Hayvansal ürünlerin tüketilmediği,sebze ve meyve ağırlıktaki bu beslenme tarzının oldukça sağlıklı olduğu düşünülür.Peki gerçek böyle midir? Vejetaryen beslenmenin sağlık üzerinde bir çok olumlu etkisi bulunmaktadır,bunun yanı sıra dezavantajları da bir çok çalışma ile kanıtlanmıştır. İsterseniz bütün bunlara şimdi bir göz atalım.
Hayvansal kaynaklı gıdaların kolesterol ve doymuş yağ oranları yüksek olduğundan, bunların yer almadığı bir beslenme tarzında kalp damar hastalıkları riski, vejetaryen beslenmeyenlere oranla %30 daha düşüktür. Vejetaryen beslenme tarzını benimseyen kişilerin, fazla et-et ürünü tüketenlere göre yüksek tansiyon riski düşüktür.
Bunun sebebi olarak vejetaryen diyetlerinin toplam yağ,doymuş yağ ve kolesterolden fakir olmasının yanı sıra lif içeriği yüksek sebze, meyve ve kurubaklagil gibi besinleri içermesinden dolayı kan basıncının düzenlenmesinde etkili olan potasyum, magnezyum ve kalsiyumun bol miktarda vücuda alınması, sodyumun ise az olması gösterilmektedir.
Bunun yanı sıra vejetaryen beslenme tipini benimseyen kişilerin, daha fazla lif içeriği ve sağlığa yararlı sert kabuklu meyveler ile bol miktarda antioksidan alımları sayesinde, vejetaryen beslenmeyen bireylere göre kanser, şişmanlık ve tip 2 diyabete yakalanma oranları vejetaryen olmayanlara göre daha az karşılaştıkları bir sorundur.
Vejetaryen beslenme tarzını uygulamak sağlıklı bir yaşam tarzını benimsemek anlamına gelmez. Tek yönlü bir beslenmenin elbette dezavantajları da olabilir. Özellikle yüksek risk grubundaki kişilerde (bebekler,çocuklar ve hamileler) yetersiz beslenme sonucu Fe, Riboflamin, B12, Çinko, Kalsiyum ve Protein eksiklikleri görülmesi kaçınılmazdır. Bu eksiklikler; anemi, kemik erimesi, sinir sistemi bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir.
YAZIYI PAYLAŞ
YORUMUNUZ VAR MI?