Varislerin nedenleri, türleri ve en etkili tedavi yöntemleri…

Kategori: Diğer Hastalıklar, Estetik, Kadın Hastalıkları, Varis Print

varis tedavisiÖzellikle bir estetik sorunu olarak görülen varis, tedavi edilmediğinde önemli bir sağlık sorununa dönüşebiliyor. Operasyon için önemsiz görülen ve ertelenen varis sorunu için geliştirilen yeni tedavi yöntemleri, uygulama sonrasında kısa sürede günlük hayatınıza dönmenizi sağlıyor. Kalp Damar Cerrahisi Bölümü Uzmanı Op. Dr. Osman Fazlıoğulları, varis tedavisinde geliştirilen yeni yöntem ve uygulamalar hakkında bilgi verdi.

Varis en çok bacaklarda görülüyor

Vücudun alt kısımları olan bacaklar varislerin en sık görüldüğü yerlerdir. Fakat özellikle kabızlık sonucu ortaya çıkan hemoroidler de bir tür varistir. Bu damarlarda kirli, temizlenmek üzere kalp ve akciğere götürülmesi gereken kan bulunur. Kanı taşımak üzere yerçekimine karşı çalıştıklarından varisler en çok bacaklarda görülürler.

Uzun süre ayakta kalma ve aşırı kilo gibi nedenler tetikliyor

Bu tabir yerine genel olarak derin varis – yüzeyel varis kavramları kullanır. Fakat iç varis olarak bilinen durum derin, dışarıdan görülmeyen varisler; dış varis ise dışarıdan görülebilen yüzeyel varis olarak adlandırılabilir. Dolayısıyla bacak varislerini derin ve yüzeyel olarak ikiye ayrılır. Toplardamar yapısal bozukluğu olmayan hastalarda büyük varisler olmaz. Ancak uzun süre ayakta kalan, doğum kontrol hapı kullanan, aşırı kilolu, lazer epilasyon uygulanan kişilerde küçük varisler özellikle diz altı bölgede mutlaka çıkar.

Varis tedavisi ve varisten korunmak için yapılması gerekenler

Sadece küçük varisleri olan hastalarda çoklukla büyük varis gelişmez. Yine de bacaklarınızda fark ettiğiniz herhangi bir damar genişlemesinde ya da özellikle uzun süre ayakta kalmakla ortaya çıkan bacak ağrısı varlığında mutlaka doktorunuza danışınız.

Varis nasıl yakınmalara neden oluyor?

Dışarıdan görülmeseler de varislerin varlığında ya da başlangıç safhalarında bacaklarda;

  • gün içinde özellikle ayakta durmakla artan ağrılar,
  • tam olarak ağrı olarak tariflenemeyen huzursuzluk hissi,
  • çabuk yorulma,
  • ağırlık hissi,
  • yanma gibi belirtiler görülür.

Bu yakınmalar genellikle başlangıçta kısa süre dinlenmeyle geçer. Hastalık ilerledikçe daha kısa süre ayakta kalmakla başlar ve daha uzun süre dinlenmeye gerek gösterir.

Geliştirilen yeni yöntemler ile varisler küçük kesilerle çıkarılıyor

Hemen birçok hastalığın tedavisinde olduğu gibi varislerin ameliyatla tedavisinde de eski ya da klasik yöntemler ve yeni uygulanmaya başlanmış yöntemler bulunur. Klasik yöntemde eğer yüzeyel damarların en büyüğü olan damarda sorun varsa, kasıktan yapılacak 3-4cm’lik bir kesi ile damara ulaşılıp ana damarla bağlantısı kesildikten sonra bir tel yardımıyla çıkarılması işlemidir. Fakat bu yöntem artık terk edilmek üzeredir.

Tedavi gerektiren varisleriniz varsa geliştirilen yeni yöntemler;

  • Damar içi “RadioFrekans Ablasyon”,
  • Damar içi “Lazer Ablasyon”,
  • Damar içi “Yapıştırıcı Tekniği – Venaseal” gibi yöntemlerle büyük bir kesiye gerek olmaksızın diz hizasından damar içine girilen bir iğne yardımıyla, damar vücuttan çıkarılmadan içten yakma ya da yapıştırma yapılarak damarın içinden kan geçmeyecek şekilde hasarlanması esastır.

Diğer şişmiş damarlar yöntem ne olursa olsun üzerlerinden küçük kesilerle çıkarılırlar.

Yeni yöntemler hangi kolaylıkları sunuyor?

  • Radyofrekans ya da yapıştırıcı sonrasında hastanede yatılmasına gerek yoktur, hasta işlemden iki saat sonra evine gidebilir.
  • Klasik ameliyat sonrası hastalar daha fazla ağrı hissederler.
  • Lazer, RF ve yapıştırma işlemlerinden sonra iyileşme süreci çok daha kısadır, oysa klasik ameliyat sonrası yaklaşık bir hafta kısıtlı geçmelidir.
  • Radyofrekans ve yapıştırıcı ile uygulanan girişimler sonrası sadece birkaç gün istirahat yeterli olur.

Varis nedir, neden olur? Belirtileri, tedavisi ve korunma yöntemleri

Varise karşı hayat tarzı değiştirilerek önlem almak şart!

Herhangi bir tedavi yapılsın ya da yapılmasın, varisi bulunan tüm hastalar aşağıda sıralayacağımız önlemleri almak ve bunları bir hayat tarzı şekline getirerek ömür boyu uygulamakla yükümlüdürler. Bahsedilecek önlem ya da yapılması önerilenleri ne kadar çok uygularlarsa o kadar çok fayda görecek ve ileriki yaşantılarında varise bağlı sorunları o kadar az yaşayacaklardır.

  • Uzun süre ayakta durmayın, ayakta durmanız gerekiyorsa hareketsiz kalmayın,
  • Ayakta durmanız gerekiyorsa dinlenmek için fırsatlar yaratın, işiniz bittiğinde mutlaka oturun,
  • Ayakta kaldığınız zamanlarda ya da dinlenmek üzere oturduğunuzda ayak bileği hareketleriyle kan dolaşımınızı hızlandırın,
  • Düzenli spor yapmak hem kilo alımı hem de kasların kuvvetlendirilmesi için çok yararlıdır, özellikle yüzme, yürüyüş ve koşular çok faydalıdır. Koşu ya da yürüyüş 20-25dk’lık sürelerle aralarda 2-3 dk dinlenmek suretiyle bir- bir buçuk saat süreyle yapın,
  • Spor sonrasında mutlaka dinlenin,
  • Damarların büyüklüklerine bağlı olarak farklı büyüklük ve boyutta var olan varis çoraplarını doktorunuzun önerileri doğrultusunda kullanın,
  • Tuzlu ve fazla baharatlı yiyeceklerden sakının,
  • Kilo almamaya özen gösterin,

YAZIYI PAYLAŞ

YORUMUNUZ VAR MI?

guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumları gör
Araç çubuğuna atla