılan tüm kesintilerin sağlık çalışanlarına iadesi ile ilgili bir hukuki süreç başlayacak. Bu durumda ise hekim dışı sağlık çalışanları geriye dönük ödenecek rakam tahmini olarak yasal faizlerle beraber 8 bin TL civarında olacak. Hekimler söz konusu olduğunda ise yapılan kesintilerin faizi ile birlikte ödenmesi durumunda doktorların alacağı para 20 bin TL’yi bulacak.
Kararın yürürlülüğe girmesi ile birlikte sağlık çalışanlarının ortalama kazanımı aylık ortalama 200 TL civarında artabilecek. Konuyla ilgili Saglık-Sen’in sitesinde yayımlanan açıklama ve mahkeme sonuç tutanağını okurlarımızın dikkatine sunuyoruz:
Döner sermaye yönetmeliğindeki, döner sermayeden gelir vergisi kesilmesine sebebiyet veren hükümlerinin iptali için açtığımız davada Danıştay 4. Dairesi yürütmenin durdurulması kararı verdi. Dava, il sağlık müdürlüğü ile halk sağlığı müdürlükleri ve bağlı kuruluşlarını kapsıyor. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Döner Sermaye Yönetmeliğindeki gelir vergisi kesilmesine dair hükümlerin iptali için açmış olduğumuz dava ise devam etmektedir.
Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşların Taşra Teşkilatında Görevli Personele Ek Ödeme Yapılmasına Dair Yönetmelikte Halk Sağlığı Müdürlüğü ile Halk Sağlığı Müdürlüğü’ne bağlı birimlerde ve İl Sağlık Müdürlüğü ile il Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı birimlerde net performans puanının belirlenmesine dair hükümlerde yer alan “gelir vergisi” ibarelerinin iptali için açtığımız davada Danıştay tarafından yürütmenin durdurulmasına karar verildi.
Danıştay kararında, 209 sayılı Sağlık Ve Sosyal Yardım Bakanlığına Bağlı Sağlık Kurumları İle Esenlendirme (Rehabilitasyon) Tesislerine Verilecek Döner Sermaye Hakkında Kanun ile ek ödemelerin oranı ile usul ve esaslarını belirleme konusunda Maliye Bakanlığı’nın uygun görüşü ile Sağlık Bakanlığına Yönetmelik çıkarma yetkisi verildiği, ancak Yönetmelikte dayanağı olan Kanun ile verilen yetkinin dışına çıkılarak yapılacak ödemeler üzerinden ayrıca vergi kesintisi yapılması hususunda da karar alındığı belirtilerek dava konusu hükümlerde hukuka uyarlılık bulunmadığına karar verilmiştir. Ayrıca kararda vergi kesintisi yapılması ya da yapılmaması yolundaki düzenlemelerin ancak Anayasa’dan sonra en üst norm olan Kanun ile konulup kaldırılacağı ya da değiştirileceği belirtilerek, davaya konu Yönetmelik gibi ikincil düzenlemelerde verginin kanuniliği ilkesine de aykırılık teşkil edildiği belirtilmiştir.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Genel Başkanımız Metin Memiş, sağlık çalışanlarının döner sermayelerinden gelir vergisi alınmasının adaletsizliğine yıllardır dikkat çekmelerine karşın, idarenin bu konuda sağlık çalışanlarını mağdur ettiğini belirterek, “Diğer kamu kurumlarında görev yapanların ek ödemelerinden gelir vergisi kesilmemekte. Sağlık çalışanlarının döner sermayesinden hem gelir vergisi alınıyor, hem de emekliliğe yansıtılmayarak ayrı bir mağduriyete yol açılıyor. Bunun için biz de Sağlık-Sen olarak, döner sermayeden gelir vergisi kesilmemesini yargıya taşıdık. Yargı talebimizi haklı bularak, döner sermayeden gelir vergisi alınmasını sağlayan yönetmeliğin ilgili maddelerinin yürütmesini durdurdu. Bu kararın verildiği tarihten itibaren, kararın kapsadığı il sağlık müdürlüğü il halk sağlığı müdürlüğüne bağlı çalışanların döner sermayelerinden gelir vergisi kesilmemesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Genel Başkanımız Memiş ayrıca, yönetmeliğin yayınlandığı 2012 yılından bugüne kadar kesilen gelir vergilerinin de çalışanlara iadesinin yapılması gerektiğini, geri ödemelerin yapılması için de görüşmelerimizin süreceğini ifade etti.
İLGİLİ DOSYALAR – KARAR METNİ
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?